Οι σφιχτές διαδικασίες μέσω των οποίων διεξήχθη το debate, ανάμεσα στους δυο υποψήφιους του δεύτερου γύρου για τη Δημαρχία των Αθηναίων δεν μας βοήθησαν να γίνουμε πιο σοφοί. Τι να πρωτορωτήσουν μέσα σε 30’’ οι δημοσιογράφοι και πως να απαντήσουν ολοκληρωμένα μέσα σε 2 λεπτά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, πάνω σε αυτή την τόσο σημαντική ατζέντα που ξεκινάει από τη λειτουργία της πόλης μέχρι τον πολιτισμό, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την κοινωνική πολιτική και από τις υποδομές μέχρι την ασφάλεια; Και πόσα από αυτά τα θέματα, αποτελούν αμιγώς 100% αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και πόσα αφορούν και την κεντρική κυβέρνηση;
Οι δυο υποψήφιοι στα προεκλογικά τους προγράμματα είχαν ήδη αναφερθεί στο πως θα προσεγγίσουν την επιθυμία των πολιτών να ζουν σε μια βιώσιμη, λειτουργική, ανθεκτική, φιλική, ανθρώπινη και ευρωπαϊκή Αθήνα.
Ο Κώστας Μπακογιάννης διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων αφενός σαν επιβράβευση του έργου του μέχρι τώρα και σαν εκδήλωση εμπιστοσύνης για την επόμενη θητεία του.
Ο Χάρης Δούκας από την άλλη πλευρά διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων για να κάνει όπως ο ίδιος λέει, «όσα πρέπει να γίνουν και δεν μπορεί να κάνει ο κ. Μπακογιάννης».
Τι επιπλέον είδαμε και μάθαμε χθες το βράδυ;
Είδαμε δυο πολιτισμένους ανθρώπους να απαντούν στους δημοσιογράφους και να συζητούν μεταξύ τους με ευγένεια, με χιούμορ, με όραμα, με επιχειρήματα για πραγματικά προβλήματα, για πραγματικές ανάγκες διατυπώνοντας προτάσεις και σχέδια, αποτυπωμένα σε αριθμούς και χρόνους.
Μάθαμε ότι τα προγράμματά τους δεν διαφέρουν πολύ. Διότι δεν αποτελούν διαφορές ο αριθμός των δένδρων που θα φυτευτούν, ή ο αριθμός των παιδικών χαρών που θα κατασκευαστούν. Ή τα σχέδια τους για τον φωτισμό των δημόσιων χώρων και η επιθυμία τους για την ασφάλεια των δημοτών. Με βασική αλλά και ουσιαστική διαφορά εδώ, την υιοθέτηση ή μη των καμερών, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης σκοπεύει να αναπτύξει 750 κάμερες στις γειτονιές της πόλης, ενώ αντίθετα οι αρνητικές θέσεις του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στο θέμα, υποκύπτουν στις ιδεολογικές ή μάλλον στις ιδεοληπτικές προσεγγίσεις των ψηφοφόρων του Σύριζα που επιδιώκει να προσεγγίσει.
Είδαμε μια ουσιαστική και πλήρη συμφωνία στο πνεύμα και στην ουσία των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, με τον Χάρη Δούκα να αναγκάζεται να διαφωνήσει στα επιμέρους, για αντιπολιτευτικούς λόγους και μόνο, προσθέτοντας πινελιές αντίδρασης απέναντι στο υπάρχον «σύστημα». Αρνούμενος να «μιλήσει» την ίδια γλώσσα με την Περιφέρεια ή την Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα της πόλης, στα οποία εκ των πραγμάτων απαιτείται σύμπραξη και συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων. Παίζοντας και πάλι το αντιπολιτευτικό χαρτί, που οφείλει λόγω της στήριξης του Σύριζα.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Χάρης Δούκας αποκήρυξε τη σημασία της σύμπραξης του με τον Σύριζα, την ίδια στιγμή που υιοθετούσε πλήρως τις συριζαϊκές θέσεις για τις κάμερες, για τη μη συνεργασία με την Κυβέρνηση και τους υπόλοιπους φορείς, για τον σταθμό του μετρό στα Εξάρχεια, για τις αναπλάσεις, καθώς και για τα γκράφιτι σαν μορφή πολιτισμού.
