Γ. Χουλιαράκης: Η απομείωση του χρέους δεν είναι πανάκεια

Γ. Χουλιαράκης: Η απομείωση του χρέους δεν είναι πανάκεια

Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του χρέους. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης αποκάλυψε ότι η θέση της κυβέρνησης μετατοπίζεται στην φράση «η απομείωση του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί πανάκεια!» Ο ίδιος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση».

Παράλληλα, ο κ. Χουλιαράκης, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής για το χρέος διευκρίνισε ότι αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα η είσοδος της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση. Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος μας είναι «να δώσουμε από τώρα το σήμα στις αγορές και στην ιδιωτική οικονομία, ότι σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, το 2019, θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και των επιχειρήσεων και αντίστοιχα οι συντελεστές κοινωνικής ασφάλισης».

Επανερχόμενος στο θέμα του χρέους ανέλυσε διεξοδικά τους τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν την βιωσιμότητά του: α) οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε σταθερές τιμές, σε πραγματικούς όρους, β) το ύψος των ονομαστικών επιτοκίων με το οποίο δανείζεται η χώρα στις διεθνής αγορές, γ) ο πληθωρισμός και δ) το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Χαρακτήρισε, δε, κρίσιμη την αναδιάρθρωση του χρέους και τόνισε ότι πρέπει να επιδιώκουμε τώρα την παραμετροποίησή της, και για να πειστούν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση. «Αλλά πρέπει ταυτόχρονα να συνεχιστεί η μάχη απέναντι στις ελληνικές παθογένειες και η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
Σε ότι αφορά, ειδικότερα, τα πρωτογενή πλεονάσματα ο κ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι θα οδηγήσουν σε τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και σε ενάρετο κύκλο την ελληνική οικονομία, που προφανώς είναι σε όφελος, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης».

Τέλος, παραδέχτηκε ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών επιβαρύνει τους ειλικρινείς και συνεπείς φορολογούμενους, και μάλιστα αποτελεί –κατά τον ίδιο- τροχοπέδη για την μακροχρόνια ανάπτυξη. «Η αντιμετώπιση της παθογένειας της πολύ στενής φορολογικής βάσης, είναι προϋπόθεση για υγιείς μακροχρόνιους ρυθμούς μεγέθυνσης και αυτό είναι δική μας δουλειά. Το δε επιτόκιο δανεισμού, που επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, επηρεάζεται όμως σε ένα βαθμό και από την αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή από την ικανότητα της χώρας να διατηρεί μεσομακροπρόθεσμα τα χαμηλά ρεαλιστικά αλλά θετικά δημοσιονομικά ισοζύγια», κατέληξε.

Αλέξανδρος Διαμάντης