Η επιτάχυνση στην υλοποίηση του σχεδίου για την αναδιάταξη των σιδηροδρόμων αποτέλεσε για την κυβέρνηση ένα μεγάλο ζητούμενο, ώστε να μετουσιώσει σε πράξη το πολιτικό μήνυμα, που, όπως επεσήμαινε το Μέγαρο Μαξίμου, έλαβε από τους πολίτες με τα μαζικά συλλαλητήρια του περασμένου Φεβρουαρίου για την τραγωδία των Τεμπών.
Οι ανακοινώσεις, στις οποίες προχώρησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το υπουργείο μεταφορών, αποτέλεσαν το πρώτο βήμα και συγκυριακά, δίνουν στην κυβέρνηση ένα επιπλέον επιχείρημα όταν λέει ότι αναγνωρίζει στην πράξη λάθη και αστοχίες του παρελθόντος, σε μια στιγμή, μάλιστα, που οι εξελίξεις στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, «ανοίγουν» ένα νέο κύκλο σε δικαστικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο και αναμένεται να πυροδοτήσουν εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση.
Το «μοντέλο ΔΕΗ» είναι η βάση στην οποία στηρίζεται η στρατηγική του νέου ΟΣΕ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι το 2019 η ΔΕΗ παρελήφθη πρακτικά χρεοκοπημένη και εξελίχθηκε σήμερα σε μία υγιή και δυναμική επιχείρηση, αναπτυσσόμενη, που πρωταγωνιστεί στην αγορά ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το νομοσχέδιο για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων βάζει σε πρώτη προτεραιότητα δύο παράλληλους άξονες, αφενός την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας του Σιδηροδρόμου, προβλέποντας μια σειρά αλληλοσυνδεόμενων κέντρων, αφετέρου την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
Στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις και στις απολαβές των εργαζόμενων, αλλά και μία πιο αποτελεσματική διοίκηση η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και στελέχη από τη διεθνή αγορά. Σκοπός ο συγκεκριμένος Οργανισμός να εξελιχθεί σε μια νέα ΔΕΗ και να ακολουθήσει το παράδειγμά της.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μεταφορών, ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα «πλέγμα» συστημάτων που θα λειτουργούν παράλληλα. Πρώτον, ιδρύεται Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας που θα έχει πρόσβαση σε όλα τα τοπικά κέντρα τηλεδιοικήσεων και το σύνολο των Σταθμαρχείων ώστε να εντοπίζει και να προλαβαίνει εγκαίρως δυνητικούς κινδύνους.
Δεύτερον, προαναγγέλλεται η λειτουργία ενός νέου τεχνολογικού εργαλείου που θα έχει σε 3 μήνες στα χέρια του το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας και αποτελεί ένα σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, το σύστημα HEPOS, που θα μπαίνει υποχρεωτικά σε κάθε τρένο που κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, δίνοντας τη δυνατότητα να βλέπουν μάλιστα όλοι οι πολίτες, μέσω του railway.gov.gr, με ακρίβεια λίγων εκατοστών πού βρίσκονται τα τρένα, με πόση ταχύτητα κινούνται και αν παραβιάζεται ο κανονισμός κίνησης σε πραγματικό χρόνο, σύστημα το οποίο συμπληρώνει τα συστήματα τηλεδιοίκησης και ETCS.
Τρίτο, αλλάζουν και αυστηροποιούνται τα μέτρα για το προσωπικό, με την αξιολόγηση να αποτελεί πλέον το κυρίαρχο κριτήριο, να δρομολογούνται ψυχομετρικά τεστ σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και να δημιουργείται κέντρο εκπαίδευσης με σύγχρονους προσομοιωτές και ψηφιακή καταγραφή εντολών και παραβάσεων.
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι «όσοι είναι αντικειμενικά σωστοί στη δουλειά τους δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα, όσοι όμως είναι αποδεδειγμένα ακατάλληλοι δεν έχουν θέση στον νέο ΟΣΕ». Μαζί με τα τεχνολογικά μέσα ενισχύεται και η βιντεοεπιτήρηση κρίσιμων σιδηροδρομικών δομών, με καταγραφή όλων των ενδοεπικοινωνιών σε ψηφιακή βάση δεδομένων, ώστε να αξιολογείται και η απόδοση των εργαζόμενων και όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.
Το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, μαζί με τα έργα υποδομής και τις συνθήκες ασφαλείας, απαιτεί και ανανέωση του στόλου των τρένων, καλώντας την Hellenic Train να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της υπηρεσίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων ως μια από τις πιο κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες, επισημαίνοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών -με χαρακτηριστικότερη την υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία τις οποίες κατέστρεψε o «Daniel» - βάζοντας ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα 15 μηνών έως ότου ο βασικός εθνικός σιδηροδρομικός άξονας να μην διαθέτει απλά πλήρη τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση, αλλά και επιπλέον αυτόματη πέδηση.
Έτσι, το σύστημα ETCS, το οποίο φρενάρει ή και ακινητοποιεί τους συρμούς όταν παραβιάζονται οι κανόνες κίνησης και δοκιμάστηκε τις προηγούμενες ημέρες με επιτυχία, θα έχει τοποθετηθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε κάθε αμαξοστοιχία.
«Ως πολιτεία, οφείλουμε να δώσουμε απάντηση στο συλλογικό πένθος των Τεμπών, καταπολεμώντας ουσιαστικά τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία. Όχι, με εύκολα λόγια και θολά σενάρια, αλλά με ένα δύσκολο έργο το οποίο θα φέρει σύντομα ορατό αποτέλεσμα» ήταν το πολιτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να αποδείξει στους πολίτες ότι «έχουμε τη δύναμη να γυρίσουμε τη σελίδα από ένα χθες το οποίο πλήγωσε βαθιά την ελληνική κοινωνία».