Την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους σημειώνοντας πως επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τα F35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας ενώ σημείωσε πως η ελληνική πλευρά δεν θα δείξει ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση μίλησε στους δημοσιογράφους επισημαίνοντας ότι «τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και έγινε ξεκάθαρο προς την αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Παράλληλα ανακοίνωσε πως ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F35 διευκρινίζοντας ότι στόχος είναι με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F16.
Αυτό αναμένεται να γίνει από το 2024 και μετά.
Ως προς τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιονατολικής Μεσογείου τέθηκε το θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας και δόθηκε έμφαση στο γεγονός πως η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος έναντι των γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή.
Η απόφαση που σφράγισε την συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ
* Γράφει ο Γιάννης Τρουπής από την Ουάσινγκτον
Όποιος περίμενε κάτι διαφορετικό από όσα έγιναν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες μέσα στο Οβάλ γραφείο, προφανώς αγνοούσε το πώς λειτουργεί η αμερικανική διακυβέρνηση και κυρίως ο πρόεδρος Τραμπ. Για περίπου 20 λεπτά ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους εκπροσώπους των αμερικανικών ΜΜΕ, ερωτήσεις που ασφαλώς και δεν είχαν σε τίποτα να κάνουν με τα αμιγώς ελληνικά ενδιαφέροντα.
Ήταν κάτι που δεν αιφνιδίασε την ελληνική αποστολή, μια και η συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχε ο κ. Τραμπ να απευθυνθεί μέσω των τηλεοπτικών καμερών στην αμερικανική κοινή γνώμη, μετά το θάνατο του Σουλειμανί.
Είναι σαφές ότι για την ελληνική πλευρά το κλίμα που συνάντησε στον Λευκό Οίκο ήταν εξαιρετικό θετικό, στοιχείο που αποτυπώθηκε και στην εναρκτήρια τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Θα μπορούσε μάλιστα να σημειώσει κάποιος ότι η Ελλάδα πήρε το καλύτερο δυνατό από την δίωρη παρουσία της στον πυρήνα του αμερικανικού κατεστημένου, δεδομένης και του “εκρηκτικού” κλίματος στην ευρύτερη περιοχή.Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ. Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» είπε αμέσως μετά σε Έλληνες δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας με νόημα..
«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Κανείς δεν περίμενε από τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού θα μιλούσε ανοιχτά εναντίον του στενού του φίλοιΒΒΒΒΒΒΒ Ταγίπ Ερντογάν. Μία προσεχτική ανάγνωση όμως της δημόσιας δήλωσής του είναι αρκετή για να αποδειχθεί το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος κινήθηκε προσεχτικά, αποφεύγοντας τα θερμά λόγια για τον Τούρκο πρόεδρο.
Η είδηση πάντως της συνάντησης δεν είναι άλλη από την επισημοποίηση του ελληνικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση μίας μοίρας F35. Όπως μάλιστα ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους Έλληνες δημοσιογράφους οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν άμεσα με ορίζοντα το 2024-5, όταν και ολοκληρώνεται η αναβάθμιση των F16.
Διαβάστε ακόμα:
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Γελοία και γεωγραφικά η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης»
Κυρ. Μητσοτάκης σε Ντ. Τραμπ: Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση στην περιοχή