Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν έφεραν μόνο τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας, αλλά είχαν ως αντίκτυπο τη ριζική ανανέωση της Βουλής.
Πολλά από τα πρόσωπα που περπατούσαν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου παρέδωσαν την έδρα τους, μερικά εκ των οποίων ήταν επί σειρά ετών «κάτοικοι» του κτιρίου της Βουλής, έχοντας τη δική τους πολιτική διαδρομή, είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο. Είναι ενδεικτικό ότι οι νεοεκλεγέντες έφτασαν τους 112, κοντά δηλαδή στο 1/3 του συνόλου των βουλευτών, ενώ δύο κόμματα, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έβαλαν «λουκέτο» ως αποτέλεσμα των νέων πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν.
Τα «θύματα» των ανακατατάξεων προέρχονται, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που κάποιο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων χάνει την εξουσία, κυρίως από τη σημερινή αντιπολίτευση, όμως η «απώλεια» των τριών κομμάτων (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή) έφερε σημαντικές αλλαγές σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Πολλοί εξ αυτών, που μέχρι την 7η Ιουλίου διατηρούσαν μια βουλευτική έδρα, πλέον είτε έχουν επιστρέψει στην «κανονική» τους εργασία είτε έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα ο Πάνος Καμμένος ή ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Οι δύο (πρώην) πολιτικοί αρχηγοί έχουν αφοσιωθεί στις επιχειρήσεις τους, ο επικεφαλής του Ποταμιού στον χώρο της εστίασης (άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας προσπαθώντας να συνεχίσει την επιτυχία που γνώρισε το «Αλάτσι») και ο Π. Καμμένος μαζί με τον γιο του άνοιξαν αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Και οι δύο προς το παρόν άφησαν πίσω τους τη Βουλή…
Βέβαια, δεν είναι οι μόνοι, αφού λιγότερο προβεβλημένοι πρώην βουλευτές έχουν επιστρέψει στις προηγούμενες εργασίες τους. Άλλοι επανήλθαν στα αμφιθέατρα, άλλοι στις αίθουσες των δικαστηρίων και άλλοι επένδυσαν σε διάφορες οικογενειακές ή μη επιχειρήσεις. Οι δε δημοσιογράφοι, στις περισσότερες περιπτώσεις βρήκαν εργασία σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχοντας -τώρα- στο βιογραφικό τους μια βουλευτική θητεία.
Οι περισσότεροι πάντως παραδέχονται ότι ένα τους κομμάτι παραμένει στη Βουλή, προσδοκώντας ότι σύντομα θα επιστρέψουν, μολονότι θεωρούνται ιδιαίτερα επιτυχημένοι στον τομέα της εργασίας τους.
Για παράδειγμα, ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Νυφούδης, μιλώντας στον «Φιλελεύθερο» τονίζει ότι το συναίσθημα μόλις εισήλθε στη Βουλή δεν συγκρίνεται με κανένα. Ο κ. Νυφούδης διατηρεί στην κατοχή του δύο εστιατόρια στο Λονδίνο (υπό την επωνυμία «The Life Goddess»), τα οποία σερβίρουν ελληνικό φαγητό, ενώ δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης και στην Ελλάδα. Έχει δύο ακόμα εστιατόρια στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και ένα winehouse! «Μοιράζω τον χρόνο μου μεταξύ Λονδίνου και Θεσσαλονίκης», εξομολογείται στον «Φιλελεύθερο», τη στιγμή μάλιστα που αναζητά χρόνο για τα δύο του παιδιά, τεσσάρων και οκτώ χρονών αντίστοιχα. Ο κ. Νυφούδης εξηγεί ότι ο βουλευτής πρέπει να αφήνει περισσότερα σε σχέση με αυτά που θα έχει ως εκπρόσωπος του λαού και κανείς «να μη γαντζώνεται στη θέση αυτή». Άλλωστε, ο ίδιος παρέμεινε για ελάχιστο χρονικό διάστημα βουλευτής, διαδεχόμενος την Κ. Μάρκου, η οποία παραιτήθηκε για να κατέλθει ως υποψήφια στις ευρωεκλογές.
Ο «ανθοπώλης» και η καθηγήτρια
Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια διετέλεσε βουλευτής ο Μάριος Γεωργιάδης. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, πλέον έχει επιστρέψει στην επιχείρηση που διατηρεί μαζί με τη σύζυγό του. Στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, εάν κανείς αποφασίσει να αγοράσει λουλούδια μπορεί να πέσει πάνω στον κ. Γεωργιάδη, αφού αρκετές ώρες της ημέρας βρίσκεται στο ανθοπωλείο «Elaia». «Είμαι παιδί της ιδιωτικής οικονομίας» υπογραμμίζει στον «Φιλελεύθερο», παραδεχόμενος -πάντως- ότι του λείπουν τα πάντα από τη Βουλή. Βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι το να είσαι βουλευτής δεν είναι επάγγελμα, αλλά μια παράλληλη ενασχόληση, προσθέτοντας, όμως, ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με τα κοινά. Μέχρι τότε θα εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, όπως έκανε και πριν βρεθεί στη Βουλή.
