Την άποψη ότι η χώρα χρειάζεται μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια την οποία μπορεί να υπηρετήσει μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης εκφράζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζοντας πως σε αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι επικεφαλής ο κ. Τσίπρας.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στην Real News "εμείς αμφισβητούμε ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός μπορούν να βγάλουν την χώρα από τα αδιέξοδα της κρίσης. Γιατί κάθε μέρα πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα με την αναξιοπιστία και την ανικανότητα τους. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική και κοινωνική τους απομόνωση και τα αδιέξοδα της πολιτικής τους θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε πολιτικές εξελίξεις.
Με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Δικαιοσύνη τονίζει πως "η κυβέρνηση διολισθαίνει σε καθεστωτικές νοοτροπίες και πρακτικές. Δεν θέλει να τα αλλάξει όλα , θέλει να τα ελέγξει όλα. Όσο υποχωρεί κοινωνικά και απομονώνεται πολιτικά , τόσο παρεκτρέπεται θεσμικά. Στη Θεσσαλονίκη στη συνέντευξη τύπου ο Πρωθυπουργός έδειξε αυτή τη καθεστωτική του αντίληψη. Έφτασε στο σημείο να προαναγγείλει ακόμη, απόφαση του ΣΤΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτή η τακτική είναι εντελώς απαράδεκτη, καθώς είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία".
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ λέει ότι "αυτό το έργο του «φύγε εσύ για να έρθω εγώ» κρατά τη χώρα καθηλωμένη στην κρίση 6 χρόνια τώρα. Είναι η ώρα να δούμε ποιο είναι το momentum για τη χώρα και όχι το momentum για πολιτικές προσωπικές καριέρες και κομματικές επιδιώξεις. Αυτά τα δύσκολα για την Ελλάδα και τους Έλληνες χρόνια, πολλοί νόμισαν ότι βρέθηκαν «καβάλα στο άλογο» και τελικά κατέληξαν «καβάλα στο καλάμι».
Και προσθέτει για τον ποιόν θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ λέγοντας "δεν θα παίξουμε άλλο με τη χώρα μας, ούτε με την παράταξη μας. Εμείς λέμε ούτε με τον ένα , ούτε με τον άλλο. Κανένας μόνος του ή με κυβερνητικό εταίρο τσόντα δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Όποιος δεν έχει κατανοήσει αυτό το απλό πράγμα, δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την Οδύσσεια όλων αυτών των ετών. Ή απλά έχει κάτι άλλο στο μυαλό του.
Αυτού του είδους οι Κυβερνήσεις έκλεισαν τον κύκλο τους.
Έχουμε διατυπώσει εδώ και καιρό την θέση μας και το πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση της συνεννόησης και της διαμόρφωσης μιας Εθνικής Γραμμής: Επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία , υλοποίηση της δέσμευσης των εταίρων από το 2012 για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2% για τα έτη 2018-2020. Το τρίπτυχο αυτό θα επιτρέψει να εξοικονομηθούν πόροι για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομία ς και την στήριξη του κοινωνικού κράτους, αλλά και θα αποτρέψει την ενεργοποίηση του κόφτη , που σημαίνει νέες περικοπές στο εισόδημα των πολιτών. Το ζητούμενο βέβαια είναι ποια αξιόπιστη και ισχυρή Κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτή την Εθνική Γραμμή.
Για την Κεντροαριστερά λέει πως "ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς εξ ορισμού δεν μπορεί να αποτελεί παράρτημα ή συμπλήρωμα ή προνομιακό σύμμαχο, ούτε της ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις παραπάνω θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την αναγέννηση και ενοποίηση της δημοκρατικής παράταξης .
Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς που παραμένει ζωντανό προϋποθέτει συμφωνία στα θεμελιώδη, πίστη στους στόχους του και ειλικρινή στάση όσων συμμετέχουν.