Αποφασισμένοι να αφήσουν τις δομές της δημόσιας υγείας χωρίς προσωπικό δηλώνουν οι συνδικαλιστές που εξακολουθούν να αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στην πρόβλεψη περί αναστολής εργασίας (και μισθού) σε όσους θέλουν να ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς να συμμετέχουν στην προσπάθεια να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας. Απειλούν, προειδοποιούν και εμφανίζονται να λειτουργούν με λογικές ανάλογες του παρελθόντος όταν για παράδειγμα οι εργατοπατέρες της ΔΕΗ απειλούσαν με κατέβασμα των διακοπτών και των μεταφορών με ακινητοποίηση των μέσων μεταφοράς...
Τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και τα όσα δηλώνει ο πρόεδρος της Γιαννακός προκαλούν αλγεινές εντυπώσεις και προβληματισμό αφού αγγίζουν την ίδια την λειτουργία του τομέα της δημόσιας υγείας της χώρας. Από τις απειλές προς τις διοικήσεις για προσφυγές στη δικαιοσύνη, έαν χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των πιστοποιητικών των εργαζομένων στις δομές υγείας που έχουν εμβολιαστεί, στις προειδοποιήσεις περί κλεισίματος των δομών υγείας μέσω της αποχής των εργαζομένων σε αυτές η εικόνα που δημιουργείται αντίκειται ευθέως στον ρόλο των εργαζόμενων.
Πολύ δε περισσότερο όταν το θέμα αφορά τον μείζονος σημασίας, τομέα της Δημόσιας υγείας, τη στιγμή που αναμένεται να ενταθεί το 4ο κύμα της πανδημίας με τους επιστήμονες και τους ειδικούς να κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου ειδικά για τους ανεμβολίαστους που γεμίζουν τις κλίνες covid αλλά και τις ΜΕΘ πιέζοντας εκ νέου το ΕΣΥ. Πίεση που αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα από τις επιστροφές των εκδρομέων στα αστικά κέντρα και την επανέναρξη των δραστηριοτήτων σε αυτά.
Τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και όσα ο πρόεδρός της Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε είναι χαρακτηριστικά. Πρώτον, καλούνται οι εργαζόμενοι, οι εμβολιασμένοι μάλιστα, να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους και έτσι να βρεθεί η πολιτεία μπροστά στο ενδεχόμενο να μην βρεθεί εργαζόμενος σε δομή υγείας που να μπορεί με βάση την πρόσφατη απόφαση να εργαστεί.
«Στοχεύουμε στο να μην καταθέσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού κανένας από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να μας βγάλουν όλους σε αναστολή εργασίας και άρα θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις δομές υγείας» ανέφερε ο Μ. Γιαννακός στο ethnos.gr προσθέτοντας μάλιστα: «Είμαι σίγουρος ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων θα συμμετάσχει στην προσπάθεια».
Διευκρίνισε όμως ότι και με τους μισούς να συμμετάσχουν σε αυτού του είδους την κινητοποίηση θα είναι ευχαριστημένος. «Αλλά και οι μισοί να ακολουθήσουν, πάλι το πρόβλημα στις δομές υγείας θα είναι μεγάλο» ειπε και κατέληξε: «Οι υγειονομικοί τηρούμε με ευλάβεια όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας και δεν έχουμε κρούσματα κορονοϊού μεταξύ μας. Άρα είναι εκ των ων ουκ άνευ το μέτρο της επ’ αόριστον αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους».
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε πως «το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστεί», προεξοφλώντας μάλιστα ότι «αρκετοί συνάδελφοι εμβολιασμένοι δεν θα καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης» καταλήγοντας πως «οι υγειονομικοί, εμβολιασμένοι και μη, τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς».
Το θέμα που έχει ανακύψει με την ΠΟΕΔΗΝ προκαλεί εντυπώσεις και εύλογα ερωτήματα. Μερίδα των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με ασθενείς και δύναται να αποτελέσουν την αιτία να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα εξ αιτίας του ενδεχόμενου να είναι και φορείς του κορονοϊού αρνείται να εμβολιαστεί με την κάλυψη του συνδικαλιστικού τους οργάνου, που φτάνει σε σημείο να απειλεί μέχρι και με λουκέτο τις δημόσιες δομές.
Και αυτό, την ώρα που η χώρα, όπως και συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο η μετάλλαξη Δέλτα κάνει αισθητή την παρουσία της. Στην Έλλάδα, ήδη τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ γεμίζουν και οι ΜΕΘ σιγά σιγά. Ενδεικτική η κατάσταση στην Κρήτη αλλά και σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία. Οι διασωληνομένοι αυξάνονται και οι νεκρού εξακολούθουν να παραμένουν σητν ημέρήσια διάταξη.
Το θέμα με τους υγειονομικούς έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Οι συνδικαλιστές εκπρόσωποί τους και η στάση τους έναντι του εμβολιασμού εκφεύγει αυτής καθ αυτής της άρνησης ή της όποιας αμφισβήτησης και ανησυχίας και μετατρέπεται σε μια προσπάθεια ποδηγετισμού των εργαζόμενων και μιας κακώς εννοούμενης αντίδρασης στην πολιτεία.
Το αν η πλειοψηφία των εργαζομένων στις δομές υγείας θα ακολουθήσουν τους συνδικαλιστές στην προσπάθεια να προκληθεί έμφραγμα εν μέσω πανδημίας είναι το ένα ζήτημα που σίγουρα θα απασχολήσει όχι μόνο την πολιτεία αλλά την πλειοψηφία των πολιτών που έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν συμμετέχοντας στην εθνική προσπάθεια δημιουργία τείχους ανοσίας.
Το άλλο είναι το περιεχόμενο των δηλώσεων και των ανακοινώσεων που προειδοποιούν και εμμέσως απειλούν και προέρχονται από εκπροσώπους εργαζομένων που λειτουργούν στον ευαίσθητο τομέα της υγείας με την πλειοψηφία να έχει επί σειρά μηνών δείξει επαγγελματισμό και σε πολλές περιπτώσεις αυταπάρνηση.