Μετά τις εισηγήσεις των ειδικών και με βάση το επιδημιολογικό φορτίο που θα παρατηρηθεί αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό ανακοίνωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (ΘΕΜΑ 104,6) η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας μάλιστα ότι το πιο πιθανό σενάριο να είναι να ανοίξουν πριν τις γιορτές, με πρώτα τα Δημοτικά.
Στο μεταξύ, η Υπουργός Παιδείας σε έτερη παρέμβασή της, στη Βουλή, παρουσίασε στοιχεία για την τηλεκπαίδευση, αποδεικνύοντας την μεγάλη συμμετοχή των μαθητών αλλά και την πληθώρα των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιούνται καθημερινά. Συγκεκριμένα, μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν περίπου 54.000 με 55.000 παράλληλες τηλεδιασκέψεις Δημοτικών και Νηπιαγωγείων και περίπου 39.000 Γυμνασίων και Λυκείων.
Μάλιστα, σχεδόν το σύνολο των δημόσιων λειτουργών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει εγγραφεί στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση και ειδικότερα 83.000 μαθητές και 68.000 μαθητές αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ίδια, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια τηλεδιασκέψεις, με συνολικά πάνω από 21 εκ. συμμετοχές μαθητών, περισσότερα από 74 εκ. λεπτά μαθήματος, με κάθε ώρα να διαρκεί κατά μέσο όρο 40-45 λεπτά.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξή της ξεκαθάρισε ότι τα περισσότερα προβλήματα στο δίκτυο έχουν ξεπεραστεί και πλέον γίνονται κανονικά τα μαθήματα. «Τίποτα δεν αντικαθιστά τη δια ζώσης διδασκαλία όμως όταν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες η τεχνολογία προσφέρει πολύτιμα πράγματα», προσέθεσε χαρακτηριστικά ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα γίνουν rapid test στα σχολεία, υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αυτή η εισήγηση.
Παράλληλα, για τις διαφορετικές προσεγγίσεις του υπουργείου με την ΟΛΜΕ η κ. Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν κάποιες διαφορετικές σκέψεις για τις εκλογές, οι οποίες τελικά πραγματοποιήθηκαν Σάββατο και όχι καθημερινή όπως γινόταν κατά το παρελθόν. Φέτος, υπήρχε ένας επιπλέον λόγος, για τον φόβο συνωστισμό καθώς αφορούσε 175.000 ανθρώπους οι μετακινήσεις των οποίων θα ήταν προβληματικές για τη διάδοση του ιού.
Αναφερόμενη, δε, στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και αφορά την Επαγγελματική εκπαίδευση, η κ. Κεραμέως, σημείωσε ότι γίνεται μελετώντας την αγορά εργασίας και τις επαγγελματικές σχολές. Έτσι, όσοι αποφοιτούν από αυτές και αναλόγως τις περιοχές θα μπορούν να απορροφούνται αμέσως στην αγορά εργασίας. «Αν στις Κυκλάδες χρειαζόμαστε τουριστικά επαγγέλματα ή στη Δυτική Μακεδονία εργασίες που αφορούν την απολιγνιτοποίηση τότε θα διαμορφωθούν και τα επαγγελματικά λύκεια και ΙΕΚ γύρω από αυτές τις ανάγκες», είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι αν χρειάζεται θα μεταβάλλονται ανάλογες με το τι ανιχνεύεται στην αγορά εργασίας.
Τέλος, σε ότι αφορά την διανομή των συσκευών στους μαθητές η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας έχουν δοθεί 2500 συσκευές. « Ο εξοπλισμός πηγαίνει στα σχολεία και από εκεί με κάποια κριτήρια που έχουμε δώσει όπως η ανεργία των γονέων, το χαμηλό εισόδημα, μονογονεϊκή οικογένεια, πολύτεκνη, τρίτεκνη οι Διευθυντές να αποφασίζουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Συνολικά, τέλος, έχουν δοθεί αυτό το έτος 93.000 συσκευές.