Είναι μία πληροφορία που μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις, εφόσον επιβεβαιωθεί και τα σχέδια τελικώς υλοποιηθούν.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες σε εξέλιξη βρίσκονται οι απαραίτητες διεργασίες προκειμένου να υπάρξει το φθινόπωρο επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα μας. Θα είναι ένα ταξίδι με καθαρά επιχειρηματικό πρόσημο, μια και στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας Γερμανίας. Η πρώτη σκέψη για αυτό το ταξίδι έγινε μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο. Την αποκάλυψη του πιθανού ταξιδιού Μέρκελ στην Ελλάδα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Bild.
«Έχουμε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μια σημαντική εμπορική έκθεση, όπου φέτος η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα. Ελπίζω ότι τον Σεπτέμβριο θα μπορέσω να υποδεχτώ εκεί την Καγκελάριο στη ΔΕΘ και ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επιχειρηματολογία εξηγώντας για ποιους λόγους είναι προς το συμφέρον και των γερμανικών εταιρειών να τα πάει καλά η Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης .
Δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι από τότε που ο κ. Μητσοτάκης αναδείχθηκε στην πρωθυπουργία η σχέση των δύο πέρασε από «σαράντα κύματα». Η μη πρόσκληση της Αθήνας από γερμανικής πλευράς στη διάσκεψη για την Λιβύη είχε προκαλέσει ρήγμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, το οποίο και αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μίας μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας όταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός σε υψηλούς τόνους διαμαρτυρήθηκε για την αβλεψία του Βερολίνου.
«Η τελευταία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν την εμφάνιση του κορονοϊού ήταν ένα φόρουμ στο Βερολίνο. Ήταν η τελευταία δημόσια εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκα και νομίζω ότι ήταν η τελευταία δημόσια εκδήλωση και για την Καγκελάριο Μέρκελ. Ήμασταν μαζί στο φόρουμ, στις 9 Μαρτίου όπου μιλήσαμε με γερμανικές εταιρείες και τις παροτρύναμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, κάτι το οποίο συνεχίζει να ισχύει» είπε την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης στην γερμανική εφημερίδα αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση του με την γερμανίδα καγκελάριο.
Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και η Ελλάδα είναι σαφές ότι έχει αυξήσει την επιρροή της σε διεθνές επίπεδο.
Από την μία το σήμα για προώθηση των μεταρρυθμίσεων μετά από την εκλογική νίκη Μητσοτάκη και από την άλλη η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού τοποθέτησαν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια η χώρα σταμάτησε να αποτελεί το «κακό παιδί» της Ευρώπης, κάτι που αποτυπώνεται και στον τρόπο με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετείται απέναντι στους μέχρι σήμερα πρωταγωνιστές στην ευρωπαϊκή σκηνή. Ενδεικτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο απάντησε σε ερώτηση για την πρόσφατη γαλλογερμανική πρωτοβουλία, αφήνοντας αιχμές για την μέχρι σήμερα αδιάλλακτη στάση της κυρίας Μέρκελ στην κρίση που τραντάζει τα ευρωπαϊκά θεμέλια.
«...Νομίζω μάλιστα ότι είναι σημαντικό και για τη δική υστεροφημία το γεγονός ότι προβαίνει σε μία τομή και προτείνει κάτι που δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές στη Γερμανία μέχρι πρότινος, εξηγώντας ταυτόχρονα για ποιους λόγους το κάνει. Πιστεύω ότι αυτή η πρόταση θέτει τα θεμέλια για κάτι σημαντικό και είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στον επόμενο Συμβούλιο Κορυφής» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έκρυψε και την απόσταση που τον χωρίζει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ερώτηση της Bild για το κατά πόσο τον εκπλήσσει το γεγονός ότι και ο κ. Σόιμπλε είναι υπέρ του σχεδίου Μακρόν Μέρκελ.
«...Όχι απαραιτήτως. Βεβαίως, είχαμε τις διαφορές μας με τον Δρ. Σόιμπλε, αλλά είναι ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος και πιστεύω ότι βλέπει την ευρύτερη εικόνα. Και η ευρύτερη εικόνα δείχνει ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη διάσωση του ευρώ, της ενιαίας αγοράς και ότι είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι το καταλαβαίνει», σημείωσε με νόημα ο Έλληνας πρωθυπουργός.