Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία γύρω από το μεταναστευτικό, μετά από χρόνια μιας ελαστικής και «ελκυστικής» πολιτικής απέναντι στους μετανάστες, και η στροφή αυτή φαίνεται να έχει θορυβήσει πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, καθώς αχνοφαίνεται μια ενδεχόμενη διάλυση της Συνθήκης Σένγκεν από την πλευρά του Βερολίνου.
«Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξή του στο Talk Radio 98,9.
«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας με νόημα πως «γι'αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία».
Μια από αυτές είναι και η Αυστρία, την οποία επισκέφτηκε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη Βιέννη, όπου συνάντησε τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η χώρα μας «δεν θα δεχθεί να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος για το μεταναστευτικό». Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν μεν στη Βιέννη απευθύνονταν δε προς το Βερολίνο και δη στην αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Σολτς στο μεταναστευτικό.
Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρασκηνιακή συνεννόηση της Αθήνας με τις χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα από τις προτάσεις του Βερολίνου για απελάσεις στα σύνορά της. Πέραν της Αυστρίας, η οποία διαφωνεί με την αύξηση και «αναβάθμιση» των ελέγχων, η Ελλάδα είναι σε επικοινωνία με την Πολωνία και τον Ντόναλντ Τουσκ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η Ιταλία και η πρωθυπουργός της Τζόρτζια Μελόνι, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την Ελλάδα, καθώς καλείται και εκείνη να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να διαχειριστεί τι μεταναστευτικές ροές.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το ζήτημα στη Γερμανία «σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί η απόφαση της Γερμανίας περιορίζεται στα χερσαία σύνορα». Ποια μπορεί ωστόσο να είναι η απάντηση; «Η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ένας δίκαιος συμβιβασμός ανάμεσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, που αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για να μπορούμε να επιτελούμε αυτή την αποστολή», συμπλήρωσε, μιλώντας στο Talk Radio 98,9. Το ζήτημα αυτό αναμένεται άλλωστε να θέσει στη συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο στις 14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Νωρίτερα, την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον Γερμανό υφυπουργό Μπερντ Κρέσερ, στο περιθώριο Διάσκεψης για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια, στην οποία θα συμμετάσχει και η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.