Η Angela Merkel με εντυπωσιακή ψυχραιμία έχει αντιμετωπίσει τη μία κρίση μετά την άλλη, έχει καταφέρει να διατηρήσει την ισχύ της γερμανικής οικονομίας κι έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε νηνεμία, γράφει ο Matthew Lynn στο MarketWatch. Με βάση τα παραπάνω, θα νόμιζε κανείς πως η ηγεσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου θεωρείται - το λιγότερο – υποδειγματική και πως ένα ενδεχόμενο απουσίας της από την πολιτική σκηνή θα αποτελούσε πισωγύρισμα για την υφήλιο.
Το θέμα όμως είναι πως δεν ισχύουν αυτά. Η Merkel έχει καταφέρει να κερδίζει τις εκλογικές μάχες και να μένει στην εξουσία ακριβώς επειδή μπορεί να χειραγωγεί τις εγχώριες και παγκόσμιες πολιτικές συνθήκες. Η παρουσία της όμως μόνο ως καταστροφική μπορεί να χαρακτηριστεί, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Η γερμανική οικονομία αποτελεί κίνδυνο για τον υπόλοιπο κόσμο, με το να εξάγει πληθωρισμό στις γειτονικές της χώρες. Έχει «ταρακουνήσει» τόσο το ευρώ που πλέον δεν μπορεί να διορθωθεί. Η προσέγγισή της στην ΕΕ έχει οδηγήσει την Ένωση σε κατάρρευση με τη Βρετανία να οδηγείται σε έξοδο.
Σύμφωνα με το άρθρο του Matthew Lynn, μόλις αποχωρήσει, η Γερμανία ίσως αποκτήσει αυτό που πραγματικά χρειάζεται: έναν ηγέτη με όραμα που θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά ζητήματα της χώρας του. Στην πραγματικότητα, η Merkel έχει καταφέρει λίγα πράγματα, ενώ έχουν γίνει τεράστια λάθη.
Πέφτει η δημοτικότητα της A. Merkel
Η Merkel είναι καγκελάριος από το 2005 και οι επόμενες εκλογές στη Γερμανία θα γίνουν το 2017. Υπάρχει πολύς χρόνος ακόμα και η θέση της δεν κινδυνεύει, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η ίδια θα επιλέξει να ολοκληρώσει τη θητεία της. Όπως και να 'χει, γράφει ο κ. Lynn, σε δημοσίευμα της Bild, αναφέρεται πως βάσει δημοσκόπησης, το 48% των Γερμανών δεν επιθυμεί την επανεκλογή της στις επόμενες εκλογές. Η δημοτικότητά της έχει αρχίσει να πέφτει παρότι η στήριξη στο κόμμα της παραμένει. Πιο συγκεκριμένα, το 48% διαφωνεί με την πολιτική τακτική της στο προσφυγικό ζήτημα και στην απόφασή της να επιστρέψει την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στη χώρα. Το κατά πόσο η Γερμανία μπορεί να ενσωματώσει τους 800.000 πρόσφυγες μένει να φανεί.
Έχει σημειωθεί πρόοδος: Η ανάπτυξη είναι ικανοποιητική και η ανεργία έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό, στο 6,3%. Παράλληλα, όμως, η Γερμανία έχει ρίξει τους μισθούς της Ευρώπης κι έχει χτίσει ένα ανεξέλεγκτο εμπορικό πλεόνασμα. Φέτος είναι περίπου το 9% του ΑΕΠ. Αυτό δεν κάνει τον μέσο Γερμανό πιο πλούσιο, ενώ μειώνει τη ζήτηση στον υπόλοιπο κόσμο. Η Γερμανία ανέκαθεν είχε τεράστιες εξαγωγές αλλά είχε και αντίστοιχες εισαγωγές. Τα τελευταία 15 χρόνια αυτό έχει σταματήσει αλλά η Merkel αρνείται να το αναγνωρίσει ως πρόβλημα.
Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έπρεπε να είχαν βγει από το ευρώ
Μετά τα οικονομικά αδιέξοδα Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας το 2010 και 2011 ήταν προφανές πως υπήρχε πρόβλημα με το νόμισμα της Ένωσης. Η Γερμανία αντί να το αναγνωρίσει, απέφυγε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και συνέχισε να το κάνει για καιρό. Αποτέλεσμα είναι η συνεχιζόμενη βουτιά της ελληνικής οικονομίας και ο – κατά πάσα πιθανότητα – νέος γύρος κρίσης στην Πορτογαλία. Θα ήταν καλύτερα οι περιφερειακές αυτές χώρες να βγουν από το ευρώ, δίνοντας περισσότερες πιθανότητες στο νόμισμα να επιβιώσει, γράφει ο αρθρογράφος του marketwatch.
Μελλοντικές προκλήσεις
Τέλος, με την πτώση της Γαλλίας και την ανάδειξη της Γερμανίας ως κύριας δύναμης της Ε.Ε. υπάρχει ανάγκη για τόνωση της ανταγωνιστικότητας στη Γηραιά ήπειρο. Αντί γι' αυτό όμως, ακολουθεί το δημοψήφισμα της Βρετανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.
Οι αγορές αναμένουν την αργή και σταθερή πτώση της Merkel μέσα στον επόμενο χρόνο. Χωρίς την εμμονή της σε βραχυπρόθεσμες λύσεις, η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει κάποιες από τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.