Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ένα ηχηρό «όχι» είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 54, την ψήφο δηλαδή απόδημων Ελλήνων. Η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά απομονώθηκε, καθώς η σχετική διάταξη έλαβε 212 «ναι», 84 «όχι» και ένα παρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, φρόντισε να βάλει σε ψηφοφορία την δική του πρόταση, προκειμένου να μην δείξει ότι δεν επιθυμεί να ψηφίσουν στις εκλογές οι Έλληνες του Εξωτερικού.
Πλην αυτής της διάταξης η Βουλή υπερψήφισε άλλα οκτώ άρθρα, μεταξύ των οποίων αυτό που απεγκλωβίζει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Άρθρο που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε επίσης να μην ψηφιστεί. Αρκεί να σημειωθεί ότι το 2014 ήταν ο τρόπος μέσω του οποίου οδηγήθηκε η χώρα σε πρόωρες εκλογές φέρνοντας στη διακυβέρνηση της χώρας τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ
Με 253 ψήφους εγκρίθηκε και το άρθρο της λαικής νομοθετικής πρωτοβουλίας μέσω του οποίου η συλλογή 500000 υπογραφών δύναται να οδηγήσει μια πρόταση νόμου στη βουλή προερχόμενη από τους πολίτες.
Πιο συγκεκριμένα, στο νέο Σύνταγμα προστέθηκαν τα εξής άρθρα:
1. Το Σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στο άρθρο 21 παρ.1 για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας που αποδείχθηκε το ισχυρό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έλαβε 190 «ναι» και 107 «όχι». Και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι», υπερψηφίζοντας μόνο τη δική του πρόταση.
2. Κατοχυρώθηκε η δυνατότητα και της αντιπολίτευσης στο άρθρο 68, με πρόταση 10 Βουλευτών και 120 παρόντων, να συστήνει Εξεταστικές Επιτροπές, τις οποίες μετεξελίσσει σε ισχυρότατο εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου αποκαθιστώντας την αρχή ελέγχων και ισορροπιών. Έλαβε 189 θετικές ψήφους, έναντι 94 όχι και 14 παρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την δική του πρόταση.
3. Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς, με τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας στο άρθρο 62 μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων. Έλαβε 179 θετικές ψήφους, έναντι 117 όχι και 1 παρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε την δική του πρόταση.
4. Καταργήθηκε η αποσβεστική προθεσμία στο άρθρο 86 παρ. 3 που εξισώνει τους υπουργούς ποινικά με τους κοινούς πολίτες. Έλαβε 274 «ναι» και 23 παρών. Υπερψηφίστηκε και από ΣΥΡΙΖΑ και από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ.
5. Εξισώνονται οι στρατιωτικοί με τους λοιπούς δικαστές στο άρθρο 96 παρ. 5. Έλαβε 189 «ναι», 94 «όχι» και 14 παρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι καταψήφισε την πρόταση της ΝΔ, υπερψηφίζοντας μόνο τη δική του.
6. Διευκολύνεται η ανάδειξη ανεξαρτήτων αρχών κατά το άρθρο 101Α θεσπίζοντας αντί για ομοφωνία της πλειοψηφίας των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να μη μένουν ακέφαλες. Έλαβε 158 «ναι» και 139 «όχι». Υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ
7. Αλλάζει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ουσιαστικά οδηγούσε σε εκλογές, όπως έγινε το 2015. Πλέον διασφαλίζεται κυβερνητική σταθερότητα και σεβασμός στην λαϊκή ετυμηγορία. Το άρθρο 32 παρ.4 έλαβε 158 «ναι» έναντι 139 «όχι». Η διάταξη υπερψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.
8. Εγκρίθηκε το άρθρο 73 για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία των πολιτών, 2 φορές κατά τη βουλευτική περίοδο, εκτός φυσικά από τα εθνικά και τα δημοσιονομικά ζητήματα, αρκεί να την υπογράφουν 500.000 πολίτες και να την υποβάλουν προς το Κοινοβούλιο. Υπερψηφίστηκε από 254 «ναι» έναντι 32 «όχι» και 11 παρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη δική του πρόταση.