Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Φαίνεται πως το μυστήριο με τον υπουργό Άμυνας οδεύει προς την λύση του. Μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες «απουσίας» ο κ. Καμμένος έδωσε τον στίγμα των προθέσεών του, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά τη θέλησή του για παραμονή στην κυβέρνηση.
Είναι προφανές πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έψαχνε να βρει διέξοδο στο αδιέξοδο, το οποίο δημιουργούνταν σε καθημερινό επίπεδο από τα θέματα που κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα. Σκοπιανό, ελλητουρκικά αλλά και η διαχείριση από το Μέγαρο Μαξίμου των γεγονότων με τον Ιβάν Σαββίδη, έριξαν βαριά την σκιά τους στην συμβίωση Τσίπρα Καμμένου. Μέσα σε αυτή την αρνητική ατμόσφαιρα, στοιχείο κλειδί για τον ελιγμό που επιχειρεί ο Πάνος Καμμένος είναι το σύνταγμα των Σκοπίων, μια και οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την γειτονική χώρα αποτελούν το ζήτημα, στο οποίο έχει επενδύσει πολιτικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Ο Πάνος Καμμένος λοιπόν βάζει ως προαπαιτούμενο την αλλαγή συντάγματος της ΠΓΔΜ, για οποιαδήποτε συμφωνία. Την ίδια ακριβώς τακτική δείχνει να ακολουθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, προφανώς μετά από συνεννόηση των δύο κυβερνητικών εταίρων. Μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός μάλλον καθυστερημένα έβαλε στην συζήτηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Zaev το θέμα του συντάγματος, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί η οδός συνολικής απεμπλοκής της Ελλάδας από τις διαπραγματεύσεις. Όσον αφορά στον υπουργό Άμυνας είναι βέβαιο ότι μέχρι και την τελευταία μέρα θα κρατήσει ψηλά στην δική του ρητορική την κάθετη άρνηση για οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων και παράλληλα θα επιμείνει στην αλλαγή των συνταγματικών διατάξεων της γειτονικής χώρας, ως προϋπόθεση συμφωνίας.
Με άλλα λόγια τόσο ο κ.Καμμένος όσο και ο κ.Τσίπρας θα ζητάνε με επιμονή κάτι από την ηγεσία των Σκοπίων, το οποίο όλοι γνωρίζουν πως οι γείτονες δύσκολα θα μπορέσουν να το κάνουν. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής θα είναι το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, το οποίο και η ελληνική ηγεσία θα καταστήσει αποκλειστικά υπεύθυνο τον Zoran Zaev.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορία που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία θέλει τον κ.Τσίπρα αμέσως μετά το Πάσχα να παίρνει σχετικές πρωτοβουλίες για το θέμα, οι οποίες θα έχουν να κάνουν ακόμα και την πλήρη διακοπή των συζητήσεων μεταξύ των δύο χωρών. Με τον τρόπο αυτό πέραν όλων των υπόλοιπων , διασώζεται και η κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Εφόσον επαληθευθεί το παραπάνω σενάριο θα βγουν αληθινοί όσοι προέβλεπαν ότι πρόταση για ονομασία στη βουλή δύσκολα θα έφτανε.
Στην ΝΔ επιμένουν πως μοναδικός γνώμονας όλων των επιλογών των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου είναι η παραμονή στην εξουσία, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα ακόμα και τα εθνικά θέματα. Το ερώτημα πάντως που τίθεται και θα το βρούμε μπροστά μας είναι το κατά πόσο τα “τραύματα” που αφήνει η περίοδος της ψύχρανσης μεταξύ των δύο εταίρων θα επουλωθούν γρήγορα και κατά πόσο θα επηρεάσουν τις κυβερνητικές επιλογές στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Όσον αφορά πάντως και τα υπόλοιπα δύο «αγκάθια» που ταλαιπώρησαν την συγκυβέρνηση (Σαββίδης, ελληνοτουρκικά), αν σκεφτούμε τα όσα είπε ο κ.Καμμένος στη Θεσσαλονίκη αποτελούν μάλλον μικρά θέματα για να αναγκάσουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να βγει εκτός κυβέρνησης.