Το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ουσιαστικά μία ισοπέδωση των πάντων, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος στο Νομοσχέδιο για την Παιδεία, που συζητείται και σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Αντί να βρίσκουμε τρόπους να κρατήσουμε εδώ τους καθηγητές μας, να φέρουμε φοιτητές, να φέρουμε χρήματα, να γίνει η Παιδεία και ένας πυλώνας ανάπτυξης, έχουμε λογικές, οι οποίες νομίζαμε ότι δεν υπάρχουν πια πουθενά στον κόσμο, πλήρη παρεμβατισμό παντού κι έναν ισοπεδωτισμό», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο «δε δίνει κανένα κίνητρο γι'' αυτόν που θέλει να ξεχωρίσει, κανένα κίνητρο γι'' αυτόν που θέλει να αριστεύσει», καθώς και ότι «η Σύνοδος των Πρυτάνεων, αλλά και ο Σύλλογος του Επιστημονικού Προσωπικού το αξιολογούν αρνητικά».
Αναφορικά με τη συμμετοχή των φοιτητών στα πανεπιστημιακά όργανα διοίκησης ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε πως «έχει μια λογική σε όποια ζητήματα αφορούν τους φοιτητές, δεν έχει όμως καμία λογική, όταν αφορά θέματα, όπως το πώς θα γίνει η μετακίνηση ενός καθηγητή ή ποιος θα γίνει επίτιμος καθηγητής».
Σχετικά με τη λειτουργία των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε: «Η αναζήτηση των δικλείδων ασφαλείας για να μπορέσει να λειτουργήσει και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αλλά να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, υπήρχε. Τώρα, όμως, έρχεται ένας κανόνας που λέει ότι το υπουργείο θα αποφασίζει ποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα μπορεί να γίνει σε ένα πανεπιστήμιο». Διευκρίνισε δε ότι «το άρθρο 32 ξεκάθαρα λέει ότι ο υπουργός δικαιούται να αναπέμψει την απόφαση του Ιδρύματος περί δημιουργίας μεταπτυχιακού προγράμματος, όταν αξιολογήσει ότι η παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών π.χ. δε συνάδει με το ύψος των διδάκτρων». «Θα μπορούσε στα μεταπτυχιακά προγράμματα να μπει μία υποχρεωτικότητα σε σχέση με συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχών των φοιτητών, οι οποίοι να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά με βάση τον βαθμό τους και χωρίς την ανάγκη πληρωμής διδάκτρων ή πολύ μειωμένων διδάκτρων, να υπάρχει ένα κίνητρο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της ΝΔ για τον δημόσιο ή μη χαρακτήρα του Πανεπιστημίου ο κ.Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου δεν αποκλείει καθόλου και τη δυνατότητα να υπάρξουν και μη κρατικά Ιδρύματα, τα οποία μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε δικούς μας φοιτητές, αντί να φεύγουν στο εξωτερικό, να σπουδάσουν εδώ, αλλά και να προσελκύσουμε και ξένους φοιτητές».
Σε ό,τι αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο σημείωσε: «Εγώ θα περίμενα η δεύτερη παράγραφος του νομοσχεδίου ακριβώς να αναφέρει πώς θα κατοχυρωθεί αυτή η ακαδημαϊκή ελευθερία, που ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα πανεπιστήμια, γιατί κάποιοι κουκουλοφόροι επιβάλλουν τις δικές τους απόψεις. Αντί να προστατεύσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία μέσα στα πανεπιστήμια, που αυτή τη στιγμή έχει καταλυθεί εν τοις πράγμασι, προστατεύουμε αυτούς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και απλά έτσι να τα κάνουν σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία SOOC