Του Τάσου Ευαγγελίου
Σανίδα σωτηρίας στους Σκοπιανούς αναζητεί η συγκυβέρνηση ώστε να αρθεί το εμπόδιο των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει ο εταίρος Πάνος Καμμένος και να μην έρθει τελικά στη Βουλή συμφωνία σχετικά με το όνομα της γείτονας χώρας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εκτιμούν πως η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν θα αποδεχτεί τις προτεινόμενες, από την ελληνική πλευρά, αλλαγές στο Σύνταγμά τους και ως εκ τούτου η όλη διαδικασία, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία ως προς την ονομασία, θα μετατεθεί στις καλένδες.
Αν και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Κοτζιάς, έχουν επενδύσει στην επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων προκειμένου να εμφανισθούν ως οι πολιτικοί που δίνουν λύσεις, θεωρείται βέβαιο πως δεν θα επιλέξουν το δρόμο τη σύγκρουσης με τον κυβερνητικό εταίρο. Σύγκρουσης που στο τέλος δύναται να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της εξουσίας μέσω υποχρεωτικής προσφυγής στις κάλπες.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται μετά το Πάσχα να κλείσει το κεφάλαιο Σκόπια, προς το παρόν τουλάχιστον, και να επιχειρηθεί να επιρριφθούν ευθύνες για την αναστολή των σχετικών αποφάσεων στην πλευρά της ηγεσίας της γείτονος. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν με νόημα στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει εντάξει στα «προαπαιτούμενα» για την εξεύρεση λύσης τις αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων.
Κάτι που φυσικά θα φανεί, αν και κατά πόσο ισχύει, από την πρόταση που θα κομίσει στα Σκόπια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Στην κυβέρνηση πάντως δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η ηγεσία των Σκοπίων να αποδεχτεί αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας τους ή να πραγματοποιήσει μια ρελανς (και μέσω του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ) που θα στριμώξει την ελληνική πλευρά.
Κάτι τέτοιο θα τίναζε στον αέρα τις προσδοκίες του Μεγάρου Μαξίμου, πολύ δε περισσότερο μετά τις νέες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τη Θεσσαλονίκη όπου μεταξύ άλλων τόνισε σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων: «Ούτε βόρεια, ούτε νότια, ούτε ανατολική, ούτε δυτική Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» προσθέτοντας με νόημα ότι «είναι σειρά της FYROM να κάνουν συνταγματικές αλλαγές».
Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ανοίγματα προς βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, του Ποταμιού αλλά και ανεξάρτητους, χωρίς να αφήνει εκτός διαδικασίας και αυτούς των ΑΝΕΛ που έχουν εμφανισθεί διατεθειμένοι να υποστηρίξουν και στη Βουλή μια κυβερνητική πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως και το γεγονός πως η συγκυβέρνηση έσπευσε χθες να διαψεύσει τα περί ρήξης προαναγγέλλοντας,ταυτοχρόνως, επίσημη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο, όπως ανακοινώθηκε, την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.
Ως εκ τούτου, η εκ νέου αναφορά του Πάνου Καμμένου στα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών προκάλεσε εντυπώσεις και ερωτήματα. “Θέλω” είπε “να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό πως θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι Έλληνες όμηροι να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό και θέλω να σας διαβεβαιώσω ακόμα ότι πέραν των σεναρίων που γράφονται, η δική μας προσπάθεια είναι η χάραξη μιας εθνικής γραμμής στο ζήτημα”.
Σημειώνεται πως στο σύνολό τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν επί του θέματος “άδειασαν” τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με πρωτεργάτη τον αναπληρωτή του, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος σημειωτέον είχε χαρακτηρίσει τον λόγο του Πάνου Καμμένου, υπερτροφικό. Ανάλογη τοποθέτηση και σε υψηλότερους τόνους έγινε την Κυριακή και από τον Νίκο Φίλη.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας θα συνταχθεί με τον Πάνο Καμμένο στο ζήτημα αυτό, αδειάζοντας όχι μόνο τα στελέχη του αλλά επί της ουσίας και τον εαυτόν του ή αν θα πιέσει τον εταίρο του να αλλάξει γραμμή.
Το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι έρχεται μετά το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου για μυστική συνάντηση την Παρασκευή στο σπίτι του προέδρου των ΑΝΕΛ, το οποίο διαψεύσθηκε αλλά με τρόπο που αφήνει κενά και ερωτήματα.
Το ραντεβού συμπίπτει και με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα και κυρίως οι επιθέσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν λάβει διαστάσεις από τον Δεκέμβριο και μετά. Θα επιχειρηθεί δε η χάραξη κοινής γραμμής στο Σκοπιανό, δεδομένου ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα μισά περίπου μέλη της απέφυγαν να πάρουν θέση και να ταχθούν ξεκάθαρα υπέρ της πρότασης του προέδρου τους.
Το λίφτινγκ που επιχειρείται στην εικόνα της συγκυβέρνησης δύναται να έχει αποτέλεσμα και να καλυφθούν οι ορατές ρωγμές υπό προϋποθέσεις και με γνώμονα, αποκλειστικά τη διατήρηση της εξουσίας. Κυρίως όμως να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα και μόνο, διότι είναι δεδομένο πως τα εθνικά θέματα δεν είναι τα μοναδικά αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί από τη διακυβέρνηση της πρώτης φορά αριστερά.