Την πεποίθηση ότι εάν δεν βγαίνουν οι αριθμοί τα κόμμα της αντιπολίτευσης θα επιχειρήσουν να κάνουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ηττημένων, ανοχής, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ένας τρόπος υπάρχει για να κλείσει κάθε χαραμάδα για μία τέτοια πολιτική τερατογένεση: Μια ισχυρή ΝΔ το βράδυ των εκλογών.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» ο πρωθυπουργός σημείωσε αρχικά πως «είναι η πρώτη φορά, που τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές υπάρχει μόνο μία πρόταση διακυβέρνησης. Και από την άλλη υπάρχει ο απόλυτος αχταρμάς», τονίζοντας ότι ξεκίνησαν από την «"κυβέρνηση των ηττημένων", περάσαμε στην "κυβέρνηση της ανοχής" και τώρα έχουμε το νέο ευφυολόγημα μίας "κυβέρνησης ειδικού σκοπού" με μόνο στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών».
«Σταθερότητα ή αχταρμάς;»
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι εάν οι αριθμοί βγαίνουν θα επιχειρήσουν να κάνουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ηττημένων, ανοχής, όπως μπορεί να το φανταστεί κανείς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρήσουν να το κάνουν» τόνισε και επισήμανε πως «υπάρχει ένας τρόπος μόνο να κλείσει κάθε χαραμάδα για μία τέτοια πολιτική τερατογένεση και αυτός δεν είναι άλλος από το να είναι η Νέα Δημοκρατία πολύ ισχυρή το βράδυ των εκλογών και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στον ελληνικό λαό για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία».
«Όλα αυτά νομίζω ότι μας υποχρεώνουν να ξαναθέσουμε το «στοίχημα» των εκλογών, όχι μόνο στη λογική του αν η χώρα θα πάει μπροστά ή να θα πάει πίσω, αλλά αν θα έχουμε σταθερότητα ή ένα χάος και έναν αχταρμά από την άλλη πλευρά», ανέφερε εν συνεχεία παρατηρώντας πως όλα αυτά «παραπέμπουν στην απόλυτη σύγχυση των αντιπάλων μας οι οποίοι - προφανώς βλέποντας ότι χάνουν - κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρατηθούν οι ίδιοι στην καρέκλα τους ή να διεκδικήσουν με κάποιο τρόπο - ο οποίος είναι βαθιά εξωθεσμικός - την επιστροφή τους στην εξουσία».
Όπως είπε, «θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ειδικά μία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα είχε ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αυτή κι αν θα ήταν συνταγή για την απόλυτη αστάθεια, για την παραλυσία. Πόσω μάλλον όταν θα μιλούσαμε για δύο κόμματα - αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ- που είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε τελείως διαφορετικές ατζέντες».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ειλικρινή απορία του πως «αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως τη φαντάζονται, ούτε πώς θα συγκροτηθεί, ούτε πώς θα σταθεί στη Βουλή, ούτε τι ακριβώς θα κάνει από τη στιγμή που η υπόθεση των υποκλοπών», υπενθυμίζοντας ότι το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη.
Διερωτώμενος ποιος ο λόγος «να μπει η χώρα σε μία απίστευτη περιπέτεια αστάθειας μόνο και μόνο για να συναντηθούν κάπου ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης;» απάντησε ότι: «Το κοινό τους μένος απέναντί μου, και απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, διότι τίποτα άλλο δεν τους ενώνει, δεν τους κρατάει τόσο στέρεα στην ίδια γραμμή της σύμπλευσης από την επιθυμία τους να μην είμαι εγώ Πρωθυπουργός και να μην είναι η Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση του τόπου», σημειώνοντας ότι «αυτό δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».
Ισχυρή ΝΔ για ισχυρό μήνυμα
Όλα αυτά θα ακυρωθούν στην πράξη από το ισχυρό μήνυμα και την ισχυρή εντολή που θα δώσει ο ελληνικός λαός το βράδυ της 21ης Μαΐου στη Νέα Δημοκρατία, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες που τώρα είναι αναποφάσιστοι ή να σκέπτονται να απόσχουν από τις εκλογές, να αντιληφθούν ότι η κάλπη αυτή είναι εξαιρετικά κρίσιμη».
