Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την αποχώρησή του από τη Βουλή, σε έντονα συγκινησιακό ύφος και υπό τα χειροκροτήματα όλου του Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αποχωρώ από τη Βουλή των Ελλήνων μετά από 26 χρόνια συνεχούς θητείας στα έδρανα αυτά», είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος διευκρινίζοντας είναι και θα παραμείνει ενεργός πολίτης.
Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό υπογράμμισε ότι εκλέχθηκε πολλές φορές πρώτος σε δέκα εκλογικές αναμετρήσεις», ενώ υπηρέτησε την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς επίσης έχει διατελέσει αρχηγός κόμματος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης εννέα χρόνια.
«Ευχαριστώ τους βουλευτές όλων των βουλευτικών περιόδων για τη συνεργασία και τις αντιπαραθέσεις. Λυπάμαι που έτυχε να είναι κολοβή η σημερινή συνεδρίαση λόγω απουσίας της αντιπολίτευσης. Απευθύνομαι σε όλους τους βουλευτές πρωτίστως στην αίθουσα γιατί τα τείχη έχουν αυτιά και μνήμη η κοινοβουλευτική ιστορία είναι το πιο σημαντικό τμήμα της ιστορίας του έθνους», είπε κλείνοντας.
Λίγο αργότερα πέρασε από το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια αποχαιρέτισε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ενώ μάλιστα σε ερώτηση αν θα ξαναμπεί κάποια στιγμή στη Βουλή άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά...
Σε ό, τι αφορά την αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα και της Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ. «Ο εκσυγχρονισμός των κωδίκων είναι απολύτως αναγκαίος, γιατί, αν μη τι άλλο, πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, βεβαίως, με τις σύγχρονες αντιλήψεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μία καθυστερημένη ενέργεια που είχε υποχρέωση να πράξει η κυβέρνηση, όχι μόνον η παρούσα, αλλά και η προηγούμενη.
Πάντως, κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο υπάρχουν επιμέρους αντιρρήσεις αλλά και προβλήματα. Ωστόσο, όπως είπε, «η νομολογία θα επεξεργασθεί τις νέες διατάξεις, οι βελτιώσεις θα γίνουν αναγκαστικά, αλλά, προς Θεού, χωρίς να θιγεί η συστηματικότητα και η δογματική συνοχή των νέων κωδίκων. Όμως, αναμφίβολα, το συνολικό βήμα είναι και θετικό και αναγκαίο».
Προτού, δε, κλείσει την ομιλία του ξεκαθάρισε ότι η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, σε πολιτικά ανύποπτο χρόνο υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης. «Η κυβέρνηση θα έπειθε τότε ότι σέβεται πραγματικά τον ποινικό φιλελευθερισμό και το Κράτος Δικαίου, γιατί, θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι αντιρρήσεις μου, για το εάν πράγματι σέβεται τους κανόνες αυτούς, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είδαμε τα τελευταία χρόνια να παραβιάζεται συστηματικά στην αίθουσα αυτή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό το τεκμήριο αθωότητας. Είδαμε να παραβιάζεται συστηματικά από κυβερνητικούς κύκλους η μυστικότητα της ποινικής προδικασίας, η ίδια η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε.