Με αφορμή τα 111 χρόνια από τη μέρα της οριστικής και αμετάκλητης Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, δήλωσε ότι «Να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να έχουμε υπόδουλους Έλληνες, να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε όλοι αυτό το σπουδαίο αγαθό της εθνικής ελευθερίας».
Παρουσία της περιφερειακής και αυτοδιοικητικής ηγεσίας της Κρήτης, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί και των Σωμάτων Ασφαλείας, κλήρου, πανεπιστημιακών και μαθητιώσας νεολαίας, το Φρούριο του Φιρκά, έγινε για ακόμη μία χρονιά σημείο αναφοράς τιμής και μνήμης για τους αγώνες, τις θυσίες των Κρητών, αλλά και της πολιτικής, διπλωματικής υπερπροσπάθειας τόσο στον ελληνικό όσο και διεθνή πολιτικό στίβο, καθώς και σε πεδία μαχών, του Χανιώτη πολιτικού, διπλωμάτη, πρωθυπουργού της χώρας, Ελευθέριου Βενιζέλου.
Ο υπουργός κ. Βορίδης, μαζί με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριου Βενιζέλου, Νικόλαο Παπαδάκη - Παπαδή, με ενωμένα τα χέρια ανέβηκαν στον προμαχώνα και ύψωσαν την ελληνική σημαία υπό τους ήχους της μπάντας των Ενόπλων Δυνάμεων της Μεραρχίας Χανίων.
«Αυτές οι μέρες, αυτές οι τελετές πάντοτε μας υπενθυμίζουν τον μακρύ και δύσκολο αγώνα που έχει διεξαχθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί το εθνικό κράτος, προκειμένου οι Έλληνες να βρεθούνε κάτω από την σκέπη μίας ενιαίας πατρίδας κάτω από την αγκαλιά ενός κράτους των Ελλήνων...», δήλωσε ο υπουργός επισημαίνοντας παράλληλα πως «πρέπει να θυμόμαστε - αφού τιμήσουμε - ότι αυτές οι κατακτήσεις δεν είναι δεδομένες, ότι όλα αυτά είναι εύθραυστα, ότι οφείλουμε να τα συντηρούμε όχι μόνο στο επίπεδο της μνήμης αλλά με την ενεργή παρουσία μας και την αμέριστη πάντοτε και δεδομένη υποστήριξη της εθνικής μας κυριαρχίας. Έτσι, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να έχουμε υπόδουλους Έλληνες, να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε όλοι αυτό το σπουδαίο αγαθό της εθνικής ελευθερίας».
Σχετικά με τις καταστάσεις που επικρατούν στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας, αλλά και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός κ. Βορίδης, είπε: «Μία από τις σπουδαίες κατακτήσεις του τόπου μας είναι η δημοκρατία, που σημαίνει ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει τις απόψεις του, να τις εκφράζει, να διαλεγόμεθα ελεύθερα, να επιλέγουμε την κυβέρνησή μας και εν συνεχεία η κυβέρνηση να ασκεί υπεύθυνα την πολιτική που πρέπει να ασκήσει». Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι προτεραιότητά της είναι η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, τόνισε ο υπουργός, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο: «Είναι η κυβέρνηση η οποία έχει κάνει το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα εδώ και δεκαετίες, είναι η κυβέρνηση των F-35, τον φρεγατών, των Rafale, είναι η κυβέρνηση που σε όλα τα επίπεδα έχει δώσει περηφάνια και παρουσία της χώρας στα διεθνή fora. Είναι είναι η κυβέρνηση, η οποία όταν μιλάει στο εξωτερικό, η φωνή της είναι ισχυρή, σοβαρή και ακούγεται».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη η 1η Δεκεμβρίου του 1913, 111 χρόνια πριν, στο ιστορικό φρούριο του Φιρκά ήταν το σημείο που αποτέλεσε μια και για πάντα το σημείο ένωσης. «Σήμερα ο κόσμος μας μεταβάλλεται ταχύτατα και γεγονότα, όπως η 1η Δεκεμβρίου 1913, μας καλούν να αναστοχαστούμε και να αναλογιστούμε τη σημασία των πολιτικών ηγεσιών και την αξία του αγώνα από τον απλό λαό. Την ιερή παρακαταθήκη οφείλουμε να την αναδείξουμε», είπε ο κ. Σημανδηράκης, τόσο για τους προγόνους μας αλλά και «οφείλουμε, έχοντας κατακτήσει βαθύτερο επίπεδο κατανόησης σε συλλογικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, να σταθούμε δίπλα στους λαούς, που αγωνίζονται για την ελευθερία, σε μια πρωτοφανή κρίση, που ταλανίζει την ανθρωπότητα και αφήνει μικρά περιθώρια αξιόπιστης πρόβλεψης, στη γειτονιά της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Στην παγκόσμια, σύγχρονη και σύνθετη πραγματικότητα, καμία ισορροπία δεν μπορεί να επέλθει αν δεν παραμεριστούν οι εθνικισμοί, αν δεν επικρατήσει η συναδέλφωση και αν δεν βρεθούν τα τολμηρά μέσα και οι τρόποι, ακολουθώντας το παράδειγμα του εθνάρχη μας, Ελευθερίου Βενιζέλου, ώστε να μπορούν να επιβάλλονται απαρέγκλιτα οι επιταγές του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, έκανε λόγο για μία σπουδαία ημέρα για την Κρήτη, η οποία «έχει ονοματεπώνυμο, έχει τη σφραγίδα του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου. Η 1η Δεκεμβρίου του 1913 είναι παράλληλα ημέρα σκέψης και ευθύνης για όλους εμάς, ώστε να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα των προγόνων μας καθώς είναι μία περίοδος με συνεχείς προκλήσεις και εντάσεις, επομένως είναι ένας στόχος, το να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε όλα αυτά τα κεκτημένα».
Το πρωί πραγματοποιήθηκε λειτουργία, μνημόσυνο και δοξολογία στη Μητρόπολη Χανίων χοροστατούντος του μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιου, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου. Ακολούθησε πομπή μαθητών, κληρικών, πολιτικών και στρατιωτικών, όπου με τη συνοδεία και παρουσία του υπουργού Επικρατείας, μέλη κρητικών σωματείων με κρητικές ενδυμασίες μετέφεραν την ελληνική σημαία στο Φρούριο του Φιρκά. Μετά την τελετή έπαρσης της σημαίας στο Φρούριο, ο υπουργός ξεναγήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, ενώ συναντήθηκε στο δημαρχείο Χανίων με τη δημοτική αρχή.