Για τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2025 και το φορολογικό μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι έκτη στην ΕΕ στην απορρόφηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης».
«Η Ευρωζώνη προχωρά με χαμηλές ταχύτητες. Επειδή είναι ο κοινωνικός μας περίγυρος, έχουμε φτάσει στο σημείο να μας τραβάει προς τα κάτω. Οι αρνητικές εξελίξεις στο επίπεδο της ευρωζώνης έχουν αρνητική αντανάκλαση και σε εμάς», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Χατζηδάκης.
Ερωτηθείς δε, εάν η κυβέρνηση προτιμά λεφτά για το Ταμείο Ανάκαμψης ή για την άμυνα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «προτιμάμε και τα δύο. Υπάρχουν αναταράξεις στη ''γειτονιά'' μας, δύο πόλεμοι. Θα παριστάνουμε τους παρατηρητές; Η Ελλάδα πληρώνει την υποχρέωση που έχει κάθε ευρωπαϊκή χώρα στο ΝΑΤΟ 2% και οι περισσότεροι δεν το εκπληρώνουν. Εμείς είμαστε στο 3% και η Πολωνία είναι η μόνη χώρα που μας ξεπερνάει αυτή την ώρα λόγω Ρωσίας».
«Είμαστε κάτω από τον μέσο όρο στην παιδεία και την υγεία, γιατί είμαστε πάνω από τον μέσο όρο στις συντάξεις, όπου είμαστε πρώτοι σε στήριξη από τον προϋπολογισμό σε όλη την Ευρώπη, ενώ είμαστε δεύτεροι στην άμυνα. Άρα όταν είσαι κάπου πάνω από το μέσο όρο, αναγκαστικά θα είσαι κάπου αλλού», σημείωσε στη συνέχεια.
Προχωράμε καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή
«Προχωράμε βασιζόμενοι σε δύο άξονες: Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την αναφορά του αυτή να έρχεται μετά την πρόταση της αντιπολίτευσης να μειώσει η κυβέρνηση το ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης το οποίο, κατά την ίδια, θα βοηθήσει πάρα πολύ τα λαϊκά στρώματα.
«Τι λέει η αντιπολίτευση; Παίρνεις ένα ρούχο, ένα παπούτσι το οποίο κάνει 124 ευρώ και ρίξτο αυτό για να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες του πληθωρισμού στο 122 ευρώ. Δεν ξέρω πόσο εντυπωσιακή είναι αυτή η μείωση. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία που έγινε, δεν πέρασε. Έγινε προσωρινά για κάποιους μήνες. Εμείς σε κάποιες περιόδους που δεν το κάναμε αυτό, είχαμε χαμηλότερο προϋπολογισμό. Για αυτόν τον λόγο η Ισπανία εγκατέλειψε το μέτρο και επανήλθε στους υψηλότερους συντελεστές», είπε.
«Προχωράμε βασιζόμενοι σε δύο άξονες: Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μειώσαμε 72 φόρους συμπεριλαμβανομένων 23 έμμεσων φόρων. Ένας φόρος που μειώσαμε είναι ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλότερα εισοδήματα που έπεσε από το 22% στο 9%. Στον φόρο νομικών προσώπων πέσαμε από το 28% στο 22%. Επειδή περάσαμε καινούργιο εργασιακό νόμο και επειδή απλοποιήσαμε και το αδειοδοτικό περιβάλλον, αυξήθηκαν οι επενδύσεις και ο τζίρος των επιχειρήσεων. Εκεί που εισπράτταμε περίπου 4 δισ. το 2019, τώρα από τα νομικά πρόσωπα εισπράττουμε 8 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.