Του Γιάννη Σιδέρη
Δύστηνος μοίρα για τους πρόσφυγες, άφησαν τα τοπία του θανάτου και βρέθηκαν στη δυστυχία της προσφυγιάς, της πείνας, της εξαθλίωσης. Και στις χώρες των ονείρων τους να βρεθούν, όσοι βρεθούν, θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θα νιώσουν τη δυσανεξία και τον ρατσισμό.
Υπάρχουν και αυτοί που θα μείνουν εδώ. Κυρίως οι παράνομοι μετανάστες. Απρόσκλητοι και αποσυνάγωγοι, έρμαια όχι μόνο της φτώχειας, αλλά και του τεράστιου κυκλώματος λαθρεμπορίου ανθρώπων, που τους έφεραν εδώ με ψεύτικες υποσχέσεις.
Η μακρόχρονη παρουσία τους θα αποφορτίσει, τρέχοντος του χρόνου, την έντονη ανθρωπιστική συγκίνηση που προκαλούν τα πεινασμένα παιδιά στα τηλεοπτικά πλάνα. Σταδιακά θα γίνει όχληση, και τότε θα κυριαρχήσει στη δημόσια ατζέντα για το ποιος είναι ο εγχώριος συνδημιουργός της δυσχερούς κατάστασης.
Αντέχει ακόμη
Η κυβέρνηση, παρ' όλες τις εκπεφρασμένες επιθυμίες των αντιπάλων της, μοιάζει ακόμα ανθεκτική, σε σύγκριση με το παράλογο πολιτεύεσθαι στο οποίο επιδόθηκε επί ένα χρόνο. Ο λαός της δίνει πίστωση χρόνου, παρόλα τα λάθη της –ένας λαός που πάντα επιρρίπτει τις ευθύνες των πεπραγμένων του σε άλλους, ιστορικά σε μεγάλες δυνάμεις, τώρα στους κυβερνήτες που ο ίδιος ψήφιζε για να έχει απολαμβάνειν. Λογικό, αφού επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κατόρθωσε να πείσει ότι τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν επί 40 χρόνια κατέστρεψαν την Ελλάδα.
Ωστόσο το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί κοινωνική (και ίσως στο Αιγαίο και εθνική) αιχμή και αναδιατάσσει την πολιτική ατζέντα. Η χώρα μπήκε σε δύσκολους καιρούς και πλέον δεν θα αρκεί η επίκληση της πολιτικής των προηγούμενων για να δικαιολογήσει την ανίκανη διαχείριση του σήμερα.
Ο κ. Τσίπρας ίσως βρεθεί προ αδυναμίας διακυβέρνησης, παρότι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θεωρούν ότι, λόγω της καταλυτικής επίδρασης του προσφυγικού, θα πάρει την αξιολόγηση. Το έχει υπαινιχθεί τόσες φορές άλλωστε η Angela Merkel. Μόλις χθες βράδυ το Bloomberg ανέφερε ότι η Γερμανία επιθυμεί να δώσει στην Ελλάδα ευελιξία στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η Καγκελάριος της Γερμανίας προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα βάρη από τη μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη».
Η φωνή της Merkel αναμένεται τελικά ότι θα υπερισχύσει της ευλάβειας που δείχνουν στους οικονομικούς δείκτες οι τεχνοκράτες του Euroworking Group (το δημοσιονομικό κενό ακύρωσε προς το παρόν την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών).
Τους πονάει η συνθηκολόγηση του αριστερού μνημονίου
Εκ των ανωτέρω, είναι καθ' όλα βάσιμη η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση τηρεί αυτήν τη στάση στο προσφυγικό ακριβώς για να διεκδικήσει ρυθμίσεις στο οικονομικό. Η επιμονή να επικεντρώνονται στην ανθρωπιστική πτυχή και το γεγονός ότι σηκώνουν «αγόγγυστα» το οικονομικό βάρος της προσφυγικής κρίσης εκπηγάζουν από την ιδέα ότι τους παρέχει πλεονεκτήματα στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το χρέος.
Βλέπετε, ο τρόπος σκέψης του στενού πυρήνα, ηγεσίας, των στελεχών και των οργανωμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ (λίγοι είναι) διαφέρει από αυτόν του μέσου ψηφοφόρου τους. Δεν μπορεί (αυτός που τους ψήφισε για τον ΕΝΦΙΑ και τη 13η σύνταξη) να διανοηθεί πόσο τους πονάει η συνθηκολόγηση του μνημονίου. Θεωρούν ότι η υπογραφή του, κατέστρεψε όχι μόνο το προφίλ του αρχηγού, αλλά και την εικόνα της Αριστεράς στην Ελλάδα!
Ο τρέχων σχεδιασμός τους είναι να περιοριστούν οι ροές, ή να τεθούν υπό κάποιο έλεγχο, ώστε να είναι διαχειρίσιμες. Έτσι θα κάνουν «πακέτο» τη διαπραγμάτευση και το χρέος, ενώ ως κόμμα θα αναγεννηθούν έναντι –της αριστερής ανάγνωσης– της ιστορίας «αλλάζοντας» το μνημόνιο!
Φυσικά βρισκόμαστε σε καιρούς που οι καταστάσεις δεν ακολουθούν τους ευθύγραμμους σχεδιασμούς. Το ατύχημα που φοβούνται είναι μήπως ξεφύγει δραματικά ο έλεγχος, αυξηθούν οι ροές και εγκλωβισθούν τεράστιες μάζες προσφύγων/μεταναστών στη χώρα. Στην περίπτωση αυτή δεν θα μιλάμε βέβαια απλώς για αποτυχία της κυβέρνησης, ή για αποτυχία της Αριστεράς, που τόσο τους ενδιαφέρει. Θα μιλάμε για διαφορετική ιστορική περίοδο της χώρας…
Υπομονή ως τη Δευτέρα, στη Σύνοδο Κορυφής…