Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σημαντικές αλλαγές έφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, κάνοντας δεκτές ορισμένες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Η πλέον σημαντική αλλαγή αφορά την μοριοδότηση της συνέντευξης για την πρόσληψη των υπηρεσιακών γραμματέων, οι οποίοι πλέον θα έχουν σημαντικές αρμοδιότητες και δικαίωμα υπογραφής. Η αρχική πρόβλεψη ήταν η συνέντευξη να αποτελεί το 50% της συνολικής «βαθμολογίας, αλλά πλέον περιορίζεται στο 40%, ενώ με 25% μοριοδοτείται η εμπειρία και με 35% τα προσόντα. Για την ίδια θέση υιοθετείται πλήρως το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης.
Επίσης καταργείται μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης η πενταετής προηγούμενη πολιτική απασχόληση ως κώλυμα για τη θέση του υπηρεσιακού γραμματέα. Να σημειωθεί ότι η παραπάνω διάταξη θα ίσχυε για τους επόμενους γραμματείς και όχι για αυτούς που εργάζονται σήμερα. Επιπλέον, αποδεκτή έκανε την πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην προέρχεται και από τον ιδιωτικό τομέα ο επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας. Με τη νέα ρύθμιση ο επικεφαλής θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιουπαλληλία.
Σε ότι αφορά της υπόλοιπες αλλαγές αυτές έχουν ως εξής:
- μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού διοικητή
- καταργείται η δυνατότητα για περισσότερους μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Με τη νέα ρύθμιση εισάγεται ανώτατο πλαφόν 100 μετακλητών το οποίο δεν θα μπορεί να παραβιαστεί
- δημιουργείται πρόσθετο κυβερνητικό Συμβούλιο Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης
- κατά την επιλογή υπηρεσιακών γραμματέων το Σώμα που θα επιλέγει θα είναι 5μελές με τα 4 μέλη να προέρχονται από το ΑΣΕΠ ενώ πέμπτο θα είναι ο Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
- στο πλαίσιο Υπουργικού Συμβουλίου εφόσον υπάρξει διαφωνία θα διεξάγεται ψηφοφορία. Μετά μάλιστα από τη λήξη του θα πρέπει να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση - σύντομη- για το τι αποφασίστηκε
- η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των αρμοδιοτήτων και άρα σημαίνει συνεχίζονται κανονικά όλοι οι έλεγχοι των Γραμματειών
- διαμορφώνεται νέο πλαίσιο μοριοδότησης για αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
- προβλέπεται ότι γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ θα είναι επιθεωρητής εκ του σώματος δηλαδή των επιθεωρητών για να εξασφαλίζεται η συνέχεια και αναβαθμίζεται σε γενικό επιθεωρητή εργασίας.
Την ίδια ώρα, ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ρητά την επιτροπή ότι όλες οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα συνεχιστούν κανονικά, απαντώντας έτσι στα σχόλια του πρώην Υπουργού, Παύλου Πολάκη. «Άκουσα ότι το νομοσχέδιο μπορεί να υποκρύπτει σκοπιμότητες. Διαβεβαιώνω ότι και είναι προσωπική δέσμευση ότι όλες οι έρευνες θα συνεχιστούν. Σε όλες τις περιπτώσεις που έχει εκκινήσει προκαταρκτική εξέταση η υπόθεση κλείνει μόνο με εισαγγελική παραγγελία άρα δεν νοείται να κλείσει. Όλες οι υποθέσεις συνεχίζονται μέχρι εσχάτων», διευκρίνισε ο Υπουργός Επικρατείας.
Ο ίδιος απέκρουσε και τα πυρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί συγκεντρωτισμού αρμοδιοτήτων στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν μεταφέρεται καμία αρμοδιότητα από τους Υπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο πρωθυπουργός διασφαλίζει κατά το Σύνταγμα την ενότητα μέσω της παρακολούθηση των πολιτικών και το υπουργικό συμβούλιο διαμορφώνει το πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος», υπογράμμισε.