Ο άνθρωπος που «ήθελε να γίνει βασιλιάς» στον ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη χθες την πρώτη του αποκαθήλωση, χάνοντας για πρώτη φορά την ομόθυμη υποστήριξη. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε πέραν κάθε πρόβλεψης επί των ονομάτων που «σουλάτσαραν» στα δημοσιογραφικά γραφεία, ως Γραμματέα του κόμματος την Ράνια Σβίγκου.
Στο πρόσωπό της επεδείχθη η πρώτη ανταρσία, όχι μόνο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ενίων «προεδρικών», οι οποίοι είχαν πλαισιώσει τον Αλέξη και θεωρούσαν ότι έχουν καβατζώσει τη διεύθυνση του κόμματος.
Ιδιαίτερο σοκ έπαθαν οι πασόκοι, που πίστευαν ότι με την ισχύ του Αλέξη, και δι’ αυτού, ο γραμματέας θα ήταν δικός τους και το κόμμα θα ερχόταν στα χέρια τους, αποπέμποντας τους παλιούς γνήσιους συριζαίους - αυτούς που η μουσαφίρισα Τζάκρη είχε χαρακτηρίσει ως «αριστερίζουσες εκκρεμότητες»!
Κατά την εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να ενοχοποιήσει την λειτουργία των τάσεων (και ιδιαίτερα αυτή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης), δήλωσε «ναι στα ρεύματα ιδεών, όχι στις τάσεις καρικατούρες» που υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος.
Οι τάσεις αυτές, κατά τον ίδιο, ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στην πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών, εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, ακόμη και εν ονόματι του προέδρου του κόμματος.
Παρόλα αυτά η προσπάθειά του δεν εστέφθη από πλήρη επιτυχία. Αυτό φάνηκε στην αποδοχή της νέας γραμματέως. Με τον τακτικισμό που τον διακρίνει, εκεί που όλοι περίμεναν για γραμματέα κάποιον προεδρικό, αυτός πρότεινε στέλεχος που βρισκόταν στον ευρύτερο χώρο της εσωτερικής αντιπολίτευσης, τη λεγόμενη «Ομπρέλα».
Η «Ομπρέλα» πιάστηκε εξ απήνης, βρέθηκε σε αμηχανία, και σε σημαντικό βαθμό ψήφισε λευκό. Μέλη της εξηγούσαν ότι δεν αντιδρούσαν στο πρόσωπο της γραμματέως αλλά στον προεδρικό πολιτικό σχεδιασμό. Με αυτή την αντίδραση όμως ένα «δικό τους» στέλεχος δεν εξελέγη ομόθυμα, άρα δεν κατέστη παντοδύναμο, αφού πήρε ποσοστό 77% (70 λευκά στα 299). Αναπληρωτής Γραμματέας εξελέγη ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης (προεδρικός).
Η νέα Γραμματέας είναι εκ των μετριοπαθών στελεχών. Στο πρόσωπό της δεν αποτυπώνεται ο ακραίος και έξαλλος ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε παράλληλα ότι ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του κόμματος υπέστη κάποτε άδικο bullying, επειδή ο σύντροφός της προσελήφθη στο πολιτικό γραφείου του υπουργού Δρίτσα. Ο εν λόγω ήταν γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, και δεν χρειαζόταν ενδιάμεση προσωπική γνωριμία για να βρεθεί σε θέση συμβούλου του πειραιώτη υπουργού Ναυτιλίας.
Το αν κατορθώσει να διευθύνει τον ΣΥΡΙΖΑ μένει να φανεί. Σίγουρα την περιμένουν στη γωνία, αλλά και δι' αυτής τον Τσίπρα, καθώς έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που τους έβαζε να ξαναψηφίσουν αν δεν του άρεσε το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας.
Ακόμη και ο Πολάκης, λυσσασμένο σκυλί εναντίον όποιου επιτεθεί στον Αλέξη, εξέφρασε την αντίρρησή του, λέγοντας ότι η Σβίγκου είχε αντιδράσει στη διεύρυνση του κόμματος. Ο δε Δρίτσας κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι η πρότασή του δεν είναι συνθετική, καθώς η προταθείσα ανήκει στην ομάδα της εσωκομματικής μειοψηφίας (στην οποία ανήκει και ο ίδιος!). Δηλαδή με τη λογική Δρίτσα, θα ήταν πιο συνθετική εάν έβαζε έναν δικό του προεδρικό ο Τσίπρας, ώστε να ελέγχει πλήρως το κόμμα! (προφάσεις εν αντιπολιτευτική αμηχανία).
Ο Τσίπρας απάντησε στον Δρίτσα πως η πρότασή του έγινε με απολύτως αξιολογικά κριτήρια, χωρίς να υπολογίζει τάση προέλευσης. Αποτυπώνοντας το κλίμα που επικράτησε στην Κ.Ε. είπε πως περίμενε να δει ικανοποίηση και αντί αυτού βλέπει «θλιμμένα πρόσωπα, με τις ίδιες παλιές αιτιάσεις».
Εντυπωσιακό είναι ότι έβαλε στη θέση του και τον Πολάκη, λέγοντάς του ότι δεν είναι αυτός ο αυθεντικός εκφραστής της βούλησης των 172.000 μελών!
Μετά τα χθεσινά διαδραματισθέντα, δεν θεωρούμε πως ΣΥΡΙΖΑ βγήκε «πιο δυνατός» από το συνέδριο. Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο άμεσα. Ούτως ή άλλως ως τις εκλογές, όχι μόνο θα είναι όλοι μαζί, αλλά θα παρουσιάζονται προς τα έξω ως μια γροθιά. Αν δεν βγει πρώτος «έστω και με μία ψήφο», τότε θα έρθει η λυπητερή και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών.