Eμπεριέχει τελικά σοφία η φράση «τελευταίο φεύγει το χούι». Γίνονται εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, πραγματοποιείται μια έκρηξη συμμετοχής από 270.000 πολίτες, περνάει πρώτος καθαρά ο Νίκος Ανδρουλάκης με 9% διαφορά από τον πρώην πρωθυπουργό, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για χρόνια και από το 2015 του ΚΙΔΗΣΟ, πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο οποίος στο νήμα πήρε τη δεύτερη θέση από τον Α. Λοβέρδο και βρίσκουν ότι ο κατάλληλος τίτλος είναι: «Δημοσκοπήσεις και Λοβέρδος οι μεγάλοι χαμένοι».
Κατανοητό τι τους απασχολούσε, κατανοητό ποιον θεωρούσαν εχθρό και τον βάφτισαν «δεξιό», «εκλεκτό του Μαξίμου» και άλλα πολλά φοβερά. Πάλι όμως με τις δημοσκοπήσεις τα έβαλαν; Γιατί άραγε;
Ασφαλώς και υπήρχαν αποκλίσεις των χθεσινών αποτελεσμάτων από τα τελικά αποτελέσματα. Ωστόσο, έπεσαν μέσα στο ότι υπήρχαν τρεις βασικοί υποψήφιοι από τους οποίους οι δύο θα περνούσαν στον δεύτερο γύρο. Υπήρχε απόκλιση στο εύρος νίκης του Ν. Ανδρουλάκη και στο τρομερό 1% για το οποίο πέρασε ο Γιώργος Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο αντί του Ανδρέα Λοβέρδου.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι όλες οι εταιρείες έδιναν μεγάλο περιθώριο σφάλματος. Το στατιστικό σφάλμα ακόμα και στην έρευνα της PULSE που είχε το μεγαλύτερο δείγμα (4.000) είχε ειπωθεί ότι ήταν +/- 5.5% στα αποτελέσματα ανάμεσα σε όλους όσους από όλα τα κόμματα δήλωναν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές και +/- 7.5% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το 2019 δήλωναν ότι θα συμμετέχουν.
Στο σημείωμα που συνόδευε το τεύχος της έρευνας της OPINION POLL (9/11) γραφόταν χαρακτηριστικά «Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα συνιστούν την εικόνα της στιγμής σχεδόν τριάντα ημέρες πριν τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Φαίνεται στην τελική ευθεία να μπαίνει ο Α. Λοβέρδος με προβάδισμα και να ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Παπανδρέου. Ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις θα κριθεί η επιλογή του νέου προέδρου.
Όμως τριάντα ημέρες είναι πολλές σε τέτοιες μάχες. Το ύψος της μαζικότητας και της σύνθεσης αυτών που τελικά θα ψηφίσουν, η ανάπτυξη της δραστηριότητας των υποψηφίων που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, η διαχείριση κρίσεων στο διάστημα αυτό, ακόμα και πιθανά λάθη θα καθορίσουν πολλά.
Επιπλέον, είναι σημαντικό, ότι τρεις στους έξι υποψηφίους δήλωσαν πρόσφατα υποψηφιότητα και θα ξετυλίξουν τώρα τη δραστηριότητά τους, η απήχηση της οποίας μένει να φανεί».
Όλες οι εταιρείες ήταν δε καθαρές ως προς τη σημείωση των δυσκολιών να υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη σε εκλογές ενός μικρού κόμματος με ακαθόριστο εκλογικό σώμα και με όλα τα ευρήματα των ερευνών να ανιχνεύουν σημαντικά τμήματα από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν.
Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που δεν έγιναν έρευνες το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ δεν φαντάζομαι να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν θα υπήρχαν δημοσκοπήσεις μέχρι και την τελευταία Παρασκευή. Νομίζω ότι αυτά είναι κατανοητά σε όλους όσους αναζητούν καλοπροαίρετα απαντήσεις.
Άστε που υπάρχει και κάτι ακόμα στο οποίο θα πρέπει να κριθούν οι δημοσκοπήσεις και εκκρεμεί να δούμε. Όλες έδιναν νικητή στον δεύτερο γύρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, με πολύ μεγάλη δε διαφορά ειδικά αν στον δεύτερο γύρο πήγαιναν Ν. Ανδρουλάκης και Γ. Παπανδρέου. Ας δουν και αυτό το αποτέλεσμα πριν πυροβολήσουν.
Φαίνεται όμως ότι για κάποιους το πρόβλημα δεν είναι ειδικά οι έρευνες για το ΚΙΝΑΛ, είναι οι έρευνες γενικώς. Γι' αυτό αυθαίρετα, προσβλητικά, αντιδημοκρατικά σπεύδουν να κατηγορήσουν όλες τις εταιρείες ότι «προσπαθούσαν να παρέμβουν στα εσωτερικά κόμματος»! Εν ολίγοις η δημοκρατικότητά τους φτάνει μέχρι το σημείο να θέλουν να επιβάλουν ή να απαγορεύσουν ακόμα και τα θέματα ερευνών.
*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll