Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να προχωρήσει σε δημόσια τηλεοπτική δήλωση, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με θέμα την Τουρκία.
Ήταν μία κίνηση σε ευθεία γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και ασφαλώς είχε προηγηθεί συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για την αποστολή ενός πολύ συγκεκριμένου μηνύματος. Ενός μηνύματος που έπρεπε να σταλεί στην παρούσα χρονική συγκυρία μέσω του έλληνα ΥΠΕΞ και όχι μέσω του κ.Μητσοτάκη, μια και ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα εμπλακεί στις 10 Δεκεμβρίου, κατά την σύνοδο κορυφής.
Παρά λοιπόν το γεγονός ότι μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί για το αν η συνάντηση των 27 θα γίνει δια ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης, στοιχείο το οποίο μπορεί να έχει τη δική του σημασία για την τελική έκβαση της συνόδου, η Αθήνα με τη δήλωση Δένδια έκανε ένα βήμα μπροστά, στοχεύοντας σε δύο μέτωπα:
- Να αναδείξει την διγλωσσία της 'Αγκυρας, που από την μία μιλάει για προσήλωση στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και από την άλλη φροντίζει να προκαλεί κάθε τι το ευρωπαϊκό ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Να αφυπνίσει τις χώρες που θεωρούνται προνομιακοί συνομιλητές της Τουρκίας όπως για παράδειγμα η Γερμανία . Μία κίνηση διόλου τυχαία αν σκεφτούμε ότι από το Βερολίνο περνάνε όλες οι αποφάσεις τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την ΕΕ, ειδικά μάλιστα το τρέχον εξάμηνο που το Βερολίνο έχει την προεδρία της Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα εκτιμά ότι οι Βρυξέλλες καθυστερώντας αποφάσεις για μἐτρα και κυρώσεις το τελευταίο διάστημα, δήλωναν διατεθειμένες να εξετάσουν ένα θετικό θεματολόγιο ενεργειών και πολιτικών έναντι της Τουρκίας, με μια προϋπόθεση: Να σταματήσουν οριστικά οι τουρκικές παράνομες ενέργειες. Η Τουρκία , έχοντας αρνηθεί με τις πράξεις της οποιαδήποτε κίνηση που θα σηματοδοτούσε αλλαγή στη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και διάθεση ανταπόκρισης στις εκκλήσεις της Ε.Ε., κλείνει μόνη της το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει με την ελληνική θετική στάση και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία όμως δεν ανταποκρίθηκε. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν «καλής θέλησης» της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική «θετική» χειρονομία, θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς. Αυτή την φορά, ανεξαρτήτως όψιμων δηλώσεων, η Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την Ε.Ε.. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής» τονίζει στο liberal.gr πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.
Έχει πλέον γίνει σαφές σε έναν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών κρατών ότι η Άγκυρα με τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά της, έχασε μία ακόμη σημαντική ευκαιρία να διακόψει, όσο κάτι τέτοιο θα είχε νόημα, την παράνομη συμπεριφορά της. Κι αυτό γιατί καθίσταται πλέον κοινός τόπος στην Ευρώπη ότι έχει επιλέξει, να δρα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητικός, αποσταθεροποιητικός παράγοντας, επικίνδυνος για την ασφάλεια της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και για τις προτεραιότητες και τις αξίες που εκφράζει και προωθεί η Ε.Ε.
Αποτέλεσμα όλων των διπλωματικών προσπαθειών των τελευταίων μηνών είναι το γεγονός ότι στο ευρωπαϊκό συμβούλιο το κλίμα έχει αλλάξει και πως για οποιαδήποτε κίνηση , ο «φταίχτης» είναι η Άγκυρα. Μένει λοιπόν να δούμε το πώς θα επιλέξει η Άνγκελα Μέρκελ να τοποθετηθεί, συμπαρασύροντας μαζί και τα υπόλοιπα κράτη δορυφόρους του Βερολίνου.