Σε μία απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα έχει καταλήξει η Αθήνα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δε λέει να σταματήσει να προκαλεί με τις κινήσεις του. Όπως μεταφέρει στο liberal.gr καλά πληροφορημένη πηγή το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να επενδύσει περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας μέσω αυτής της οδού να καταδείξει ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό. Με τον τρόπο αυτό στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να “αποκρούσουν” τους τουρκικούς τσαμπουκάδες.
Στο πλαίσιο αυτό εδώ και μερικές μέρες έχει μπει σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο, με άξονα την ενεργοποίηση όλων των αναγκαίων ευρωπαϊκών δυνάμεων προκειμένου η Ελλάδα να τεθεί υπό την σκέπη των Βρυξελλών.
Πέραν των οικονομικών κυρώσεων λοιπόν που ήδη περιλαμβάνει η δέσμη των πιθανών κυρώσεων που προκρίθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Αυγούστου, η Ελλάδα , μετά τη νέα έξαρση των τουρκικών προκλήσεων, έβαλε πλέον με έμφαση δύο επιπλέον ζητήματα στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ευρωπαίους εταίρους: Το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία και την επανεξέταση της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τους κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης.
Πρόκειται για δύο θέματα για τα οποία ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολές αφενός προς τους ομολόγους του των χωρών που πωλούν όπλα στην Τουρκία και αφετέρου στον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ. Το πρώτο είχε τεθεί από την Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώπιον όλων των ηγετών, ως ένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει την προκλητική της συμπεριφορά.
Με την επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την πλήρη καταγραφή των παραβιάσεων της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, επί δασμολογικών και άλλων θεμάτων, από την πλευρά της Τουρκίας και τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την Επιτροπή γι’ αυτές τις παραβιάσεις. Η ουσία του επιχειρήματος της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορεί η Τουρκία να ζητά αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης την ώρα που ήδη έχει στο ιστορικό της μια μακρά λίστα παραβιάσεων της υφιστάμενης. Από την πορεία της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα πρέπει να εξαρτηθεί, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν το Δίκαιο των Συνθηκών, το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά στο πάγωμα της αποστολής στρατιωτικού υλικού από τις χώρες της ΕΕ που εξάγουν όπλα στην Τουρκία η Ελλάδα επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα. Μέσω της διπλωματικού οδού η χώρα μας υπενθυμίζει την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι στα συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία είχε γίνει αναφορά σε αποφάσεις κρατών για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία, κάτι που υπενθύμισε ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για απτή ένδειξη αλληλεγγύης προς δύο κράτη μέλη σε βάρος των οποίων η Τουρκία έχει προβεί σε σειρά προκλητικών ενεργειών.
Ο Πρωθυπουργός θύμισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέβαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα απόκτησης και συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, ενώ ο Καναδάς αποφάσισε να αναστείλει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς στην Τουρκία, με αφορμή την κρίση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ.
Μετά πάντως από τη παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι ώστε να προστεθεί στην εργαλειοθήκη των μέτρων που μπορεί να λάβει η Ευρώπη για να συνετίσει την Τουρκία. Η πρόταση έτυχε ευνοϊκής αντιμετώπισης, σύμφωνα με πληροφορίες και θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς της Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες.