Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιούργησε τις συνθήκες για την ύπαρξη συναίνεσης ως προς την εκλογή της όπως προκύπτει τόσο από το «ναι» του Αλέξη Τσίπρα όσο και από αυτό της Φώφης Γεννηματά. Και μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επέλεξε να ανακοινώσει την απόφασή με κατηγορίες σε βάρος του πρωθυπουργού εν τούτοις η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαθέτει μια ευρεία στήριξη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται η κυρία Σακελλαροπούλου την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, θα ψηφιστεί από 266 βουλευτές, προερχόμενους από τη Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης θα ανακοινώσει το απόγευμα τη δική του πρόταση ενώ το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών».
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί κατά της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου, με τον επικεφαλής της να έχει ήδη μιλήσει για «αριστεροφοβία της ΝΔ» αν και σήμερα δήλωσε πως θα αποφασίσει η κοινοβουλευτική του ομάδα
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Αικατέρινη Σακελλαροπούλου θα συγκεντρώσει μια ισχυρή πλειοψηφία. Αν δεν υπάρξουν διαρροές μάλιστα και προστεθεί και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θα αγγίξει μια πλειοψηφία της τάξης των 275 ψήφων.
Σε κάθε περίπτωση η, έστω και αναγκαστική όπως φαίνεται από τη δήλωσή του, συναίνεση του Αλ. Τσίπρα, επιβεβαιώνει την επιτυχία της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη και δίδει δυναμική στη νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς την εκπλήρωσή του ρόλου της.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων έλαβε ο Κάρολος Παπούλιας το 2005 με 279 βουλευτές υπέρ. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε λάβει το 2015 233 ψήφους.
Για την ιστορία ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 και το 1990 με 153, ο Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 το 1985 ενώ ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 το 2000.