Μια νέα μητέρα των μαχών αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας που επιχειρεί να πιαστεί, αυτή τη φορά, από τις εξελίξεις στη ΔΕΗ χαρακτηρίζοντας ως «κόκκινη γραμμή» τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Με κινητοποιήσεις απειλούν οι συνδικαλιστές, ενώ ο Νίκος Φωτόπουλος ζητά να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα «δημιουργώντας σκληρά γεγονότα»
Η απόφαση που ελήφθη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ εκλαμβάνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια ευκαιρία για επαναστατική γυμναστική. Έχοντας κατ' επανάληψη αποτύχει στη δημιουργία του κύματος νέο-αγανακτισμένων συνεχίζει στην ίδια λογική γυρνώντας για μια ακόμη φορά στα μηνύματα που στέλνουν στην Κουμουνδούρου οι πολίτες μέσω και των δημοσκοπήσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε χθες να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ. Και να δηλώσει πλήρη στήριξη, όπως έχει πράξει σε όλους όσους εμφανίζονται έτοιμη να αντιδράσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες έντασης σε βάρος της κυβέρνησης. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή μετά την ήττα των εκλογών του 2019 έχει ξεκαθαρίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί δίπλα σε όσους αντιδρούν και βάλουν κατά της Ν.Δ..
Στο πλαίσιο αυτό το γεγονός πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στη ΔΕΗ στο 34% και οι αντιδράσεις, οι οποίες ήταν αναμενόμενες, χαρακτηρίζεται από την Κουμουνδούρου ευνοϊκό πεδίο.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Αλέξη Τσίπρας σε κόκκινες γραμμές. Ούτε και η επαναφορά της λέξη «οργή». Μάλιστα μιλώντας στους συνδικαλιστές έκανε λόγο για «οργή και ματαίωση» υποστηρίζοντας ουσιαστικά τις όποιες κινητοποιήσεις ξεκινήσουν όπως προανήγγειλαν ήδη οι συνδικαλιστές.
Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι συνδικαλιστές που βρέθηκαν στην Κουμουνδούρου, ξέχασε ότι ως πρωθυπουργός είχε αποφασίσει την πώληση του 17% της ΔΕΗ απαξιώνοντας ταυτόχρονα την επιχείρηση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τώρα που καταγγέλλει πως δεν θα μπει ευρώ στα δημόσια ταμεία από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η κυβέρνησή του φέρεται να είχε συμφωνήσει πως τα έσοδα από τυχόν πώληση του ως άνω ποσοστού θα διοχετεύονταν στο ελληνικό χρέος και όχι στο δημόσιο ταμείο προς αξιοποίηση τους.
Αντιθέτως με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καθίστανται εφικτές οι επενδύσεις που απαιτούνται προκειμένου η ΔΕΗ να επιτελέσει τον ρόλο της στρεφόμενη στην πράσινη ενέργεια, η παραγωγή της οποίας επί της ουσίας επιστρέφει στην κοινωνία μέσα από φθηνότερα τιμολόγια.
Σε κάθε περίπτωση όμως και πέραν των διαδικασιών που αφορούν στην απόφαση της Κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει και πάλι σε μια ενδεχόμενη ένταση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό των συνδικαλιστών της ΔΕΗ που επί σειρά ετών από το 1980 και μετά λειτούργησαν ως συνιδιοκτήτες της επιχείρησης μετατρέποντάς την σε όχημα διεκδικήσεων.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ήταν σαφής μιλώντας για κινητοποιήσεις. Εμφανίσθηκε, εκτός από εκπρόσωπος των εργαζομένων της επιχείρησης και ως εκπρόσωπος της κοινωνίας τονίζοντας ότι «δεν είναι ζήτημα συντεχνίας αλλά κοινωνίας», κάτι που έσπευσε να δικαιολογήσει λέγοντας ότι «είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, την οποία μόνο μια δημόσια επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου θα μπορούσε να συγκρατήσει»
Στο θέμα όμως παρενέβη και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ και στέλεχος που πρόσκειται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ όπως διεφάνη και στην τοποθέτησή που είχε κάνει σε εκδήλωση παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Φωτόπουλος εμφανίσθηκε ακόμη σκληρότερος καλώντας τους εργαζόμενους «να τιμήσουμε το ψωμί που τρώμε».
«Ο χρόνος που έχουμε δεν είναι άπειρος, γι' αυτό αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που έχουμε και ΔΗΜΙΟΥΡΓΏΝΤΑΣ ΣΚΛΗΡΆ ΓΕΓΟΝΌΤΑ (όπως σκληρές είναι οι αποφάσεις τους, τις οποίες για μια φορά ακόμα θα τις πληρώσει ο καταναλωτής) δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία μέρα» σημειώνει και καταλήγει πως «Το χρωστάμε στην ελληνική κοινωνία. Το χρωστάμε σε αυτούς που έχτισαν τη ΔΕΗ.»
Δείχνει δε το δρόμο που επιχειρείται να ακολουθηθεί γράφοντας πως «ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ E-FOOD ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ» αν και η σύγκριση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και των εργαζομένων ακόμη με αυτούς που εργάζονται στις πλατφόρμες και στη διανομή προκαλεί ερωτήματα και προβληματισμό.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί μια νέα μητέρα των μαχών. Δείχνει το δρόμο της έντασης και των υψηλών τόνων καλώντας σε κινητοποιήσεις και απειλώντας με μηνύσεις. Κοιτά και πάλι στο παρελθόν και στα κύματα οργής του 2011 που τον οδήγησαν στην εξουσία.
Η διαφορά είναι πως έχει κυβερνήσει. Έχει λάβει αποφάσεις και έχει φέρει ένα τρίτο μνημόνιο στο οποίο συμπεριέλαβε όλα όσα σήμερα καταγγέλλει ενώ μιλά για ξεπούλημα ξορκίζοντας τη στάση της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά σε ότι αφορά το θέμα της ΔΕΗ.
Και μπορεί να επιδιώκει να συμβαδίσει στα πεζοδρόμιο με τους συνδικαλιστές αλλά και όσους αντιδρούν όπως για παράδειγμα τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών γυρνά την πλάτη στην πλειοψηφία και κυρίως σε αυτούς που τώρα εμφανίζεται να επιχειρεί να προσεγγίσει λοξοκοιτώντας στο χώρο του κέντρου.
ΥΓ. Η στάση του ΚΙΝΑΛ και στην περίπτωση της ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα να τεθεί για μια ακόμη φορά θέμα συμπόρευσης της ηγεσίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ρητορική στο σχόλιο του κόμματος της αντιπολίτευσης ουδόλως αλλάζει σε σχέση με αυτή της Κουμουνδούρου και της ηγεσίας της. Και αυτό από ένα κόμμα που έχει υπογράψει και τα τρία μνημόνια...