Γιατί δεν μαζεύεται η ζημιά Ρουμπάτη
Εξεταστική

Γιατί δεν μαζεύεται η ζημιά Ρουμπάτη

Τη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο καναβάτσο της εξεταστικής επιτροπής σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της κατάθεσης του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, αλλά και του πρώτου μέρους της εξέτασης του διαδόχου του, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Αμφότερες δόθηκαν στη βαριά-για την αντιπολίτευση-σκιά, η οποία κατά την κυβέρνηση δημιουργήθηκε από την παρουσία του επικεφαλής της ΕΥΠ, επί διακυβέρνησης Τσίπρα, Γιάννη Ρουμπάτη στην εξεταστική επιτροπή.

Η απόπειρα της αντιπολίτευσης να αλλάξει το κλίμα, κατά τη διάρκεια των εννιάμιση ωρών που διήρκησε η κατάθεση του κ. Κοντολέοντος όχι μόνο απέτυχε, αλλά και ο θησαυρός που θα έπληττε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αποδείχθηκε άνθρακας.

Δηλωτικά στοιχεία που προδίδουν την αποτυχία της αντιπολιτευτικής αρχιτεκτονικής εντός της εξεταστικής, με τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις παρεμφερούς περιεχόμενου, είναι το μπαράζ των non paper στο οποίο αποδύθηκε η Κουμουνδούρου, για να πλαισιώσει τις ενημερωτικές τοποθετήσεις του εισηγητή της, δίνοντας ερμηνείες για τα πρόσωπα που μπήκαν στο κάδρο μετά την κατάθεση του Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Σύμφωνα με γαλάζια στελέχη επρόκειτο για μια εμφανή προσπάθεια, μετά την αντιπολιτευτική αποτυχία, να εδραιωθεί- με εμπεριστατωμένο τρόπο-  η στοχοποίηση του πρωθυπουργού, να γίνει η εναλλαγή  με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αντιθέτως, οι αποκαλύψεις του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γιάννη Ρουμπάτη σχετικά με την άμεση επισύνδεση στο κινητό του Στέργιου Πιτσιόρλα, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, έμειναν επιμελώς ασχολίαστες ως προς την ουσία τους και περιορίστηκαν σε μια διαρροή για τα διαμειβόμενα στην εξεταστική επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων στην Εξεταστική ήταν καταλυτικός στις απαντήσεις και απόλυτα ξεκάθαρος σε όσα μπορούσε να διατυπώσει σύμφωνα με το καθεστώς εχεμύθειας, από το οποίο δεσμεύεται εφόρου ζωής. Φέρεται να δήλωσε πως η επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αφορούσε στην προσωπική του ζωή. Επανέλαβε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπήρξε ενημέρωση του Πρωθυπουργού ούτε του τότε στενού του συνεργάτη Γρήγορη Δημητριάδη ενώ απάντησε κατηγορηματικά ότι η ΕΥΠ δεν έχει καμία συνεργασία με την Intellexa και την Krikel.

Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κοντολέων επισήμανε ότι για τις επισυνδέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, προσθέτοντας ότι σε όλες τις ενέργειες υπήρχε απόλυτος συντονισμός με την Εισαγγελέα κα Βλάχου.

Φέρεται να είπε πως γνώριζε το σκεπτικό της επισύνδεσης του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς ήταν ο τελευταίος υπογράφων και ότι ήταν για θέμα εθνικής ασφάλειας. Επανέλαβε ότι δεν ενημέρωσε για την επισύνδεση Ανδρουλάκη ούτε τον κ. Δημητριάδη ούτε και τον Πρωθυπουργό. Για την συνεργασία που είχε με τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Γεραπετρίτη είπε πως ήταν για ζητήματα ρουτίνας και καθημερινότητας και μόνο για τα σοβαρά ζητήματα ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό.

Εξίσου σημαντική, σύμφωνα με τα στελέχη της πλειοψηφίας, για την κατάρρευση του αντιπολιτευτικού αφηγήματος, είναι και η καταρχήν εξέταση του νυν Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δεμίρης επανέλαβε και αυτός ότι ειδικά ο  εκάστοτε διοικητής δεσμεύεται από το απόρρητο. Στη δε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να  εμφανίσει τον διοικητή της ΕΥΠ ως «ανέλεγκτο», απάντησε πως ελέγχομαι από τον Εισαγγελέα και τώρα μάλιστα από δύο εισαγγελείς.

Ξεκαθάρισε και ο ίδιος ότι η  ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί το Predator και επιπλέον ότι  δεν έχει υπογράψει συμβάσεις με τις εταιρίες Krikel & Intellexa. Φέρεται να τόνισε πως από τη στιγμή που έχει υπογράψει η εισαγγελέας την επισύνδεση Ανδρουλάκη  όπως ορίζεται από το νόμο η επισύνδεση αυτή ήταν νόμιμη.

Κατά πληροφορίες ο κ. Δεμίρης φέρεται να ανέφερε ότι και η επισύνδεση Κουκάκη ήταν νόμιμη καθώς εφαρμόστηκαν οι  διαδικασίες  κανονικά. Ο Διοικητής της ΕΥΠ εμφανίζεται να κατέθεσε πως επί των ημερών του  δεν κατεστράφησαν αρχεία. Εξέφρασε την αποψη πως όταν υφίσταται ζήτημα επισύνδεσης πολιτικών προσώπων πρέπει να ασκείται διπλός και τριπλός έλεγχος.