Από την πλευρά της η πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ναι μεν έχασε λόγω εκλογικού νόμου την έδρα, «κέρδισε» όμως μια άλλη! Επέστρεψε στα αμφιθέατρα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, διδάσκοντας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
Η καθηγήτρια, πλέον, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Πολιτικής εξομολογείται στον «Φιλελεύθερο» ότι ήταν κάτι που της είχε λείψει. Εξ ου κιόλας έχει μπει στα βαθιά, ξεκινώντας ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη δημόσια πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, παράλληλα, γράφει και ερευνητική εργασία με βάση τα όσα η ίδια βίωσε κατά τη διάρκεια της πλούσιας κοινοβουλευτικής της ζωής. Η κα Χριστοφιλοπούλου σημειώνει ότι από τη μια υπάρχουν όντως πράγματα που της λείπουν, όπως για παράδειγμα «ορισμένες από τις δημιουργικές συζητήσεις σε μεγάλα νομοσχέδια ή εκπροσωπήσεις στο εξωτερικό», και άλλα που προφανώς θέλει να ξεχάσει. Λόγου χάριν, όπως τονίζει, οι ατελείωτοι καβγάδες στην Εξεταστική για την Υγεία, της οποίας υπήρξε μέλος. Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν έχει «κόψει» τους δεσμούς με τη Βουλή, μια και, όπως υπογραμμίζει, την επισκέπτεται για να συναντηθεί με πρώην συναδέλφους της ή να κάνει χρήση της βιβλιοθήκης. Στο ερώτημα, δε, αν θα επιστρέψει τονίζει: «Οι πολίτες με τίμησαν και με έφεραν πρώτη, έχω εντολή, όχι έδρα λόγω εκλογικού νόμου. Δεν αφήνω τους πολίτες που με τίμησαν».
Μηχανικός εκ Θεσσαλονίκης
Ο «γαλάζιος» Γιώργος Λαζαρίδης αποτελεί μια ακόμα περίπτωση βουλευτή που δεν πέτυχε την επανεκλογή του. Έχοντας στην πλάτη του 35 χρόνια στον κλάδο των οικοδομών ως αρχιτέκτων μηχανικός επέστρεψε στις «ρίζες» του, αναζητώντας ως ελεύθερος επαγγελματίας εργασία. Ο κ. Λαζαρίδης έχει, όμως, ένα μειονέκτημα. Όπως επισημαίνει στον «Φιλελεύθερο», για λόγους δεοντολογίας επί 4 χρόνια είχε αποφασίσει να απέχει από την εργασία του και συνεπώς η επιστροφή του μόνο στρωμένη με ροδοπέταλα δεν είναι. Εντούτοις, το βαρύ του βιογραφικό -έχει αναλάβει αρκετά ιδιωτικά έργα, ενώ είναι και μελετητής δημοσίων έργων- του έχει εξασφαλίσει μια επιτυχημένη συνέχεια.
Ο «κοσμογυρισμένος» Τέρενς Κουίκ βρήκε πλέον την Ιθάκη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. O πρώην υφυπουργός, που επελέγη για τη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου του καναλιού λόγω της μακράς πορείας του στη δημοσιογραφία, λέγεται στο παρασκήνιο ότι «ψάχνει» να μεγεθύνει την επιρροή του στα τεκταινόμενα του σταθμού, για να μη βρεθεί στην… άκρη του πάγκου. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν διστάζει να κάνει γνωστή τη δυσαρέσκειά του για τα χαμηλά νούμερα τηλεθέασης του δελτίου ειδήσεων, δημιουργώντας τριγμούς στο κανάλι του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Στα... πάτρια εδάφη
Την ίδια ώρα, ο πρώην διαιτητής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας συνεχίζει να διατηρεί το αρτοποιείο του στην Καλαμάτα, αν και παραμένει κομματικά ενεργός. Στο λογιστικό του γραφείο στη Δεσκάτη Γρεβενών επαναδραστηριοποιήθηκε ο οικονομολόγος πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει τη μονοεδρική των Γρεβενών.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει επιστρέψει στη δικηγορία και μάλιστα διατηρεί συνεργασία με το γνωστό δικηγορικό γραφείο του Θεόδωρου Μαντά, το οποίο έχει χειριστεί υποθέσεις όπως η Novartis, τα εξοπλιστικά, η Siemens, η ΔΕΗ κ.ά.
Στα αμφιθέατρα επέστρεψε και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Ο κ. Μανιάτης διδάσκει μαθήματα, όπως συστήματα και πολιτικές περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, παραμένοντας βέβαια ενεργός και στην πολιτική.
Την επιτυχημένη ακαδημαϊκή του καριέρα συνεχίζει ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου. Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπηρετεί ως καθηγητής γιατρός εντατικολόγος-πνευμονολόγος ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, διατηρώντας παράλληλα και το ιατρείο του.
* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου 2020