Με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο, δύο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα -στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία- αλλά και το μείζον για Αθήνα και Λευκωσία, Κυπριακό ζήτημα να επανέρχεται στο προσκήνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου για τις επόμενες ημέρες «χτυπά» η καρδιά της διεθνούς διπλωματίας.
Ο Πρωθυπουργός θα συμμετέχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 79ης Συνόδου του ΟΗΕ έως τις 26 Σεπτεμβρίου, απευθύνοντας την κεντρική του ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη Πέμπτη. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να σταθεί ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την περίοδο 2025-2026 τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προτάσσοντας ως σύνθημα της ελληνικής παρουσίας στο κορυφαίο όργανο του διεθνούς οργανισμού, το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία. Οι μεγάλες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται, επίσης, να περιληφθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού.
Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον (Summit of the Future), μια πλατφόρμα που ασχολείται με προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη παγκόσμιας συναίνεσης απέναντι στις προκλήσεις, που η διεθνής κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει, κάνοντας λόγο για ανάγκη δράσης σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο.
«Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις» είπε χαρακτηριστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θέση της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια, εκφράζοντας τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο του σεβασμού των βασικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών, όπως η ειρηνική διευθέτηση όλων των ζητημάτων. «Με το Σύμφωνο για το Μέλλον έχουμε έναν οδικό χάρτη, τίποτα δε θα μπορούσε να είναι πιο ζωτικής σημασίας» υπογράμμισε.
«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν για την Τρίτη (24/09)
Κατά τα λοιπά, το «ραντεβού» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης (24/09), στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για ένα νέο τετ α τετ με στόχο να καθοριστεί το επόμενο βήμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, μετά από μία αποτίμηση όσων έως σήμερα έχουν καταγραφεί στη λεγόμενη θετική ατζέντα.
«Θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε το βάθος των θεμάτων που μπορούμε να μπούμε. Σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο και με μια Μέση Ανατολή που παράγει περισσότερες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε, να προχωράμε τη θετική ατζέντα και να μην οδηγούμαστε σε κλιμάκωση στο πεδίο είναι θετική κατάκτηση», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
Σχετικά με το κυπριακό οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι «Σε αυτήν τη συγκυρία θα τεθεί το θέμα από εμάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό. «Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, τόσο εμείς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία», αναφέρουν πηγές.
Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ουσιαστικά θα διερευνηθεί αν υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να γίνει και το επόμενο βήμα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί σε κάθε επίπεδο υπέρ της προοπτικής ενίσχυσης της θετικής ατζέντας, βάζοντας θετικό πρόσημο σε κινήσεις, που έχουν γίνει όπως το «φρένο» στις παραβάσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τη μείωση των μεταναστευτικών ροών ή η χορήγηση βίζας για τους Τούρκους τουρίστες σε ελληνικά νησιά, που αποτυπώνουν και την αλλαγή κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.
Το ζητούμενο της συνάντησης είναι οι δύο ηγέτες να επιβεβαιώσουν τη βούλησή τους για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως μετά τη μίνι κρίση του Ιουλίου στην Κάσο, με αφορμή την πόντιση καλωδίου στην περιοχή. Ούτε σε αυτή τη συνάντηση, πάντως, αναμένεται να μπει στο τραπέζι η ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Antonio Guterres. Μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς Αθήνα και Λευκωσία διαμηνύουν τη βούλησή τους για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απορρίπτοντας τις τουρκικές αιτιάσεις περί δύο κρατών. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τριμερής συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη, Εμανουέλ Μακρόν και Νίκου Χριστοδουλίδη, τη στιγμή, που φαίνεται να «ξεμπλοκάρει» το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.
Στις επαφές του πρωθυπουργού, που έχουν «κλειδώσει» ξεχωρίζουν οι συναντήσεις, που θα έχει την Τρίτη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Αbbas, και την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα, που η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται ακόμη συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinyan, τον Πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vucic, τον Πρόεδρο του Παναμά, Jose Raul Mulino, τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti, τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Salman bin Hamada Al Khalifa, καθώς και τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ, Sheikh Sabah Al Khalid Al Sabah.
Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί και ομογενείς, απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στην Αστόρια μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις, ενώ θα συναντηθεί και με επενδυτές, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμει το αμερικανικό think tank Atlantic Council. Το βραβείο θα απονείμει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, ενώ μαζί του θα βραβευθούν η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Γκάνας Νάκα Ακούφο-Άντο και η πρωτοπόρος στον τομέα της ψυχαγωγίας από τη Νότια Κορέα Μίκι Λι.