Στα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργούν οι δικαστικές Αρχές, παρέπεμψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το Predator.
«Από τη στιγμή που ανέλαβαν οι δικαστικές Αρχές οφείλουμε να αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών τους, χωρίς να κρίνουμε τον τρόπο διεξαγωγής αυτών, καθώς, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 26 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρεμβαίνει στο έργο απονομής της Δικαιοσύνης», αναφέρει ο κ. Φλωρίδης.
Οι βουλευτές ζητούσαν, μεταξύ άλλων, να ενημερωθούν «πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με το πως δόθηκαν οι άδειες εξαγωγών του Predator στην Intellexa και στη σχετιζόμενη με αυτή εταιρεία Krikel». Ως προς το συγκεκριμένο ερώτημα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι αρμόδιο να ενημερώσει τους βουλευτές είναι το υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο επίσης απευθύνεται η ερώτηση.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα ευθύνης του, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ανεξαρτησίας και του αυτοδιοίκητου της δικαιοσύνης (άρθρα 26,87,88 και 90 του Συντάγματος) οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με απόλυτη ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και των στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους, την τυχόν αξιοποίησή τους και βεβαίως τις περαιτέρω ενέργειες τους. «Ως εκ τούτου είναι βέβαιο, και δεν πρέπει να υπάρχει σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία, πως οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές παρεμβαίνουν άμεσα στο πλαίσιο των -κατά νόμο-αρμοδιοτήτων τους προκειμένου να διερευνήσουν την τέλεση κάποιας αξιόποινης πράξης», υπογραμμίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης, είναι σαφές, τονίζει ο Γιώργος Φλωρίδης, ότι η Δικαιοσύνη γνωρίζει άριστα το νομοθετικό πλαίσιο και παρέχει τα ασφαλέστερα εχέγγυα κατά την άσκηση του συνταγματικώς διακριτού και ανεξαρτήτου δικαιοδοτικού της έργου.
Στην ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν την κυβέρνηση να απαντήσει αν «προτίθεται να αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες διερεύνησης της υπόθεσης παρακολούθησης πολιτών από το κακόβουλο λογισμικό Predator, πέραν των ενεργειών που έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη και οι Ανεξάρτητες Αρχές, με δεδομένο ότι η πρόσφατη αναφορά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καταδεικνύει ότι η χρήση του κακόβουλου λογισμικού έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από όσα αρχικά είχαν αποκαλύψει διάφορα δημοσιεύματα». Ζητούσαν επίσης ενημέρωση «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθούν και να αποφευχθούν νέες απόπειρες μαζικής επιμόλυνσης κινητών τηλεφώνων πολιτών με κακόβουλο λογισμικό».
Στα δύο αυτά ερωτήματα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες και υπενθυμίζει την ψήφιση του νόμου 5002/2022, «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών», σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση νομοθέτησε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που εκσυγχρονίζει τη διαδικασία της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, που ενισχύει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας στη χώρα και καθιστά αποτελεσματικότερη την προστασία των φυσικών προσώπων, έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω παράνομων παρακολουθήσεων». Όπως δε τονίζει, «η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι η πρώτη που εκδηλώνεται τόσο τολμηρά σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και είναι δεδομένο πως θα αποτελέσει οδηγό και για άλλα κράτη».