Το μήνυμα Μητσοτάκη και το χρονικό της διαγραφής Σαλμά
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Το μήνυμα Μητσοτάκη και το χρονικό της διαγραφής Σαλμά

Ένας σαφές μήνυμα επέλεξε να στείλει στο εσωτερικό του κόμματός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μία κίνηση που βάζει στο κάδρο τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριο Σαλμά, δίνει, όμως, ταυτόχρονα, το στίγμα προθέσεων του πρωθυπουργού και για το μέλλον.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, με βάση τα άρθρα 20 και 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αφορούν στην αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Κόμμα ή σε άλλο Βουλευτή.

Ο Μάριος Σαλμάς φαίνεται ότι ξεπέρασε το όριο ανοχής για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ως «πρωταγωνιστής» σειράς επικριτικών σχολίων και αιχμών για την κυβέρνηση. Ο πρώην υπουργός ήταν ένας από τους 11 που συνυπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, γεγονός, που από την κυβέρνηση σχολίαζαν ως «δουλειά των βουλευτών να αναδεικνύουν τα θέματα της κοινωνίας».

Δεν έμεινε, όμως, μόνο σε αυτό, καθώς σε δηλώσεις του, που ακολούθησαν μίλησε για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς στους οποίους προχωρούν τα υπουργεία, αναφέροντας τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας για τα κυλικεία των υπουργείων, θέμα για το οποίο είχε καταθέσει και ερώτηση στη Λίνα Μενδώνη, που είχε απαντηθεί. Με αφορμή αυτές τις καταγγελίες, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι «η κριτική είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη στη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως, η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια Υπουργό στη Βουλή, είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας».

Από το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν, μάλιστα, ότι «όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη».

Ο Μάριος Σαλμάς είχε δείξει να μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με την κυβέρνηση, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όταν είχε ζητήσει να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα για να εξεταστούν τα αίτια του αποτελέσματος. Σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση συνολικά και είχε βάλει ευθέως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι δεν έχει κάνει κάτι για τους πολλούς, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

Η αναφορά Σαλμά είχε προκαλέσει τότε την έντονη ενόχληση, αλλά και την αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε απαντήσει χαρακτηριστικά «δε δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 12.00, με τον Μάριο Σαλμά να «βλέπει» την πόρτα της εξόδου.