Της Οντίν Λιναρδάτου
Η συνομιλία του Χουάν Γκουαϊδό του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Άλλωστε η πρώτη ενέργεια του υπουργείου Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας ήταν η αναγνώρισή του ως μεταβατικού προέδρου της χώρας και η ακύρωση της πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα που στήριξε με κάθε τρόπο το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.
Τα συγχαρητήρια έδωσαν τη θέση του στα ευχαριστώ, με τον Χουάν Γκουαϊδό να δηλώνει με κάθε ευκαιρία κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνομιλίας πως δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πράξη τη δέσμευσή του και στο πλαίσιο αυτό την πρώτη εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές προχώρησε στην αναγνώριση.
Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως αναγνωρίζει το κουράγιο του Χουάν Γκουαϊδό που αγωνίζεται εναντίον μιας δικτατορίας και μάλιστα τον προσκάλεσε να έρθει στην Ελλάδα ως αρχηγός κράτους.
Όμως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας δεν σταμάτησε εκεί. Ανακοίνωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως πρωταρχικός του στόχος είναι να ελέγξει που πήγαν τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια που πήρε ο Νικολά Μαδούρο από το λαό της Βενεζουέλας. Ποσό τεράστιο που θα αναζητηθεί.
Και στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του liberal, o Xουάν Γκουαϊδό υποσχέθηκε ότι η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να φέρει στο φως το τι έγινε με τις χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων από τον Νικολά Μαδούρο. Μάλιστα ανέφερε ότι η Βουλή της χώρας του θα στηρίξει προσπάθειες για να αποκαλυφθεί τι πραγματικά συνέβη και και αν μεταξύ των κομμάτων είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η αναφορά του κ. Γκουαϊδό δεν ήταν τυχαία. Βουλευτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση έχουν κατ΄ επανάληψη αφήσει αιχμές για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων σε χώρες που στηρίζουν ακόμη και σήμερα το καθεστώς Μαδούρο. Ο ίδιος ο Χουάν Γκουαϊδό έχει επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καλώντας μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν πρωθυπουργός, να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να διαπιστώσει την κατάσταση, τη φτώχεια και την επισιτιστική κρίση.
Για το λόγο αυτό άλλωστε οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Για τους πολίτες της Βενεζουέλας αυτό είναι σημαντικό είπε ο κ. Γκουαϊδό, ιδιαίτερα όταν αυτή η συνεργασία γίνεται με τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία.
Φέρεται πάντως να είπε στο Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τα χρόνια του Μαδούρο στη χώρα του μόνο η βιομηχανία της διαφθοράς αναπτύχθηκε, καθώς και ένα σύστημα το οποίο στερούσε από τον κόσμο τα απαραίτητα χρήματα για να έχει μία αξιοπρεπή ζωή.
Τέλος στην 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε:
- η άμεση έναρξη επίσημων διπλωματικών σχέσεων και η τοποθέτηση στην Αθήνα εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης του Χουάν Γκουαϊδό.
- η ανάπτυξη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της οικονομίας και της ναυτιλίας.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Χουάν Γκουαϊδό πως θα τον βοηθήσει και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.