Βρέθηκε “ουκ ολίγες φορές” στο μάτι του κυκλώνα και στο επίκεντρο σκληρής κριτικής. Εκείνος όμως δεν άλλαξε τακτική, ακολουθώντας την ίδια πορεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τους ήπιους τόνους απέναντι στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Παρότι θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία να αντιπαρατάξει επικοινωνιακές κορώνες και “κάλπικους” τσαμπουκάδες, όπως έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, δεν παρασύρθηκε διαλέγοντας να κινηθεί με ακρίβεια, με έναν συγκεκριμένο στόχο : Την κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα των ισχυρών παιχτών εντός και εκτός Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, αφού πρώτα έφερε το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων της Ένωσης, κάτι που δεδομένων των διαφορετικών προσεγγίσεων των κρατών-μελών μόνο εύκολο δεν ήταν, τελικά έκανε και την κίνηση που επέφερε μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία.
Όχι μόνο κάλεσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρξει και παράλληλη επίσκεψη από πλευράς του Μάικ Πομπέο στην Άγκυρα, αλλά και τον φιλοξένησε δύο βραδιές στο σπίτι του στα Χανιά. Για πολλούς η λεπτομέρεια της “φιλοξενίας” μπορεί να περνά απαρατήρητη όμως για τους γνώστες της διπλωματίας είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστική. Γι΄ αυτό και η Άγκυρα πριν καν αναχωρήσει από την Ελλάδα ο Μ. Πομπέο θέλησε να εκφράσει την μεγάλη της δυσαρέσκεια για το ταξίδι.
Είναι προφανές ότι η παραμονή Πομπέο στην Ελλάδα για περίπου 48 ώρες, είναι από μόνη της κάτι το εξαιρετικά σημαντικό δεδομένης της συγκυρίας. Ακόμα και στο ενδεχόμενο η κίνηση αυτή του αμερικανικού παράγοντα να μην συνοδευόταν από κάποιο άλλο χειροπιαστό αποτέλεσμα, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν συμβαίνει, από μόνη της είναι μήνυμα στην Άγκυρα.
Τα πλάνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μάικ Πομπέο από την μία στην βάση της Σούδας με τα F16 και από την άλλη στην βεράντα της οικίας Μητσοτάκη αποτελούν έναν συνδυασμό που δύσκολα ο κ. Ερντογάν θα μπορέσει να ξεπεράσει. Ο Ομέρ Τσελίκ άλλωστε επιβεβαίωσε τον πόσο ενόχλησαν τον Τούρκο πρόεδρο οι εικόνες από τα Χανιά.
Είναι σαφές ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η δεύτερη που πραγματοποιεί στη χώρα μας μέσα σε μόλις ένα χρόνο κάνει τρεις βασικές πολιτικές “παρεμβάσεις”, που απευθύνονται και στην Τουρκία :
- Υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αναδεικνύει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
- Αναδεικνύει μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις.
- Με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο κ.Πομπέο υπογραμμίζει τον κομβικό ρόλο που παίζει η πόλη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων. Όλα αυτά, χωρίς πολλές επικοινωνιακές κινήσεις και κυρίως χωρίς σπασμωδικές επιλογές από ελληνικής πλευράς. Χωρίς αμφιβολία η τακτική της ψυχραιμίας επικράτησε...