Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πόσο απέχει άραγε το βράδυ που ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι οι επερχόμενες εξελίξεις για το χρέος είναι “too good to be true” από την έμμεση παραδοχή του ότι η πρόταση Schaeuble που απέρριψε στο eurogroup μπορεί τελικά και να γίνει αποδεκτή; Η απάντηση είναι απλή. Μόλις μερικά 24ωρα.
Στη Νέα Δημοκρατία δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν έμαθαν τι είχε πει ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Ενέργειας. Για το στενό κύκλο των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη η κατάσταση πλέον, αν και καθόλου ευχάριστη για τα ελληνικά συμφέροντα, είναι ξεκάθαρη. «Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου διαρκεί μόλις μία μέρα, ούτε λεπτό παραπάνω» έλεγε στο liberal.gr συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, που επιμένει να χαρακτηρίζει επιζήμια για τη χώρα την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου το θέμα της ρύθμισης του χρέους.
Κανείς δεν μπορεί πλέον να προβλέψει με ευκολία το τι έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας. Μόνο ένα στοιχείο είναι δεδομένο για το γαλάζιο στρατόπεδο.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει και θα πει τα πάντα για να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το χαμήλωμα του πήχη των προσδοκιών που επιχείρησε ο πρωθυπουργός. «Προφανώς η κυβέρνηση δεν είχε ιδέα για τους συσχετισμούς στο eurogroup. Είδε την πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και πλέον αναδιπλώνεται». Αυτή είναι η εξήγηση που δίνει γαλάζιο στέλεχος που παρακολουθεί από πολύ κοντά την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με τη δήλωση Τσίπρα. Για αυτούς που γνωρίζουν καλά την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός μπορεί να εκληφθούν και ως μήνυμα προς την πλευρά Schaeuble, εκφράζοντας ένα «mea culpa» για τα όσα διθυραμβικά είχε πει τις προηγούμενες μέρες για τις εξελίξεις στο χρέος.
Είναι μια ανάγνωση η οποία πιθανόν να έχει βάση, όμως κανείς δεν πρόκειται να το επιβεβαιώσει. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν ως πιθανό σενάριο στο eurogroup του Ιουνίου να επιχειρηθεί ένας συμβιβασμός ώστε το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης από το γερμανικό ή το ολλανδικό κοινοβούλιο.
Οι όροι συμμετοχής του θα παραπέμπουν τη διευθέτηση του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου βιομηχανιών βορείου Ελλάδας έστειλε μήνυμα και προς την πλευρά των δανειστών, για πρώτη φορά ίσως με τόσο εμφατικό τρόπο: «Έχω καταστήσει σαφές προς όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν εθνική προτεραιότητα. Έχουν καταστεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη εξόδου της χώρας από την κρίση. Και δεν επιτρέπεται στους Ευρωπαίους εταίρους, η μειωμένη αξιοπιστία της σημερινής Κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 που καθόρισε την ανάγκη να γίνουν επιπρόσθετες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος. Η συμφωνία για το χρέος θα είχε ολοκληρωθεί αν ο κ. Τσίπρας δεν έριχνε στα τέλη του 2014 την τότε Κυβέρνηση. Τώρα οι κυβερνώντες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα».
Είναι προφανές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να σηκώσει τους τόνους προς την πλευρά των θεσμών, όπως πρώτο είχε επισημάνει το liberal.gr. Η αρχή έγινε από τη συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε μιλήσει για «συνέχεια του κράτους» ούτε και για το ότι «θα τηρήσει τις υπογραφές των προηγούμενων». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κινηθεί σε «εθνική» γραμμή γραμμή αναφορικά με την αναγκαιότητα ρύθμισης του χρέους βάζοντας μπροστά τις ευθύνες των δανειστών και αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο, χωρίς βεβαίως να τις παραγνωρίζει, τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης που με την αλλοπρόσαλλη τακτική της δίνει αφορμές στους θεσμούς για την λήψη πιο άγριων μέτρων.