Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να «αμφισβήτησε» την επιλογή Σβίγκου ως γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις ο ίδιος βρέθηκε στη λίστα των προσώπων που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για το Πολιτικό Συμβούλιο, όπως και ο Νίκος Παππάς, που αποτελούν για πολλούς στον εσωτερικό νυμφώνα της Κουμουνδούρου «κόκκινα πανιά» και «βαρίδια». Το αρχηγικό προφίλ που χτίζει, «χάλασε» στο φίνις, εξαιτίας της αδυναμίας του να απεγκλωβιστεί από συγκεκριμένα πρόσωπα.
Τα φώτα από την εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής έπεσαν στη Ράνια Σβίγκου, που αναλαμβάνει τον κομματικό μηχανισμό στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές. Η ίδια θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας που μετέτρεψε το κόμμα σε καθαρά αρχηγικό, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για τις εξελίξεις. Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι πως ακόμη και με το 99% δεν είχε τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια ηγετική ομάδα που θα έδινε έστω το στίγμα μιας κεντροαριστερής στροφής του κόμματός του.
Αντιθέτως επέλεξε, στη δική του πρόταση, τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά αλλά και τη Ρένα Δούρου, επιχείρησε να αποκλείσει τον Νίκο Φίλη που όμως τελικά βρέθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο μαζί με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όπως ο Πάνος Λάμπρου, η Αννέτα Καββαδία και ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ οι... δημογέροντες (Βούτσης, Δρίτσας κα) δεν θέλησαν να μπουν στη διαδικασία.
Ο «πρωινός καφές» του Αλέξη Τσίπρα θα έχει ουσιαστικά τα ίδια πρόσωπα, εκτός και αν επιλέξει να κάνει ένα ακόμη μπαϊπάς, όπως ακούγεται, δημιουργώντας ένα Εκτελεστικό Γραφείο που θα αποτελεί και τον πρωινό καφέ, όπου θα συζητούνται όλα τα θέματα, αν και σε αυτή την περίπτωση ο μόνος που πιθανότατα θα βρεθεί εκτός είναι ο Παύλος Πολάκης.
Τα πρόσωπα αυτά πάντως έχουν φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του αντισυστημικού κόμματος διαμαρτυρίας που με το «Όχι σε όλα» δείχνει να απέχει από την επαφή με την κοινωνία και να επιλέγει ρητορική της περιόδου 2011 - 2014 αναζητώντας την «οργή» και την «αγανάκτηση» που τον οδήγησε το 2015 στο Μέγαρο Μάξιμου.
Την ίδια πάντως στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να βάλει «λουκέτο» στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, μια νέα εσωκομματική διαμάχη επικράτησης αναδεικνύεται στο εσωτερικό του κόμματος και αφορά τους λεγόμενους προεδρικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες η τάση που κυριάρχησε δίνοντας στον Αλέξη Τσίπρα την απόλυτη κυριαρχία κόντρα στην Ομπρέλα, παρουσιάζει τώρα... ρήγματα. Δεν είναι η πρώτη φορά, αφού οι προεδρικοί είχαν διασπαστεί και προσφάτως (η τάση ΡΕΝΕ ήταν αποτέλεσμα αυτής της διάσπασης) και συμπορεύθηκαν μόνο και μόνο για τη στήριξη του επικεφαλής τους.
Στα δύο οι προεδρικοί
Έτσι, μεταξύ των προεδρικών παρατηρούνται δύο ομάδες που είναι έτοιμες ακόμη και να συγκρουστούν μεταξύ του προκειμένου να κυριαρχήσουν στο εσωκομματικό παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι αναγκάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας να παρέμβει μέσα από την ομιλία του την Κυριακή, θέτοντας ερωτήματα αναφορικά με την εσωτερική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ:
«Πιστεύω», είπε, «ότι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος και πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς στο νέο μεγάλο κύκλο που ανοίγει. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε; Ή θεωρούμε ότι όλα έχουν καλώς; Ήρθε ο κόσμος και όλα έχουν καλώς, μεγάλωσε το κόμμα μας, έχουμε μια ωραία Κεντρική Επιτροπή, πάμε καλά;» προσθέτοντας πως «Θέλω να γίνω ακόμα πιο συγκεκριμένος. Και μπορεί δυσάρεστος για κάποιους, αλλά μου αρέσει να είμαι χρήσιμος και όχι ευχάριστος».
Για να σημειώσει ότι «θα συνεχίσουμε κι από δω και στο εξής, ξανά και ξανά, να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις-καρικατούρες, που, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών; Και μάλιστα, εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, να τα πω όλα. Ακόμη και του Προέδρου του κόμματος. Ή θα αλλάξουμε την αντίληψή μας; Και όχι, δεν θα καταργήσουμε τις τάσεις, αλλά θα πάμε σε τάσεις ιδεών, που ανασυντίθενται ανάλογα με τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα και που θα προσφέρουν στο κόμμα μας όχι μόνο λίστες, αλλά απόψεις, ιδέες, προτάσεις, πρωτοβουλίες που θα το ωθούν πιο μπροστά».
Αξίζει να αναφερθεί πως αυτά τα είπε πριν ανακοινώσει το πρόσωπο που επέλεξε για τη θέση του γραμματέα αλλά και τις προτάσεις του για το πολιτικό συμβούλιο.