J.Juncker: Δοκιμάστηκε η υπομονή όλων μας με την Ελλάδα

J.Juncker: Δοκιμάστηκε η υπομονή όλων μας με την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker γράφει στο Project Syndicate για την Ελλάδα, για την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και για την αλληλεγγύη που χρειάζεται να δείξει η γηραιά ήπειρος ώστε να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις.

“Η Ευρώπη βρέθηκε απέναντι στην άβυσσο” και όπως αναφέρει ο κ. Juncker, μόνο τότε οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να δράσουν, να στηρίξουν την Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει ένα πρόγραμμα προς υλοποίηση. “Επικράτησε η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και άρχισε να επανέρχεται η εμπιστοσύνη”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για την Ελλάδα, “το κλειδί βρίσκεται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας με μια νέα υπηρεσία υποστήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και με την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε κάθε βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού”.

“Κατά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάστηκε σκληρά από την ελληνική κρίση, της οποίας οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις συνεχίζουν να γίνονται αισθητές τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Από την αρχή του χρόνου, οι συνομιλίες για την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Χάθηκε πολύς χρόνος και μαζί και η εμπιστοσύνη μας. Κόπηκαν γέφυρες. Ειπώθηκαν λέξεις που δεν μπορεί κανείς να τις πάρει εύκολα πίσω. Είδαμε τις δημοκρατίες της Ευρώπης να βρίσκονται η μία αντιμέτωπη με την άλλη”.

"Παράλληλα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συνεχίζει να δοκιμάζεται από την προσφυγική κρίση". Όπως σημειώνει "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και έλαβε άμεσα μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης. Τριπλασίασαμε την παρουσία μας στη Μεσόγειο και βοηθήσαμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Αγωνιστήκαμε ενάντια στα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Δείξαμε την αλληλεγγύη με τη συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση στα κράτη - μέλη αυτών των ανθρώπων που έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη από διεθνή προστασία".

"Για παράδειγμα, μετά από κάθε σύνοδο κορυφής, πολλοί ηγέτες ανακοινώνουν ότι θα στείλουν συνοριοφύλακες για να βοηθήσουν την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά μας σύνορα, ή οικονομική βοήθεια για να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στην Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσουν το μεγάλο αριθμό προσφύγωνστην περιοχή."

“Πρέπει να κυριαρχήσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Οι αποτρόπαιες επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο ήταν επιθέσεις κατά του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Εμείς όμως δεν παραδεχόμαστε την ήττα. Δε θα υποκύψουμε στο φόβο υψώνοντας τείχη που μόλις πρόσφατα γκρεμίστηκαν.”

Ο κ. Juncker σημείωσε πως η Ευρώπη αποτελεί “την αγάπη της ζωής του”, ενώ συνέχισε
σημειώνοντας πως πρόκειται για μια “γενναία ήπειρο” με “ευγενείς ανθρώπους”. “Πρόκειται για ένα μέρος που θεωρείται παγκοσμίως ως ασφαλές και δίκαιο. Θα διατηρήσουμε αυτή τη φήμη. Θα δείξουμε πως αντέχουμε”.