Η εμπροσθοφυλακή στη διάταξη μάχης που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα θητεία, έχει ως κεντρική αποστολή την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Μέσα από αυτήν θα εξυπηρετηθεί ο μεγαλεπήβολος στόχος της ανατροπής του βαθέως κράτους που στηρίζεται όπως πολλάκις έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός «σε ανεύθυνες συμπεριφορές και μικροκομματικά τερτίπια».
Την προσήλωση σε αυτόν τον κυβερνητικό προσανατολισμό σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη πριν καλά - καλά κλείσει η αυλαία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα άλλωστε έχει ενεργοποιηθεί από τη Βασιλίσσης Σοφίας η νομοθετική απελευθέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με το ταυτόχρονο άνοιγμα του κύκλου αναζήτησης συναίνεσης, κατά τη συνταγματική επιταγή, μέσω των επαφών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν υποσκελίζονται οι προτεραιότητες στον μπλε φάκελο που έχει παραλάβει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Στην αιχμή των σχεδιασμών που θα υλοποιηθούν την προσεχή τετραετία αναμένεται να βρεθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η εργαλειοθήκη της θα αξιοποιηθεί για την πρόβλεψη των αναγκών του δημόσιου τομέα, με βάση των αντίκτυπο των τεχνολογικών και οικονομικών αλλαγών.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και εκτιμάται ότι θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματική στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών. Όπως περιγράφεται στο Liberal από στελέχη που έχουν γνώση των υπό κατάρτιση πλάνων, θα δημιουργεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ανθρωπογεωγραφία στο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα θα συνθέτει τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων με τα προσόντα και στις δεξιότητες τους.
Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ότι θα μεγιστοποιηθεί ο βαθμός ευστοχίας στον εντοπισμό και για την πλήρωση της οποιασδήποτε θέσης από τον κατάλληλο υπάλληλο καθώς θα έχει προηγηθεί η αξιολόγηση με τη συγκεκριμένη παραμετροποίηση.
Οι ψηφιακές δυνατότητες θα αξιοποιηθούν και για τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την ταχύτερη και αποτελεσματική στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο δημόσιο. Η σύσταση ειδικής μονάδας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, θα συμπληρωθεί από την ενεργοποίηση ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής με την οποία επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν παθογένειες στις οποίες παραμένει αγκιστρωμένη ένα κρίσιμο «γρανάζι» για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης στον τρόπο λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος που περιλαμβάνει ψηφιακό φάκελο αιτούντος καθώς επίσης ασφαλές δίκτυο μεταφοράς του σε όλους τους ενεργούς εισηγητές της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, ανεξαρτήτως περιοχής, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και πλήρη διαλειτουργικότητα με το σύνολο των πληροφοριακών βάσεων του Δημοσίου. Κατά αυτόν τρόπο όπως έχει προαναγγείλει η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η συγκεκριμένη υπηρεσία αποδεσμεύεται από τα χωρικά όρια αρμοδιότητας και αξιοποιείται το σύνολο του προσωπικού.
Στις προωθούμενες αλλαγές στο κράτος, δεσπόζει η νέα ταχύτητα στο μοντέλο προσλήψεων τακτικού προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ, στην οποία θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο η τεχνητή νοημοσύνη, όπως προαναφέρθηκε.
Οι νομοθετικές και επιχειρησιακές παρεμβάσεις προβλέπουν fast track διαδικασίες διορισμών σε κρίσιμες ειδικότητες όπως εκπαιδευτικοί και νοσηλευτές, με εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων του ΑΣΕΠ, ανάπτυξη διαλειτουργικοτήτων για την αυτόματη επιβεβαίωση στοιχείων, ενίσχυση ΑΣΕΠ σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους.
Με τις ίδιες συντεταγμένες η πυξίδα των αλλαγών είναι προσανατολισμένη σε ένα νέο, εκσυγχρονισμένο και απλοποιημένο σύστημα επιλογής προϊσταμένων αλλά και επιλογής διοικήσεων φορέων δημοσίου. Οι επικεφαλής τους θα δεσμεύονται από συμβόλαια απόδοσης στη βάση ετήσιας αξιολόγησης επίτευξης στόχων ενώ καθιερώνεται η δυνατότητα εφαρμογής bonus παραγωγικότητας. Στην περίπτωση μη ικανοποιητικής απόδοσης οι διοικήσεις των φορέων του δημοσίου θα μπορούν να παύονται.