Βέβαια η «μάχη των Αθηνών» πάντοτε ξέφευγε από τα στενά αυτοδιοικητικά πλαίσια και προσέγγιζε τα καυτά θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τα δε αποτελέσματα της, τις περισσότερες φορές άφηναν πίσω τους ισχυρά πολιτικά αποτυπώματα και γεννούσαν προσδοκίες αλλαγών.
Και η αλήθεια είναι πως τον πολιτικό τόνο στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Αθηναίων, τον είχε σηκώσει από νωρίς ο Σύριζα, αναζητώντας σωσίβιο σωτηρίας μετά από τις διαδοχικές εκλογικές ήττες που είχε υποστεί. Έτσι μετά και από την κατάρρευση που υπέστη στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, άφησε στη άκρη τα περί των αυτοδιοικητικών θεμάτων και σήκωσε ψηλά την πολιτική ατζέντα.
Και δεν είναι τυχαίο ότι προχθές στη ραδιοφωνική εκπομπή του Δημήτρη Οικονόμου και του Άκη Παυλόπουλου στον ΣΚΑΪ, βουλευτής του Σύριζα υποστήριζε πως ο Κώστας Μπακογιάννης πρέπει να καταψηφιστεί διότι εκπροσωπεί μια παράταξη που το 1982 είχε ψηφίσει εναντίον του ΕΣΥ και που το 1963 είχε σκοτώσει τον Λαμπράκη.
Τον πήχη της «αυτοδιοικητικής συνεργασίας» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Σύριζα ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αθηναίων επέλεξε να τον κρατήσει χαμηλά. Μετά τη συνάντηση του με τον αποτυχόντα υποψήφιο του Σύριζα Κώστα Ζαχαριάδη, αφού αναφέρθηκε σε συνεργασία αυτοδιοικητικού χαρακτήρα, απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις Αθηναίες και σε όλους τους Αθηναίους που θέλουν να αλλάξει η πόλη και να βελτιωθεί η ζωή τους να ψηφίσουν, καλώντας ιδιαίτερα, όσους δεν συμμετείχαν στον πρώτο γύρο να δώσουν το «παρών» στις κάλπες αυτή την Κυριακή, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή είναι θεμέλιο για τη δημοκρατία.
Δηλαδή με ιδιαίτερα έξυπνο τρόπο, ο Χάρης Δούκας είπε «ναι» στην απλόχερη ηπροσφορά των ψήφων του Σύριζα, λέγοντας παράλληλα «όχι» στο να επωμιστεί σαν «εκλογικό συνέταιρο» τον αποτυχόντα υποψήφιο του Σύριζα. Έτσι επιμελώς δεν έδωσε ευρύτερο πολιτικό χρώμα, αναμένοντας τα αποτελέσματα, τα οποία προφανώς θα τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν.
Το μόνο σίγουρο είναι πως συνεργασία αυτή, ξεπερνά τα στενά αυτοδιοικητικά πλαίσια και την επιλογή ανάμεσα στον Κώστα Μπακογιάννη και στον Χάρη Δούκα, αποκτώντας απτά πολιτικά χαρακτηριστικά. Έτσι από τη μια, έχουμε τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και από τη άλλη τον υποψήφιο του αντιμητσοτακικού μετώπου.
Το πιθανότερο είναι, τα κριτήρια των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής, να φέρουν το άρωμα του δίπολου Νέας Δημοκρατίας - Αντιμητσοτακική Συμμαχία. Τα αποτελέσματα θα δείξουν αν άξιζε τον κόπο, όλη αυτή η κίνηση ΠΑΣΟΚ - Σύριζα. Αν κατάφερε δηλαδή να ενεργοποιήσει το «αντιμητσοτακικό μέτωπο» ή αν πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Άλλωστε το βράδυ της Κυριακής ουδείς θα θυμάται τις απαντήσεις που έδωσαν στο χθεσινό debate οι δυο υποψήφιοι Δήμαρχοι. Θα βλέπουν όλοι μόνο αν ο Δήμος βάφτηκε γαλάζιος ή πρασινορόζ.