Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόσο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για τις συμφωνίες της Ελλάδας για την χάραξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.
Όπως τόνισε ο υπουργός, «οι υπογραφές των δυο συμφωνιών, με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, αναδεικνύουν το ρόλο μας σαν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο, δεν ξέρω άλλη χώρα στον κόσμο που να το έχει κάνει αυτό».
Όσον αφορά την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε για την προκλητικότητά της ότι «προσεγγίζει σημεία παραλογισμού»:
«Προς Ανατολάς έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού. Είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα».
Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε πως «η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων».
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Φυσικά επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες απειλών, εκφοβισμού και προκλήσεων. Και η πλευρά που έχει προκαλέσει την κλιμάκωση πρέπει να είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση, με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναφέρατε, τις δυο πολύ σημαντικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και γενικότερα με τη στάση της, έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης και κατανόησης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών προκλήσεων. Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους συμμάχους της και πάντα βεβαίως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Είναι απολύτως αναγκαίο να εγκαταλειφθούν οι προκλήσεις για τις οποίες κι εσείς μιλήσατε και βλέπουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να μείνει χώρος για τον διάλογο και για τη διπλωματία, στοιχεία αναγκαία για την ειρηνική συνύπαρξη, που ελπίζω να δούμε στο μέλλον».
Διαβάστε ακόμα:
- Έτοιμη να διαμεσολαβήσει προς την Τουρκία δηλώνει η Μόσχα
- Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Τουρκία;
- Bloomberg: Απομονώνεται η Τουρκία - Ο ρόλος της Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά