Το μέγεθος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στέλνει ένα μήνυμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος παράλληλα καταδίκασε τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά τους.
Συγκεκριμένα, μιλώντας την Τετάρτη (05/03) στην ΕΡΤ ανέφερε: «Οι διαδηλώσεις, το δικαίωμα του συνέρχεσαι είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Τα επεισόδια είναι πέρα από τους κανόνες τους αποδεκτούς. Οι συγκεντρώσεις αυτές διαμαρτυρίας στέλνουν ένα μήνυμα με το μέγεθος τους. Τα επεισόδια από την άλλη πλευρά δεν προσθέτουν, αφαιρούν».
Στην ερώτηση πώς αντιλαμβάνεται την αναφορά του πρωθυπουργού σε κύκλους, οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν το εθνικό πένθος σε αιτία διχασμού απάντησε: «Κοιτάξτε, για να είμαι ευθύς, πρώτα απ΄ όλα οφείλω να πω ότι εδώ μιλάμε για μια τραγωδία. Και στην τραγωδία πάντοτε πρέπει να υπάρχει κάθαρση. Και αλίμονο στην κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση που νομίζει ότι αυτό μπορεί να συγκαλυφθεί.
Οι ένοχοι, όποιοι είναι ένοχοι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου. Δεν υπάρχει εδώ δικαιοσύνη της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Υπάρχει η δικαιοσύνη έτσι όπως απονέμεται με βάση τους συνταγματικούς κανόνες και αυτό είναι που πρέπει να γίνει».
Και συνέχισε: «Προσέξτε να δείτε στην πράξη τι έχουμε αυτήν την ώρα. Δεν θέλω να αναφερθώ στο ότι ο πρωθυπουργός ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ότι παραιτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός, ότι αποπέμφθηκε η διοίκηση του ΟΣΕ κτλ. Αυτή την ώρα που μιλάμε κύριε Κουβαρά, έχουμε όχι μία και δύο, 43 διαφορετικές διώξεις. Επομένως, πού είναι η συγκάλυψη; Μπορούν να πουν ότι φανταζόμαστε ότι είναι εδώ και εδώ και εδώ και να καθίσουμε να το συζητήσουμε. Αλλά πέρα από το δημόσιο διάλογο, προφανώς να πάνε και τα σχετικά στοιχεία στη Δικαιοσύνη. Υπάρχει εφέτης ανακριτής».
Ταυτόχρονα, για το αν η εξεταστική που έκαναν ήταν ανεπιτυχής δήλωσε: «Ανεξάρτητα, από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή τότε με τη σχετική εξεταστική και ανεξάρτητα από αυτό για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός, είναι ανοικτή η διαδικασία είναι ανοικτή στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη, εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει θέμα, υποψία έστω για κάποιον πολιτικό, ότι υπάρχει εμπλοκή, στέλνει το θέμα στη Βουλή».
«Η κυβέρνηση θα ήταν εξαιρετικά αφελής, για να μην πω ανόητη, αν πίστευε ότι μπορεί να κρύψει οποιοδήποτε πρόβλημα κάτω από το χαλί. Και για αυτό το λόγο και παρότι δεν βλέπουμε ότι στοιχειοθετείται κάποια συγκεκριμένη ευθύνη του κ. Τριαντόπουλου, το αντίθετο και το πόρισμα του ΟΑΣΑ περί του αντιθέτου μιλάει. Είπαμε να γίνει προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, για έναν άνθρωπο ο οποίος δήλωσε, περίπου, όχι περίπου, προσβεβλημένος από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
(..) Αλλά αν θέλαμε να το κρύψουμε, θα λέγαμε δεν προχωρούμε τώρα, επί κάμποσες μέρες θα κληθούν μάρτυρες, θα καταθέσουν, θα υπάρχει εξέταση διαφόρων παραγόντων, οι οποίοι θα προσκομίσουν τα δικά τους στοιχεία και αυτό πρέπει να γίνει συνολικά. Διότι εδώ δεν πρέπει να μείνει ερωτηματικό», προσέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Παράλληλα, για το τι προκαλεί τον κοινωνικό διχασμό απάντησε: «Με ρωτήσατε και στην αρχή και δεν απάντησα γιατί δεν ήθελα να ξεκινήσω αντιπολιτευόμενος την αντιπολίτευση. Ήθελα να υπογραμμίσω ότι ναι, υπάρχει τραγωδία και στην τραγωδία πρέπει να υπάρχει κάθαρση. Από κει και πέρα, ενώ πράγματι η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει αυτήν την ώρα να πείσει, φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ότι ενεργεί με τον σωστότερο τρόπο.
Την ίδια στιγμή, τα ίδια και μεγαλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί την τραγωδία. (…) Και τι γίνεται με τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Έχουμε βασικά δυο κόμματα, την Πλεύση Ελευθερίας και της κας Κωνσταντοπούλου και την Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου που δίνουν τον τόνο από την αρχή.
Μίλησαν για τρένα. Ο κ. Βελόπουλος για τρένα, για βαγόνια φαντάσματα μίλησαν για 56 αγνοούμενους. Έβγαλε η Νέα Δημοκρατία τα σχετικά tweets τα οποία είχε κάνει ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός. Στη συνέχεια μέσα σ΄ όλα τα άλλα, πέρυσι κατατέθηκε πρόταση μομφής από τον κ. Ανδρουλάκη για την περιβόητη μονταζιέρα. Όλα αυτά έχουν καταρρεύσει.
Τώρα έχουμε την ιστορία με το περιβόητο ξυλόλιο, δεν έχει αποδειχθεί τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα(…) Έχουμε και το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους που αναφέρεται στη σιλικόνη. Τώρα θα μπούμε σε συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες. Είναι θέματα των ειδικών. Και η σιλικόνη κατά το χημείο του κράτους απ όσο εγώ τουλάχιστον αντελήφθην λέει ότι μπορεί να εκραγεί».