Το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών αποκωδικοποίησε, επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, δίνοντας την κατεύθυνση στην οποία καλούνται πλέον να κινηθούν κυβέρνηση και κόμμα.
Ακούγοντας παράπονα, γκρίνιες και επισημάνσεις για κυβερνητικές επιλογές και άλυτα θέματα, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι έλαβε το μήνυμα, δίνοντας στίγμα προθέσεων για το επόμενο διάστημα. Από τα πολλά, που ειπώθηκαν στην πεντάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη «μεγάλη εικόνα», που και τέθηκε από βουλευτές και απαντήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη συζήτηση, δηλαδή, που άνοιξε την επομένη των εκλογών για την ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση του κόμματος.
Κλείνοντας ουσιαστικά κάθε σενάριο περί «δεξιάς στροφής» και απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών περί παρέκκλισης από το ιδεολογικό πρόσημο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη το κόμμα να χαράξει έναν καθαρό ορίζοντα, έκανε ειδική αναφορά στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, επαναφέροντας στο πολιτικό λεξιλόγιο τον πραγματισμό, χαρακτήρισε ψευτο-δίλημμα τη δήθεν στροφή προς «αριστερά» ή προς «δεξιά», σημειώνοντας ότι ο δρόμος της ΝΔ πρέπει να οδηγεί μόνο μπροστά, ενώ επεξηγώντας ουσιαστικά τις κυβερνητικές πολιτικές σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, από την ακρίβεια έως την φορολόγηση, μίλησε για μια φιλελεύθερη πολιτική, που στηρίζει την ιδιωτική οικονομία, αλλά βασίζεται και σε ένα κράτος, που παρεμβαίνει όταν αυτό κριθεί αναγκαίο για να στηρίξει και να διασφαλίσει την ισότητα.
«Βαδίζουμε στο δρόμο της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης που λέει «όχι» σ’ όσους θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα στελέχη του, ενώ με την επίκληση ουσιαστικά του εκλογικού αποτελέσματος τον Ιούνιο του 2023, το 41%, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε σαφώς την πρόθεσή του να συνεχίσει στο δρόμο της διεύρυνσης, προσεγγίζοντας ένα ευρύ εκλογικό ακροατήριο, που δεν θα ταυτίζεται κατ’ ανάγκη με όλες τις κυβερνητικές επιλογές, σημειώνοντας «μεγαλώσαμε, νικήσαμε, με ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση, δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας - αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται».
Στο διακύβευμα της «ταυτότητας» της ΝΔ βρέθηκε και το πατριωτικό στίγμα, που εκπέμπει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απορρίπτει κάθε αμφισβήτηση και σε μια καθόλου τυχαία κίνηση, να στέλνει ήδη από την πρωτολογία του μήνυμα προς Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, στον απόηχο των τελευταίων κινήσεων των ηγεσιών τους, που δείχνουν να ξεπερνούν τα συμφωνηθέντα και τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
«Δεν ξεκινήσατε καλά, πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο» ήταν η χαρακτηριστική του φράση προς τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ σαφής ήταν και προς την Αλβανία, λέγοντας ότι τα ευρωπαϊκά όνειρα του κ. Ράμα περνούν από μία ελληνική παροιμία: «όπως έστρωσε θα κοιμηθεί».
Έχοντας ήδη προβεί ο ίδιος σε αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, με τον ανασχηματισμό, που ακολούθησε τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το περίγραμμα του κυβερνητικού έργου, αλλά και των κυβερνητικών επιδόσεων, που απαιτούνται.
«Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια», τόνισε, περιγράφοντας το ζητούμενο από την λειτουργία της κυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμιστικού έργου, την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, τις αλλαγές σε τομείς όπως της υγείας και της παιδείας, την περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά και στην ενίσχυση εισοδημάτων και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Και μπορεί οι εθνικές κάλπες να είναι προγραμματισμένες το 2027 και η κυβέρνηση, τουλάχιστον θεωρητικά, να έχει μπροστά της τρία χρόνια καθαρού πολιτικού διαδρόμου, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ωστόσο, επανέφερε στην εσωτερική πολιτική συζήτηση, το κλίμα, που μπορεί να διαμορφωθεί έως τότε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «δείχνει» από τώρα ότι δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο. «Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη και κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια» υπενθύμισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «η εμπιστοσύνη των Ελλήνων διεκδικείται από τη δική μας δράση, ημέρα με την ημέρα».
Τα μηνύματα Μητσοτάκη έρχονται την ώρα, που η αντιπολίτευση μοιάζει να χάνεται για μια ακόμη φορά σε ένα κύκλο εσωστρέφειας και αναταράξεων, δίνοντας στην κυβέρνηση το πλεονέκτημα, κατά κάποιον τρόπο, να αντιπαραβάλλει την παραγωγή έργου στην έλλειψη συγκροτημένων αντιπροτάσεων. Ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το τοπίο, που διαμορφώνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης, μίλησε για «διαχείριση αδιεξόδων ή αρχηγικών φιλοδοξιών», χαρακτηρίζοντας χρέος της κυβέρνησης τις «λύσεις στις ανάγκες των πολιτών».
Το επόμενο διάστημα «στοίχημα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί και η παρεμβατικότητα, που η χώρα μπορεί να έχει στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα, το οποίο βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι θα επιμείνει στην ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών, αλλά και στην πρόταση του για την από κοινού προστασία του εναέριου ευρωπαϊκού χώρου.