«Το ζητούμενο δεν είναι μόνο ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο, αλλά αν θα έχουμε την επόμενη μέρα μία σταθερή κυβέρνηση απέναντι σε μία Τουρκία που δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί την επόμενη μέρα. Μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα τα οποία έχει η ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη διακαναλική συνέντευξή του για τις αναφορές που έκανε για τα Τέμπη κατά τη διάρκεια της συνέντευξή του που παραχώρησε στον Ant1 ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «υπάρχει και όριο στη συκοφαντία και στην κοπτοραπτική».
«Έχω πει σε όλους τους τόνους ότι θα είμαι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν. Οτιδήποτε άλλο είναι μία άθλια προσπάθεια διαστρέβλωσης των όσων είπα. Ξέρετε, είμαι συνηθισμένος σε αυτά, πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφευγε σε τέτοιες τακτικές πριν από τις εκλογές, αλλά δεν νομίζω ότι με τέτοιες επιλογές μπορούμε να πορευτούμε ουσιαστικά προς τα εμπρός», ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα επιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να μιλάει για το σχέδιό του για την Ελλάδα του αύριο, και ότι αφήνει «τη μαύρη και την γκρίζα Ελλάδα του διχασμού και της συκοφαντίας» στους πολιτικούς του αντιπάλους.
«Θα προχωρήσω σε ρήξεις τη δεύτερη τετραετία»
Για τη δεύτερη τετραετία διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε ρήξεις και σε τομές λέγοντας πως προφανώς όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που θα λάβει, τόσο πιο εύκολη θα είναι αυτή η διαδικασία.
Για τον κ. Ανδρουλάκη ανέφερε ότι «έχει επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ πίσω στον κρατισμό της δεκαετίας του ’80, τσακώνεται με τον κ. Τσίπρα για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου».
Ο ίδιος επανέλαβε πως «είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση την οποία βλέπω εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες που δεν υπάρχει ουσιαστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» και για τους πολιτικούς του αντιπάλους σημείωσε ότι «παλινωδούν και πηγαίνουν από κυβερνητικά σχήματα μειοψηφίας σε ειδικού σκοπού, γενικού σκοπού, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να αρθρώσει μία πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».
Απλοποίηση εκλογικών διαδικασιών για Έλληνες εξωτερικού
Επίσης, γνωστοποίησε ότι την επόμενη τετραετία θα επιδιώξει να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού για να σημειώνει με νόημα: «Αναρωτιέμαι, ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται τελικά την ψήφο των Ελλήνων εκτός επικρατείας;»
«Ίσως οι άνθρωποι αυτοί, ξέρετε, βλέπουν τα πράγματα στην Ελλάδα πιο καθαρά, αντιλαμβάνονται καλύτερα τις παγίδες του λαϊκισμού, βλέπουν την πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα, καταλαβαίνουν ότι η χώρα σήμερα μετράει, ειδικά στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με πριν από πέντε χρόνια όπου ήμασταν το «αποπαίδι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε και ανέφερε ότι «ίσως αυτό φοβίζει κάποιους πολιτικούς μας αντιπάλους. Είναι πάρα πολύ άδικο αυτή τη στιγμή να βάζουμε πρόσθετους περιορισμούς σε αυτούς τους συμπολίτες μας, να τους αναγκάζουμε ουσιαστικά να επιβαρυνθούν οικονομικά για να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα».
«Το άρθρο 16 θα αλλάξει»
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «το άρθρο 16 θα αλλάξει γιατί η χώρα πρέπει επιτέλους να ανταγωνιστεί με τον υπόλοιπο κόσμο και να έχουμε και στη χώρα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε και να μην φεύγουν δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά και να πηγαίνουν στο εξωτερικό, και η Ελλάδα να μπορεί να γίνει κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπως ακριβώς το έκανε η Κύπρος».
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι εμείς είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες και ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ένας χώρος γνώσης, να είναι ανοιχτό στον κόσμο, να συνδέεται επιτέλους με την αγορά εργασίας και να επιβραβεύει αυτούς οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και αναζητούν ένα πτυχίο το οποίο πραγματικά θα έχει αντίκρισμα την επόμενη μέρα», είπε.
Τέλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.