Κατάθεση εγγράφων είχε ζητήσει στη Βουλή η βουλευτής και τομεάρχης πολιτισμού της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη, μια ξερή απάντηση πήρε. Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, σε μια πρωτοφανή κίνηση πλήρους απαξίωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, δεν έδωσε τον κατάλογο των 2.329 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που βρίσκονται στον κατάλογο μεταβίβασης στην Ελληνική Εταιρεία του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Ουδείς είναι σε θέση πλέον να κατανοήσει τους λόγους οι οποίοι ωθούν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να κρατά τον κατάλογο σαν επτασφράγιστο μυστικό. Πρόκειται ασφαλώς για ένα τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο, όσο και αν το ΥΠΠΟΑ επιμένει πως λύθηκε, δυστυχώς σοβεί.
Απόδειξη, έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τον περασμένο Νοέμβριο ερωτά τι θα γίνει με τους αρχαιολογικούς χώρους που περνάνε στο υπερταμείο ως προς τα κοινοτικά έργα σε αυτούς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν δημοσιοποιεί τον κατάλογο, ως όφειλε, και ουδείς γνωρίζει τους λόγους. Αλλά δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Δεν είναι ανεξέλεγκτη και δεν μπορεί να έχει αυτή την απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη με ερώτηση που είχε καταθέσει στις 30 Νοεμβρίου ζητούσε να κατατεθεί ο κατάλογος όσων μεταβιβάζονται. Η απάντηση της κας Ζορμπά, ήταν να την ενημερώσει πως έχει εκδώσει σειρά δελτίων Τύπου “για την πορεία της ταυτοποίησης των ακινήτων της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία υπάγονται στις εξαιρέσεις”.
Στη συνέχεια η υπουργός λέει πως τα απαραίτητα γεωχωρικά και περιγραφικά στοιχεία διαβιβάστηκαν στο ΥΠΠΟΑ, κατόπιν αιτήματός του, στις 12/10/2018 και έγιναν ακολούθως οι έλεγχοι από τις περιφερειακές υπηρεσίες που απέδωσαν 2.330 ακίνητα (το υπουργείο είχε ενημερώσει για 2329). Επαίρεται κιόλα, που ο έλεγχος “πραγματοποιήθηκε τάχιστα, σε διάστημα ενός μήνα”! Αυτό δείχνει πως ήταν πολύ εύκολο να γίνει πριν τη σύνταξη του καταλόγου από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Πολιτισμού φέρθηκε με αχαρακτήριστη επιπολαιότητα.
Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται το γνωστό τροπάρι ότι όλα τα ακίνητα (μνημεία, χώροι, αποθήκες κ.α.) θα εξαιρεθούν και αναφέρεται ότι ο κατάλογος θα δημοσιοποιηθεί όταν το υπουργείο Οικονομικών τα εξαιρέσει.
Μέχρι τότε δηλαδή, για τουλάχιστον ακατανόητους και περίεργους λόγους, ουδείς δικαιούται να γνωρίζει. Ακόμα και αν το ερώτημα κατατίθεται μέσω Βουλής, δηλαδή του ανώτατου δημοκρατικού θεσμού της χώρας! Κάποιος να τους μιλήσει για τις υποχρεώσεις τους!
Αγγελική Κώττη