Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Jeroen Dijsselbloem δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι πιστωτές της έχουν ακόμη πολλά να κάνουν για να υπάρξει συμφωνία για τους όρους της δανειακής συμφωνίας της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα ως τα τέλη του 2015.
Μιλώντας στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Χάγη, ο Dijsselbloem ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει κι ελπίζω ότι θα την έχει ολοκληρώσει πριν από το τέλος του χρόνου».
Ακόμη, ο Dijsselbloem δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λάβει υπόψη της τις συνέπειες της κρίσης των προσφύγων στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ.
Μεγαλύτερη συμμετοχή από κράτη μέλη εκτός ευρωζώνης στη λήψη αποφάσεων
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφερε σήμερα την άποψη ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά στη λήψη αποφάσεων που τα επηρεάζουν, τα κράτη εκείνα τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα, ώστε να καθησυχαστούν «η Βρετανία και οι άλλες χώρες εκτός» του ευρώ.
Ο Dijsselbloem είναι παράλληλα υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, της χώρας η οποία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο.
«Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε μια ανοικτή συζήτηση για το πώς μπορούμε να καθησυχάσουμε τη Βρετανία και άλλες [χώρες] εκτός [του ευρώ] εάν χρειάζεται», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι σχεδιασμοί για την τραπεζική ένωση στο πλαίσιο της ΕΕ τροποποιήθηκαν ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους τις βρετανικές ανάγκες.
Ο Dijsselbloem είπε ότι εν μέρει συμφωνεί με τις βρετανικές επικρίσεις στη δέσμευση της συνθήκης της ΕΕ περί «όλο και στενότερης ολοκλήρωσης». Η απάλειψη αυτής της φράσης είναι ένα από τα κύρια αιτήματα του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ελπίζει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσει μια νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην ΕΕ, που έχει δεσμευθεί να διεξαχθεί πριν εκπνεύσει το 2017.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Χάγη, ανέφερε ότι προτίθεται να κάνει «ό,τι μπορεί για να εξασφαλιστεί ένα θετικό αποτέλεσμα» στο δημοψήφισμα.
Εξάλλου, σημείωσε πως η Ολλανδία δεν θέλει να θεωρηθεί επ' ουδενί μια χώρα που διευκολύνει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών και θα επικεντρωθεί στο ζήτημα αυτό και την αντιμετώπισή του κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της.
Η ολλανδική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την περίοδο αυτή «για να γίνει όσο περισσότερη πρόοδος είναι δυνατόν και να μην περιμένουμε να υπάρξει μια διεθνής συναίνεση», ανέφερε.
Το ολλανδικό φορολογικό σύστημα έχει επιτρέψει σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες να μην πληρώνουν παρά ελάχιστους φόρους και «ουδέποτε ήταν αυτή η πρόθεση» της κυβέρνησης της χώρας, τόνισε.
Οι δηλώσεις του αποτέλεσαν αντίδραση στην πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αλυσίδα καφέ Starbucks: η Κομισιόν έδωσε εντολή στην ολλανδική κυβέρνηση να ανακτήσει 20 ως 30 εκατομμύρια ευρώ από παρελθούσες φορολογικές οφειλές της αμερικανικής αλυσίδας.
Η ολλανδική κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι της προκάλεσε «κατάπληξη» η κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η συμφωνία της με την Starbucks για τη φορολογική της αντιμετώπιση ισοδυναμούσε με—παράνομη—κρατική επιχορήγηση.
Η Ολλανδία έχει διμερείς συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας με περίπου 100 χώρες και επιτρέπουν την καταβολή χαμηλότερων φόρων επί των κερδών, για δικαιοχρησία κ.ά.
Η ολλανδική κυβέρνηση δέχεται εντεινόμενες πιέσεις να μεταρρυθμίσει το σύστημα αυτό, που έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο για ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες να εξασφαλίζουν την απόδοση φόρων που τους οφείλονται. Ο Dijsselbloem υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα έχει ενεργό ρόλο σε αυτόν τον διάλογο.
Ακόμη, ο επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνυπολογίσει τις επιπτώσεις της κρίσης των προσφύγων όταν προβεί στην αξιολόγηση των προϋπολογισμών ορισμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης.
«Για κάποιες χώρες, υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού (...) σε αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις η Κομισιόν πρέπει να λάβει υπόψη» τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κρίσης των προσφύγων, σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters