Προτροπή προς τις οικογένειες των θυμάτων να σπάνε τη σιωπή τους και να προβαίνουν σε καταγγελίες έκανε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερόμενος σε περιπτώσεις κατά τις οποίες εκπαιδευτικοί διαπράττουν σοβαρά παραπτώματα όπως ο καθηγητής που κατηγορείται για σοβαρή ασέλγεια εις βάρους μαθήτριάς του στον Άλιμο.
Συγκεκριμένα, μιλώντας τη Δευτέρα (20/01) στο ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «ο συγκεκριμένος καθηγητης τέθηκε εκτός σχολείου και υπάρχει και ΕΔΕ που θα μας δείξει ποιοι γνώριζαν και ποιοι δεν μίλησαν. Με αφορμή αυτό απευθύνομαι στους γονείς: κάντε καταγγελίες, σπάστε τη σιωπή, έχουμε τα εργαλεία για να τις διαχειριστούμε».
22 Πρότυπα Ωνάσεια σχολεία σε πολλές περιφέρειες
Ο υπουργός εξήγγειλε επίσης την ίδρυση 22 Ωνάσειων Προτύπων Σχολείων και μάλιστα όχι μόνο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές ευάλωτες περιοχές της χώρας, με χρηματοδότηση από δωρεά ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Ωνάση.
Γενικότερα αποκάλυψε ότι το υπουργείο θα απευθύνεται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν π.χ. προκειμένου να χρηματοδοτούν επισκευές ή επιδιορθώσεις στις υποδομές σχολικών μονάδων.
Αναφέρθηκε επίσης σε νέο λογισμικό το οποίο θα κυκλοφορήσει με μέριμνα του υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Παιδείας, για να προλαμβάνει ως «κόφτης» τη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά κάτω των 16 ετών.
«Κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν με την αρωγή της οικογένειας. Όμως κι εμείς θα βοηθήσουμε, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά από τις επιπτώσεις της εξάρτησης από τα κινητά. Αυτή είναι η αποστολή της εφαρμογής, η οποία πρόκειται να λειτουργήσει», ανέφερε. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο αριθμός των αποβολών για τη χρήση των social media στα σχολεία έχουν φτάσει τις 16.000.
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Επιπλέον, μιλώντας για τη λειτουργία μη-κρατικών πανεπιστημίων υπογράμμισε ότι κυβερνητικός στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, όπως η Κύπρος αλλά και η Ιταλία, όπου παραδείγματος χάριν η Φλωρεντία έχει 41 παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, κυρίως αμερικανικών.
Παράλληλα είπε ότι συνεχίζεται ο κύριος στόχος για συμπράξεις των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια, όπως η επικείμενη συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Πανεπιστήμιο Yale.
Τέλος, αναφερόμενος στους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση διορισμών θα λαμβάνεται κάθε χρόνο, με στόχο την κάλυψη αναγκών με μόνιμους εκπαιδευτικούς και όχι με πολλούς αναπληρωτές όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.