Η πτώση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και η κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση

Η πτώση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και η κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση

Η «ακροβασία» του πολιτικού συστήματος μεταξύ των παραδοσιακών πολιτικών κέντρων και του αντισυστημισμού, αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα σε κάθε δημοσκόπηση. Τα ευρήματα και της Metron Analysis έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό, που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται παρακολουθώντας την πολιτική αντιπαράθεση, που εκτυλίσσεται, αγγίζοντας ακόμη και τα άκρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η ιδιότυπη «νευρικότητα» του πολιτικού σκηνικού αντανακλάται στην πτώση της εκλογικής επιρροής κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη σημαντική ενίσχυση των κομμάτων, που κινούνται στα όρια του αντισυστημισμού.

Για την κυβέρνηση είναι αντιληπτό ότι διανύει μια κρίσιμη περίοδο. Παρότι στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση αποτυπώνει τη Νέα Δημοκρατία κοντά στα ποσοστά των ευρωεκλογών – 28,8% - και οι απώλειες στην πρόθεση ψήφου είναι κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα - βρίσκεται στο 22,3% από 22,9% - τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση καλείται να αποκαταστήσει τον δίαυλο επικοινωνίας της με ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, που αυτή την ώρα αμφισβητεί προθέσεις και κινήσεις της. Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι στον «σκληρό πυρήνα» της παραμένουν όσοι αυτοπροσδιορίζονται κεντρώοι και κεντροδεξιοί, έχοντας απώλειες στο δεξιό ακροατήριο.

Στα στοιχεία, που προσμετρούν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι η ακρίβεια και η οικονομία παραμένουν στις δύο πρώτες θέσεις των προβλημάτων, αλλά με μικρότερο αντίκτυπο, γεγονός, που όπως λένε υποδεικνύει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντιθέτως η ανάδειξη της κρίσης των θεσμών αποτελεί το αποτύπωμα όλων των τελευταίων εξελίξεων.

Το επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται από τα κυβερνητικά στελέχη ως μια κρίσιμη καμπή για το δεύτερο μισό της τετραετίας. Τα επικείμενα συλλαλητήρια, τα πορίσματα, που αναμένονται για συγκεκριμένες πτυχές της τραγωδίας, όπως τα αίτια της έκρηξης και η ύπαρξη ή μη παράνομων φορτίων στην εμπορική αμαξοστοιχία, αλλά και οι δικαστικές εξελίξεις, που για την κυβέρνηση αποτελούν το σημείο αναφοράς για τη διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες για την επόμενη ημέρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εκτελεί το κυβερνητικό έργο για το οποίο έχει δεσμευθεί και για το οποίο θα κριθεί - κι αυτό είναι το μήνυμα προς όλους τους υπουργούς - ενώ παράλληλα, η στρατηγική απέναντι στο «πρέσινγκ» της αντιπολίτευσης είναι πλέον η απάντηση όλων των θεμάτων, που τίθενται στη δημόσια συζήτηση.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όμως, έρχονται να ενισχύσουν όπως επισημαίνουν στο κυβερνητικό επιτελείο και την επιχειρηματολογία περί προσπάθειας δημιουργίας ενός ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος και έλλειψης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, επιχειρηματολογία, που ανέπτυξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστεί περαιτέρω μείωση των ποσοστών τους, επιβεβαιώνει, όπως σημειώνουν, ότι οι πολίτες «γυρνούν την πλάτη» στην ισοπεδωτική νοοτροπία της αντιπολίτευσης και στην προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκτίμηση ψήφου το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί στο 14,6% από 17,4% τον Ιανουάριο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7,6% από το 8,1% πριν από ένα μήνα, ενώ πτώση στα ποσοστά του καταγράφει και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που παραμένει στο 7% όσων τον κρίνουν καταλληλότερο για πρωθυπουργό.

Στον αντίποδα, αυτό το πολιτικό κλίμα φαίνεται ότι αναδεικνύεται στον πιο ισχυρό «σύμμαχο» της Πλεύσης Ελευθερίας, που διπλασιάζει την κατ’ εκτίμηση εκλογική της επιρροή, φτάνοντας το 8,9% από 4,5% πριν από ένα μήνα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου επίσης να ενισχύει τα ποσοστά αποδοχής της, ενώ άνοδο καταγράφουν ακόμη η Ελληνική Λύση με 10,3% από 9,8%, το ΚΚΕ με 9,1% από 8,5% και η Νέα Αριστερά με 3,3% από 1,8%. Πτώση στα ποσοστά της Φωνής Λογικής, στο 4,8% από 7,1%, που παραμένει εκτός της «πρώτης γραμμής» της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Για τις επόμενες τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, η τραγωδία των Τεμπών αναμένεται να παραμείνει το κεντρικό - ίσως και μοναδικό - θέμα της πολιτικής επικαιρότητας. Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία και προγραμματίζεται σειρά συλλαλητηρίων και απεργιακών κινητοποιήσεων, στις 4 Μαρτίου θα διεξαχθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα, ενώ εκκρεμεί και η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ, όταν δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα του ΕΜΠ.

Εξίσου καθοριστικές με τις εξελίξεις αναμένεται να αποδειχθούν και οι επόμενες δημοσκοπήσεις, σε αυτό το διάστημα, που θα καταδείξουν τη δυναμική της ρητορικής, που οι πολιτικές δυνάμεις αναπτύσσουν, σε μια μονοθεματική, όπως προκύπτει, πολιτική ατζέντα.