Το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, με φόντο την ανάγκη κάλυψης παγίων αναγκών στο Δημόσιο, το ζήτημα της περαιτέρω ψηφιοποίησης του Κράτους και το θέμα της ψήφου των αποδήμων, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Μάλιστα, προανήγγειλε «10.000 προσλήψεις στην Υγεία και όπου αλλού χρειαστεί», επισημαίνοντας ότι «οι προεκλογικές δεσμεύσεις για προσλήψεις ισχύουν στο ακέραιο».
Όπως τόνισε, εξάλλου ο πρωθυπουργός, «κεντρικός στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με όσο τον δυνατόν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες»
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είπε ότι «γίνεται περισσότερο για επιβράβευση και δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις για προσλήψεις ισχύουν στο ακέραιο με πρώτες τις 10 χιλιάδες στον χώρο της Υγείας.
Σε γνώριμα λημέρια...
«Ήρθα σε γνώριμα λημέρια». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την επίσκεψή του λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης στο Υπουργείο Εσωτερικών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είναι το τέταρτο υπουργείο κατά σειρά που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός μετά την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του. Στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε η υπουργός Νίκη Κεραμέως.
Υπενθυμίζεται ότι στις 19:50 απόψε ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Παύλο Τσίμα.
Αυτούσια η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Εσωτερικών
«Χαίρομαι πολύ κυρία Υπουργέ, κύριε Aναπληρωτά, κυρία και κύριε Υφυπουργέ, που επισκέπτομαι σήμερα ένα Υπουργείο το οποίο μου είναι εξαιρετικά οικείο και θέλω να προσυπογράψω την τοποθέτηση της κυρίας Υπουργού, ότι η μεταρρύθμιση του κράτους αποτελεί έναν κεντρικό στόχο της νέας μας διακυβέρνησης και θα έρθει να χτίσει πάνω στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες υλοποιήσαμε την προηγούμενη τετραετία.
Έχουμε θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι πάντα έχουν στο επίκεντρό τους την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος. Είτε μιλάμε για το κεντρικό κράτος, είτε μιλάμε για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, είτε μιλάμε για τις Περιφέρειες, είτε μιλάμε για τους Δήμους, στο επίκεντρό μας πάντα είναι ο πολίτης και η παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων και πιο ποιοτικών υπηρεσιών από το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις.
Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ταυτόχρονα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε δυσλειτουργίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, κυρίως ως προς την ταχύτητα υλοποίησης αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις στο κράτος και δουλεύουμε ήδη πολύ συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Και βέβαια, έχουμε θέσει ως κεντρική προτεραιότητα την υλοποίηση αυτού που αποκαλούμε νέα πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που δεν είναι τίποτα άλλο από το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους στην κεντρική και στην αποκεντρωμένη του μορφή, των Περιφερειών και των Δήμων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ήδη εργάζεται σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση.
Από εκεί και πέρα, θα δουλέψουμε πολύ για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό του Δημοσίου, με τους δημόσιους υπαλλήλους μας, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αξιολογούνται πρωτίστως για να επιβραβεύσουμε τη δουλειά την οποία κάνουν.
Γι’ αυτό και επιμένω πολύ σε καινοτόμες ιδέες τις οποίες έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε, όπως τα πριμ παραγωγικότητας και η σύνδεση του μετρήσιμου αποτελέσματος με την αντάμειψη είτε του ίδιου του υπαλλήλου, είτε της ομάδος η οποία πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους που θα τεθούν από την πολιτική ηγεσία.
Και βέβαια, να επαναλάβω κι εγώ αυτό το οποίο είπε η κυρία Υπουργός: είναι συμβολικό αλλά και πολύ ουσιαστικό το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε, ως νέα Βουλή, αφορά την άρση όλων των περιορισμών και τη δυνατότητα των συμπολιτών μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές.
Όπως γνωρίζετε, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό βάσει του Συντάγματος χρειάζονται 200 βουλευτές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία, διότι θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους.
Δεν πιστεύω ότι τελικά αυτό θα συμβεί και θα έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσουμε να αφορά ουσιαστικά την πλήρη πολιτική ενσωμάτωση της ελληνικής ομογένειας στις εκλογικές μας διαδικασίες.
