Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχει οικονομικό χαρακτήρα, όμως οι καλά γνωρίζοντες το περιεχόμενο της επίσκεψης στην Αραβική Χερσόνησο επιμένουν ότι υπάρχουν και άλλες σοβαρές παράμετροι που συνδέονται με τις ευρύτερες εξελίξεις στις περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός δε θα μείνει μόνο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά θα τεθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα, παρότι το ταξίδι είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη.
Η Σαουδική Αραβία άλλωστε αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς «παίχτες»στην ευρύτερη περιοχή, δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκεια της και για το ότι δεν προσεκλήθη στην διάσκεψη για την Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Ο καθένας λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί τα πεδία συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, πέρα από το κομμάτι των επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό μία νέα διάσταση στις ήδη πολύ καλές διμερείς σχέσεις δίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας.
«Η κίνηση αυτή αναμένεται να ενισχύει τους δεσμούς μας με τη Σαουδική Αραβία και να παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος» τονίζει πηγή στον πρωθυπουργό.
Μην ξεχνάμε ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το συνολικό κόστος της διάθεσης της πυροβολαρχίας θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία και η μετακίνηση και διαμονή του προσωπικού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι οριστική απόφαση για τους Patriot δεν έχει ληφθεί ακόμα , όμως όλα δείχνουν ότι είναι κοντά στο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Σε μία τέτοια περίπτωση η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου. Η συγκεκριμένη κίνηση πάντως εφόσον πραγματοποιηθεί θα έχει μία προϋπόθεση : Την ενεργοποίηση μιας πυροβολαρχίας που ήταν εκτός λειτουργίας και δεν χρησιμοποιείτο. Η πυροβολαρχία αυτή έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Ιανουαρίου. Για τη λειτουργία και την προστασία του συστήματος που θα αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία απαιτείται προσωπικό περίπου 130 ατόμων, με εκτιμώμενο κόστος 130.000 ανά μήνα. Το συνολικό κόστος της διάθεσης υπολογίζεται από 33 έως 45 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.
Με τις επαφές που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το προσεχές διήμερο, χώρες οι οποίες διαθέτουν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον πλανήτη, κλείνει ουσιαστικά ένας κύκλος επενδυτικών ταξιδιών του κ.Μητσοτάκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήδη άλλωστε έχει επισκεφτεί στους πρώτους έξι μήνες μετά από τις εκλογές τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί. Άλλωστε μέσα από την περιφερειακή συνεργασία περνά και η εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας, την ώρα που οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο είναι συνεχείς και απαιτούν συντονισμό.
Είναι προφανές λοιπόν ότι με αιχμή του δόρατος την οικονομία και τις επενδύσεις η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ευρύ πλέγμα συμμαχιών με χώρες που διατηρούν σοβαρά στρατηγικά πλεονεκτήματα, θέλοντας να διαφυλάξει τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου .