«Ρουσφετολογική λογική» στη διαχείριση του ζητήματος των σκουπιδιών καταλόγισε στην κυβέρνηση ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
«Σε όλη αυτή την ιστορία με τα σκουπίδια δεν κοιτάμε πρώτα απ'' όλα αυτούς που πληρώνουν την αβελτηρία και την αβλεψία και τη δόλια ανικανότητα της κυβέρνησης που έχει δημιουργήσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα, αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Καραγκούνης χαρακτηρίζοντας «ρουσφετολογική λογική» τις παρατάσεις στις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα από το Νοέμβριο του 2015 και μετά.
«Υπήρξε μια ρουσφετολογική λογική στη μεταχείριση αυτού του ζητήματος. Υπήρχαν εποχικοί υπάλληλοι, οι οποίοι διορίζονταν κάθε χρόνο. Οι τελευταίοι ήταν το Νοέμβριο του 2015 [...] Η κυβέρνηση έδινε συνέχεια παρατάσεις. Το Νοέμβριο του 2016 έπρεπε να έρθουν νέοι εργαζόμενοι, όπως και το Νοέμβριο του 2017», σημείωσε ο κ. Καραγκούνης και εξήγησε: «Το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και καθαροί. Δεν μπορούν να γίνουν παρατάσεις γιατί εκεί πάμε σε λογική ότι θα γίνουν μόνιμοι, δηλαδή θα συμπληρώσουν το 24μηνο, πράγμα που η νομοθεσία δεν το προβλέπει, και γι'' αυτό έρχονταν κάθε φορά το νέο εποχικό προσωπικό».
Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, ο κ. Καραγκούνης σχολίασε: «Τούς τάζουν κάποια στιγμή να γίνει ΑΣΕΠ, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το μεσοπρόθεσμο, γιατί έχουν ψηφίσει κι έχουν συμφωνήσει με την τρόικα για 1.900 θέσεις στους ΟΤΑ» και πρόσθεσε ότι πάμε σε μια λογική για έναν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, όπου από τους χιλιάδες συμβασιούχους ένα κομμάτι μόνο θα διοριστεί. «Το ξέρουν αυτό οι υπάλληλοι αυτοί και γι'' αυτό κάνουν απεργία», είπε.
Για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση του Noor 1, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος έκανε λόγο για ένα «βαθιά θεσμικό πρόβλημα» και «ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, της ίδιας της διάκρισης των εξουσιών», επισημαίνοντας πως η εκτελεστική εξουσία δεν θα πρέπει να μπαίνει στα χωράφια της δικαστικής.
«Δεν είναι δυνατόν, ένας υπουργός Εθνικής Αμύνης, που είναι άλλα τα καθήκοντά του, να ασχολείται με την ουσία μιας υπόθεσης. Μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και τώρα μπαίνουν αμείλικτα κάποια ερωτήματα: γιατί μίλησε με τον κ. Γιαννουσάκη, πόσα λεπτά μίλησε, τι είπε στις συνομιλίες, αν μίλησε με τον συγκεκριμένο ανακριτικό υπάλληλο. Αφού ο ίδιος ο υπουργός μπήκε στην ουσία της υπόθεσης ως μη όφειλε [...] θα πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο μιλούσε με τον κ. Γιαννουσάκη, τον ισοβίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε: «Επειδή εμείς θεωρούμε βαθιά θεσμικό το ζήτημα της διάκρισης των εξουσιών, να μην μπαίνει δηλαδή η εκτελεστική εξουσία στα χωράφια της δικαστικής εξουσίας, γι'' αυτό και η παρουσία μας στον Άρειο Πάγο, όπου μεταφέραμε τη βούληση συλλογικά να διαφυλαχθούν οι δικονομικές εγγυήσεις αυτής της υπόθεσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