Μία "Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες" θα ζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ

Μία "Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες" θα ζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Μπροστά στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη, τα χαρακτηριστικά της πρότασης για μία συμφωνία αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη και τους λαούς, ως απάντηση στις ανησυχίες που πυροδοτεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ακόμη και για την ίδια τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Εκκινώντας από την παραδοχή πως η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι "περισσότερη Ευρώπη" και "πιο δημοκρατική Ευρώπη", ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναφερθεί στην ανάγκη να γίνει σωστή διάγνωση των λόγων που, όπως λέει, έχουν κάνει το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης να φαίνεται ότι δεν συγκινεί πια τους Ευρωπαίους πολίτες. Μία διάγνωση που, σύμφωνα με τον ίδιο, περνά μέσα από τη γενναία και ειλικρινή αυτοκριτική. Από την ανάγκη "να κοιταχτούμε στον καθρέφτη", όπως επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες.

"Κλειδί" για τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελεί η επανασύνδεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την καθημερινή ζωή των πολιτών. "Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες", όπως αναμένεται να επισημάνει και στην ομιλία του προς τους κεντροδεξιούς ευρωβουλευτές.

Ήδη χθες είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις του στους ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων, αλλά και στον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ, με τον οποίο είχε κατ'' ιδίαν συνάντηση. Το κεντρικό μήνυμα που επέλεξε να στείλει από τη βελγική πρωτεύουσα είναι πως "η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών". 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, αυτό μπορεί να συμβεί, εάν προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και κυρίως εκείνων, που έχουν πληγεί από την κρίση. Πτυχή αυτών των παρεμβάσεων συνιστά και η λιγότερη λιτότητα, χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με βασική επιδίωξη να επιτυγχάνεται η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η συγκεκριμένη αντίληψη αποτυπώνεται, άλλωστε, και στην πρόταση που αναπτύσσει ο κ. Μητσοτάκης σε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα, που θα φέρει ανάπτυξη με επίκεντρο τις γενναίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2%. 

Μπορεί το μη αναμενόμενο και για τον κ. Μητσοτάκη, Brexit, να προκαλεί ανησυχία και στην ηγεσία της ΝΔ, την ίδια όμως ώρα, υπάρχει και η ελπίδα ότι από αυτό το σοκ μπορεί στο τέλος της διαδρομής να παραχθούν και θετικές συνέπειες για την πορεία της Ευρώπης. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει περιγράψει αυτή την προοπτική ως προσπάθεια σωστής διαχείρισης από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για τη μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία. "Η Ευρώπη έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και έχει καταφέρει να τις ξεπεράσει", τονίζει, την ώρα που γαλάζια στελέχη δεν κρύβουν την ελπίδα, ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί τελικά "η αρχή του τέλους για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη". Είναι η ελπίδα που ενισχύθηκε από το θετικό αποτέλεσμα της κεντροδεξιάς στην Ισπανία, που ήρθε σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που ήθελαν την Αριστερά των Podemos να αποκτά πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο στην Μαδρίτη.

Ο ρόλος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς

Ο Πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί κρίσιμο σε αυτή την προσπάθεια διαχείρισης της επόμενης ημέρας του βρετανικού δημοψηφίσματος τον ρόλο της κεντροδεξιάς, ως ισχυρότερης ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης. 

"Εμείς, σαν κεντροδεξιά, πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί το ευρωπαϊκό εγχείρημα τους αφορά", επισημαίνει. "Εάν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν λέει κάτι στη μεσαία τάξη, υπάρχει πρόβλημα". Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα πολιτικών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν  και το να καταφέρουμε να έχουμε κοινή πολιτική φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. 

Μήνυμα αυξημένης ευθύνης της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στέλνει και κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, όπου προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο Κορυφής της κεντροδεξιάς υπογράμμισε πως "είναι υποχρέωση του ΕΛΚ να αντιμετωπίσει τους θεμιτούς προβληματισμούς των Ευρωπαίων πολιτών, που νοιώθουν εκτεθειμένοι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους".

Στη σημερινή ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί δεν μπορεί να γίνεται καμία σύγκριση ανάμεσα στο Brexit και στο Grexit, τονίζοντας πως η  Βρετανία έχει άλλο νόμισμα, ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλή ανεργία, ενώ είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, που  συνιστά "ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση", δείχνει να διατηρεί και ο ίδιος αυτά τα χαρακτηριστικά μπροστά στη μεγάλη περιπέτεια που ξεκινά για την Ευρώπη. 

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον "Ενικό" μάλλον εμφανίστηκε να συμμερίζεται απόψεις, που δεν βιάζονται να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις σε αυτή τη μακρά χρονική περίοδο, που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ. "Το Brexit δεν έχει γίνει ακόμα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει...", σχολίασε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ευρώπη "είχε παραδείγματα δημοψηφισμάτων που ακυρώθηκαν με νέα δημοψηφίσματα".

Έθεσε πάντως ως θέμα συζήτησης το πότε πάμε σε δημοψήφισμα, καθώς και τους κανόνες που τα διέπουν. "Μπορεί η απλή πλειοψηφία να καθορίζει το μέλλον μίας χώρας;", διερωτήθηκε και πρόσθεσε: "Μήπως πρέπει να σκεφτούμε ενισχυμένες πλειοψηφίες για τόσο υπαρξιακές αποφάσεις όπως π.χ. η θέση μίας χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη;"