«Ζούμε μια σχιζοφρενική κατάσταση, η κυβέρνηση έπρεπε να ξεκαθαρίσει το γρηγορότερο δυνατόν την κατάσταση, αλλά πολύ φοβάμαι ότι πέφτει μέσα στην παγίδα που στήνεται μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ», επεσήμανε ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στα Παραπολιτικά, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Παίζουν τους ρόλους του καλού και του κακού αστυνομικού που βλέπουμε στις ταινίες, ο ένας πιο μαλακός, ο άλλος πιο σκληρός για να σπάσουν την αντίσταση του κρατουμένου».
Σχολιάζοντας την τακτική της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι «μια έμπειρη πια κυβέρνηση δε μπορεί να πέφτει θύμα σε τέτοιες τακτικές. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση υποχώρησε από τις διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου στο τελευταίο Eurogroup. Προσπάθησε να κερδίσει κάτι περισσότερο τραβώντας τη μια άκρη του πουλόβερ κι αυτό άρχισε να ξηλώνεται δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα και καθυστερήσεις».
«Βρισκόμαστε σε αυτή την εύθραυστη ισορροπία γιατί ενώ η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε όλα, παίζει με κάποιες λεπτομέρειες σε μια προσπάθεια να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντους. Αυτό όμως δυστυχώς ανοίγει κι άλλα θέματα που είχαν κλείσει, άρα για να πάρει κάτι πρέπει να δώσει κάτι άλλο. Έτσι γίνεται στις διαπραγματεύσεις. Το κόστος, όμως, το ρίχνει στις πλάτες του ελληνικού λαού».
Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας ο κ. Θεοχάρης σχολίασε πως «είναι σωστό ότι δεν πρέπει να γίνει μια οποιαδήποτε συμφωνία. Οι δανειστές για τους δικούς τους λόγους μπορεί να ζητούν ό, τι θέλουν, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια ανάλυση κόστους – οφέλους, εάν η προσπάθεια που κάνει δίνει πραγματικά κάτι στον ελληνικό λαό ή της δίνει μόνο άλλοθι για να πείσει τους βουλευτές της. Δεν είναι αυτή η σωστή μεθοδολογία, μια κυβέρνηση πρέπει να βλέπει τα πράγματα σφαιρικά και μακροπρόθεσμα. Πρέπει να πετύχουμε μια θετική συμφωνία, αλλά από την άλλη δε μπορεί να καθυστερούμε χωρίς λόγο».
Καταλήγοντας υπογράμμισε την προβληματική λειτουργία του πολιτικού συστήματος: «Οι πολιτικοί έχουμε για τους δικούς μας εσωτερικούς λόγους ως μόνιμο σκεπτικό πώς θα ρίξουμε το φταίξιμο στον έναν ή στον άλλον. Καταστρέφουμε την οικονομία σε μια χώρα η οποία έχει πλούτο, έχει ευκαιρίες, έχει ανθρώπινο δυναμικό. Μόνο πολιτικούς δεν έχει».
(φωτογραφία: SOOC)