Θα έχουμε την ευκαιρία όλα αυτά, βέβαια, να τα συζητήσουμε και στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, αλλά παραμένω αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο των 200 βουλευτών, ώστε αυτή η παρέμβαση να ισχύσει ουσιαστικά από τις ευρωεκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.
Να ευχηθώ καλή δύναμη στην ομάδα του Υπουργείου. Να τονίσω ξεχωριστά τη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, γι’ αυτό και διατηρούμε -θα έλεγα- και ενισχυμένο το Υφυπουργείο αυτό, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που αφορούν και την παρακολούθηση των αναπτυξιακών σχεδίων των τριών Περιφερειών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου.
Από εκεί και πέρα, θα είμαστε σε τακτική επικοινωνία για να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτού του πολύ σημαντικού έργου.
Θυμίζω ότι τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε την παρουσίαση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. Επαναλαμβάνω ότι οι προσλήψεις όλες περνάνε μέσα από αυτό τον κεντρικό προγραμματισμό, ο οποίος εκ των πραγμάτων μας υποχρεώνει μερικές φορές να γινόμαστε και λίγο δυσάρεστοι, διότι πρέπει να κάνουμε κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες.
Όμως οι βασικές μας δεσμεύσεις, με πρώτη και σημαντικότερη την πρόσληψη 10.000 νέων εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, ισχύει στο ακέραιο και θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα».
Διαβάστε σχετικά:
Ο Μητσοτάκης στο ΥΠΕΣ που «μπολιάζει» το νέο κράτος με Τεχνητή Νοημοσύνη
Ν. Κεραμέως: Αίρονται οι περιορισμοί για την ψήφο των αποδήμων
Νωρίτερα, η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε τη νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων ως νομοσχέδιο «υψηλού συμβολισμού».
Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τη Δευτέρα και πρόσθεσε:
«Μέχρι το 2019 Έλληνες πολίτες, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που έμεναν ή μένουν στο εξωτερικό, ή έτυχε να βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητάμε πάνω από 40 χρόνια, σχεδόν 50. Το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έφερα μια ρύθμιση που τι λέει; Αν είσαι Έλληνας πολίτης και μένεις στο εξωτερικό ή βρεθείς στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών να μπορείς να ψηφίσεις. Επειδή όμως χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία για να ισχύσει αυτός ο νόμος, 200 στους 300 βουλευτές κατ ελάχιστον, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης αυτής της πλειοψηφίας, έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Μπήκαν περιορισμοί πχ να έχεις κάνει φορολογική δήλωση φέτος και πέρσι, να έχεις ζήσει 2 από τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ψηφίσουν μόλις 18.000. Τώρα φεύγουν όλοι οι περιορισμοί, αυτό το οποίο φέραμε και το 2021. Δηλαδή: Έχεις το δικαίωμα να μπεις σε ένα αεροπλάνο και να πας να ψηφίσεις στην Ελλάδα; Τότε έχεις δικαίωμα να ψηφίσεις και από το εξωτερικό. Φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το ψήφισε πέρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση. Αυτά τα κόμματα σήμερα αριθμούν πάνω από 200 βουλευτές».
Όπως επισήμανε η κυρία Κεραμέως, «έγινε μια επαφή με το ΠΑΣΟΚ, αλλά να θυμίσω ότι ακριβώς το ίδιο νομοσχέδιο το έχουν ψηφίσει. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ήδη μιλήσει θετικά για αυτό όπως η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, άρα υπάρχει μια θετική διάθεση. Είναι ένα θέμα υπερκομματικό. Έχει να κάνει με τον σεβασμό που δείχνουμε στον απανταχού ελληνισμό».
«Θα έβαλε εναντίον της αρχής της ισοτιμίας της ψήφου, οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού να μην μετρά το ίδιο. Πώς μπορεί να μετρά διαφορετικά; Δεν είναι τιμή με τέτοιο ελληνισμό να ψηφίζουν μόνο 18.000 άνθρωποι», είπε η Ν. Κεραμέως.