«Αναχώματα» μέσω κινήσεων σε όλα τα πεδία και κυρίως μέσω παραγωγής κυβερνητικού έργου, φαίνεται ότι επιδιώκει να «χτίσει» το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πυκνώνει τις στοχευμένες εμφανίσεις του, δίνοντας έμφαση σε θέματα της καθημερινότητας ή σε θέματα πάνω στα οποία η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι εκείνα για τα οποία θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.
Το πιεστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση –και θα εξακολουθήσει να κινείται τις επόμενες εβδομάδες- είναι δεδομένο, με τις εξελίξεις για την τραγωδία των Τεμπών είτε σε δικαστικό επίπεδο είτε σε πολιτικό, να κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Εν μέσω ή και εν αναμονή αυτών των εξελίξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επαναφέρει στην ατζέντα του τα θέματα της καθημερινότητας, όπως η εκπαίδευση και οι μεταφορές και να επισκεφθεί στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ένα σχολείο, υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών και στη συνέχεια ένα αμαξοστάσιο, προτάσσοντας την αναβάθμιση του στόλου των λεωφορείων.
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει επικρατήσει η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να περάσει στους πολίτες την εικόνα της «παθητικής» αναμονής, κοινώς να μην διαμορφωθεί η εντύπωση ότι η λειτουργία της βρίσκεται σε «pause» και τα μολύβια έχουν κατέβει στα υπουργικά γραφεία, όσο το θέμα των Τεμπών κυριαρχεί στην πολιτική επικαιρότητα. Στέλνοντας το μήνυμα ότι «ο ανασχηματισμός δεν βρίσκεται στα σχέδια του πρωθυπουργού» και ταυτόχρονα διαμηνύοντας ότι τα πρόσωπα που είναι στην κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κατάλληλες πολιτικές για τους πολίτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά υπενθύμισε εμμέσως και μέσω της συνέντευξής του στο Liberal την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι το κυβερνητικό έργο πρέπει να επιταχυνθεί και ότι αυτά που θα γίνονταν σε έναν χρόνο πρέπει να γίνουν σε λίγους μήνες, όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Ανάλογη η τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού για τον ρόλο των προσώπων, στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το Thessaloniki Summit όπου η οικονομία και η ανάπτυξη θα βρεθούν στο επίκεντρο, με το Κυριάκο Μητσοτάκη να προβάλει τη θετική πορεία και τις προοπτικές, που διαμορφώνονται, ωστόσο δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της μετάβασής του στη βόρεια Ελλάδα στο πρόγραμμά του να περιληφθούν και άλλες επαφές. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία είναι από τους τομείς που η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει στο προσκήνιο, με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού να βρίσκεται προ των πυλών και τα στοιχεία του πληθωρισμού να δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πιο πιεστική περίοδος για τα νοικοκυριά έχει παρέλθει, με το θέμα των τιμών να περνάει σε φάση σταθεροποίησης.
Οι μειώσεις φόρων, προσανατολισμένες στην ενίσχυση των μεσαίων εισοδημάτων, τη μεσαία τάξη, αναμένεται να αποτελέσουν «πυξίδα» για το οικονομικό επιτελείο, με προοπτική τους επόμενους δύο προϋπολογισμούς, που η κυβέρνηση θα καταθέσει πριν ολοκληρωθεί η τετραετία της, ενώ σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο υπενθυμίζει τη μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων, που έχει συντελεστεί τα προηγούμενα έξι χρόνια, τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, αλλά και του μέσου μισθού, που έχει συντελεστεί, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που καταγράφεται, μειώνοντας τα ποσοστά της ανεργίας.
Ταυτόχρονα, όμως και σε παράλληλο επίπεδο, το κυβερνητικό επιτελείο και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή προετοιμάζεται για τις κοινοβουλευτικές «συγκρούσεις» που έπονται. Πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, στη Βουλή θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που στο επίκεντρό της θα βάλει τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τις αποφάσεις, που ελήφθησαν τα 24ωρα, που ακολούθησαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, στον χώρο της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι στη συνεδρίαση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη θα δεχθούν «πυρ ομαδόν» από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους τόνους της αντιπαράθεσης να εκτιμάται ότι θα χτυπήσουν «κόκκινο». Στη «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης βρίσκεται η πάγια θέση ότι για όλα θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, με την κυβέρνηση να έχει παράσχει, όπως λένε, όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για να προχωρήσει η διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, αλλά και των προσώπων, που φέρουν ευθύνες.
Σε αυτό αναμένεται να επιμείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ, να παρουσιάσει στοιχεία, που να αποδεικνύουν την κατηγορία περί συγκάλυψης. Η αποστροφή του Νίκου Ανδρουλάκη, ότι η εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί, αναδεικνύεται από τα κυβερνητικά στελέχη ως μείζον ατόπημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όπως σημειώνουν, ρίχνει νερό στο μύλο της τοξικότητας και ενισχύει την αμφισβήτηση των θεσμών, δίνοντας χώρο σε αντισυστημικές δυνάμεις να ενισχυθούν περαιτέρω.
Με τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ουσιαστικά ανοίγει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται, άλλωστε, η δημοσιοποίηση των πορισμάτων του ΕΜΠ για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τα αίτια της έκρηξης, που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων, με την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας όταν αυτές οι εκθέσεις ανακοινωθούν. Η 28η Φεβρουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης δύο χρόνων από τα τραγικά γεγονότα, αποτελεί σε κάθε περίπτωση σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.